Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Kestotestissä Hyundai i20 - hyvän tarinan merkitys ostopäätökseen

Autotalli.comin uudessa juttusarjassa seurataan uuden Hyundai i20:en toimivuutta ja kestävyyttä arkikäytössä.
Kestotestissä Hyundai i20 - hyvän tarinan merkitys ostopäätökseen

Auton omistamiseen ja ostamiseen on melkeinpä yhtä monta tapaa, kuin on autoilijoitakin. Yksi valitsee auton puhtaasti tunnepohjalta, toinen tuijottaa tiukan rationaalisesti käyttökustannuksia ja käytettävyyttä, kolmas yrittää yhdistellä näitä kahta parhaaksi katsomallaan tavalla. Itse kuulun viimeksi mainittuun ryhmään ja edellisen autoni takuuajan lähestyessä loppuaan oli jälleen aika miettiä, millaisen auton kanssa haluaisin seuraavat noin kolme vuotta viettää. 

Jos täysin rehellisiä ollaan, olisin mielelläni liittynyt jo sähköautoilijoiden kasvavaan joukkoon, mutta autojen suhteellisen korkeat hankintahinnat laittoivat tämän haaveen vielä toistaiseksi jäihin. Sen sijaan otin melko kunnianhimoiseksi tavoitteeksi alittaa edellisen auton kuukausikustannukset reilusti tinkimättä kuitenkaan liiaksi tilasta ja ominaisuuksista.

Lopulta rakkaan Mazda3:n seuraajaksi oli shortlistattu muutamia vaihtoehtoja, jotka olisivat ainakin paperilla astetta pienempiä ja ominaisuuksiltaan karsitumpia. Finaaliin pääsivät Skoda Fabia ja Hyundai i20. Olin ajanut sekä uusinta Fabiaa että i20:ta useampia kertoja ennen ostopäätöstä. Periaatteessa järjen ääni yritti taivutella Skodan suuntaan, mutta lopulta ostopäätöksen ratkaisi se, kumman automerkin viestimä tarina tuntui paremmalta.

Miksi hyvä tarina on tärkeä? 

Ihminen on luonnostaan taipuvainen haluun kuulua voittajajoukkueeseen. Toisaalta myös valtaapitäviä haastamaan lähtevän tarina on yleensä kiehtova. Elämän suurissa ostopäätöksissä, kuten autoa hankittaessa, on kyse myös siitä millaisena ostettavan tuotemerkin brändin kokee ja miten se istuu omaan arvomaailmaan. 

Siinä missä Skoda Fabia edustaa yhtä maamme myydyimmistä automerkeistä- ja malleista, Hyundai on tehnyt viimeisten parin vuoden ajan määrätietoista työtä haastaakseen ennen kaikkea Euroopassa suosittuja autovalmistajia. Koreasta ponnistava Hyundai kuuluu maailman viiden myydyimmän automerkin joukkoon, mutta harva on tottunut mieltämään sen tuotteita erityisen laadukkaiksi. Mielikuvien muuttaminen onkin pitkä tie, mutta haastajan asemassa joutuu yleensä tarjoamaan kovaa hinta-laatusuhdetta, ja Hyundai on uusimpien mallisukupolviensa kohdalla mielestäni onnistunut tässä erinomaisesti.

Jos mietitään asiaa yksittäistä automallia laajemmin, Hyundai on kunnostautunut viime aikoina varsin monella saralla edistyksellisenä ja laadukkaana automerkkinä. Se on muun muassa ensimmäinen automerkki, joka esitteli yksittäisestä Ioniq-mallistaan sekä täyssähkö-, hybridi- että pistokehybridiversiot. Lisäksi mallistosta löytyy vetykäyttöinen polttokennoauto ix35 Fuel Cell, jolla ajoimme kesällä Norjasta Italiaan

Hyundai ix35 Fuel Cell

Tylsänä ja harmaana aiemmin tunnetun merkin ulkokuorta on kiillotettu vauhdikkaampaan suuntaan muotoilun osalta palkkaamalla kymmenen vuotta sitten talon pääsuunnittelijaksi aiemmin muun muassa Audi TT:n muodoista tunnetuksi tullut Peter Schreyer sekä aivan hiljattain BMW:n M-sarjasta vastannut johtaja Albert Biermann (Kauppalehden uutinen aiheesta). Hyundai aikookin lähteä hämmentämään Volkswagen Golf GTI:n hallitsemaa hothatch-soppaa alkuun uudella i30N-mallillaan. 

Pelkkä vauhdikkuus ei kuitenkaan riitä pitkälle, mikäli autojen kestävyys ei ole kohdallaan. Hyundai itse ainakin tuntuu uskovan tuotteidensa laatuun, sillä merkki on jo pitkään tarjonnut autoilleen viiden vuoden takuun ilman kilometrirajaa. Tästä olisi monella saksalaismerkillä opittavaa. 

Pitkä takuu oli yksi suurimmista syistä, miksi itsekin uskalsin ostaa Hyundai i20:en suhteellisen uudella yksilitraisella kolmisylinterisellä turbomoottorilla. Aiemmat huonot kokemukset Volkswagen Golfin 1.2 TSI -moottorista painoivat vaakakupissa harkittaessa saman konsernin Skoda Fabiaa. Siitä huolimatta, ettei Skodan autoissa ole raportoitu samassa mittakaavassa vastaavista ongelmista. Mielikuvilla ja peloilla on kuitenkin suuri vaikutus ostokäyttäytymiseen. 

Omaa tarinaa Hyundain kestävyydestä kertoo myös i30-mallin menestymisen AutoBild-lehden 100 000 kilometrin kestotestissä, jossa se saavutti kaikkien aikojen parhaan tuloksen. 

Kuherruskuukausi menossa

Uusi joulunpunainen i20 saapui luovutukseen Suomenojan Laakkoselle yllättäen hieman etuajassa ennen joulua, joten matkaa on ehditty taittamaan jo kohta kuukauden verran. Joululomaa varten täyteen pakattu auto suoriutui odotuksia paremmin kolmen henkilön ja matkatavaroiden kuormasta ja auton kanssa alkaa pikku hiljaa päästä sinuiksi.

Palataan tarkempiin käyttökokemuksiin, kun auton mittariin on ehtinyt kertyä hieman enemmän matkaa.

Kulunut autonvaihtoprosessi sai miettimään myös omaa ostokäyttäytymistäni. Huomasin, että päädyin lopulta valitsemaan uuden auton samoin perustein kuin viimeksikin Mazdan kohdalla. Haastavan joukkueen mukana meno on mielenkiintoisempaa, mutta mikä tärkeintä, myös itse tuote on kunnossa.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Kirjoittaja on Autotalli.comin sisällöntuottaja ja Iltalehden autotoimittaja.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin