Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Jaguar F-Pace 3.0 AWD V6 autom. R-Sport

Autotalli.comin koeajoblogin käsittelyssä Jaguarin ensimmäinen katumaasturi F-Pace.
Koeajossa Jaguar F-Pace 3.0 AWD V6 autom. R-Sport

Kun Sports Car Center tarjosi koeajattavakseni Jaguarin uusinta aluevaltausta, katumaasturiluokkaa, oli kiusaus liian suuri – tämä oli nähtävä omin silmin.  Kun ajatellaan Jaguaria, tulee ensimmäisenä mieleen linjakas E-type urheiluauto tai ylellinen XJ edustusauto. Nyt kuvaan on tullut myös jopa diesel-moottorinen katumaasturi F-Pace, ja senkin voi valita British Racing Green värisenä. Mitä siitä pitäisi ajatella? Jaguar tulee katumaasturimarkkinoille varsin myöhään, joka myynnillisesti on ehkä heille huono juttu, mutta toisaalta F-Pace on oppinut muiden virheistä. Se ensinnäkin näyttää hyvältä, joka ei ole helppoa tässä sarjassa. Vaikka Jaguar on miettinyt ainakin kahteen kertaan onko katumaasturi heidän juttunsa, on ujous ollut turhaa sillä asiakkaille on jo aiemmin esitelty diesel-moottorit ja farmarikorit - loikka katumaastureihin ei ole näistä enää kovin korkea. Ja kuitenkin Porsche on työntänyt jo kaksikin eri katumaasturimallia markkinoille.

Jaguar F-Pace

Miksi F-Pace onnistuu näyttämään hyvältä? Olemalla oma itsensä. Se ei yritä olla perinteinen kulmikas laatikko (sinänsä hyväksyttävin katumaasturin muoto) eikä korotettu ja venytetty versio merkin muista malleista. F-Pace on uniikki. Katumaasturiksi muotokieli on aggressiivista ja koeajoauton Italian Racing Red -väri vielä toi sen hyvin esiin. Vasta kun F-Pacen parkkeeraa muiden autojen rinnalle, käy ilmi miten iso auto se on. Mukavien takatilojen lisäksi tavaratilaa on nimittäin 650 litraa, jonka pitäisi riittää ellet ole hankkimassa uutta pakettiautoa putkiliikkeellesi.

Ei ole sinänsä yllättävää, että myydyimmät versiot saattavat hyvinkin olla F-Pacen kohdalla dieseleitä. Iso diesel on paras matka-ajoon. Jos hankit F-Pacen kuitenkin lähinnä työsuhdeautona ja lyhyisiin työmatkoihin sekä eri väylillä mateluun, on valintasi kahden litran diesel-moottori, sen CO2-päästöt ovat nimittäin vain 129g/km. Jos taas aiot lainkaan poiketa kehäteiden ulkopuolelle tai kenties jopa automatkalle, on valintasi myös minun ajamani kolmen litran V6 diesel (300 hv). 340 ja 380 hevosvoimaiset bensakoneet kiihtyvät kyllä sataseen reilusti alle kuuden sekunnin, mutta CO2 lukema nousee 209 grammaan per km (EU-yhdistetty kulutus 8,9 l/100km), joten suorituskykyisemmät bensaversiot jäävät heille, joille vain teho on kaikki kaikessa.

Jaguar F-Pace

Paperilla kolmenkaan litran diesel ja 300 hevosvoimaa ei ole paljon isolle autolle, mutta yllätys tuleekin väännön muodossa. Sitä on nimittäin 700 Nm, jonka turvin F-Pace sinkoaa nollasta sataan 6,2 sekunnissa. Kiihdytys paikaltaan on dieselille tunteettoman eleetöntä niinkuin olettaa saattaa, mutta kun kokeilin autoa moottorititiellä tietöiden keskellä, oli uskomatonta miten iso möhkäle singahti viidestäkympistä takaisin sataankahteenkymmeneen fysiikkaa uhmaten. Tein myös yksinkertaisen kokeen: jäin moottoritiellä rekan perään ajamaan kahdeksaakymppiä, aloin ottamaan aikaa, laitoin vilkun vasemmalle ja painoin kaasun pohjaan. Kuusi sekuntia myöhemmin nopeutta oli 120 km/h ja rekka oli kaukana takana. Lähes sekunti alussa kului toki siihen kun vaihteisto mietti ollaanko tässä tosissaan ja väännön kerätessä voimaa moottorista.

Vaihteistoa ei voi silti moittia hitaaksi. Kahdeksanpykäläinen automaatti vaihtaa sujuvasti ja tarkasti, optimoiden tehon ja kulutuksen hyötysuhteen. Jaguar on poistanut vaihdekepin kokonaan ja korvannut sen rinkulalla, jolla muutamalla lyhyellä naksauksella valitaan oikea suuntima. Tämä sopii täydellisesti nykyaikaiseen automaattivaihteistoon, sitä ei tarvitse nähdäkään tämän enempää. Tarvittaessa ratin takaa löytyy kyllä vivut jos haluaa sekoittaa vaihteita itse, mutta kovin todennäköistä tämä ei F-Pacessa ole, niin esimerkillisesti ZF:n valmistama vaihteisto hoitaa vaihdot.

Jaguar F-Pace

Luonteeltaan F-Pace on kuin Land Rover Discovery Sportin kaupunkilainen serkku, joka lenkkeilee Kaivopuiston asfaltilla, pesetyttää siitepölyn jämät Stockmannin parkkihallin autopesulassa vielä samana päivänä ostoskierroksen lomassa ja nauttii mukitelineensä kahvin sertifioiduista luomupavuista paahdettuna ja kierrätyspahvisesta mukista. Sisätiloissa huokuu käytännöllinen prestiisi, olkoonkin että kojelaudassa on verrattain paljon muovinappuloita pyyhkäisykulttuuriin suuntaavalle älypuhelinkansalle. Kaikki on helppo löytää, eikä mitään tarvitse etsiä valikkojen takaa. Pisteet siitä. Viimeistely ei jätä toivomiseen varaa, vaikka F-Pacen olemus onkin enemmän urheilullisen käytännöllinen, eikä esimerkiksi ylhäisen Range Roverin elegantti. Ulkomuodon perusteella sisätiloiltakin olisi voinut odottaa jopa rohkeampaa suunnittelua, mutta tyyli on ajanmukaisen mukava ja moneen makuun sopiva. Vaikka kyse on katumaasturista, on F-Pace silti tarvittaessa hyvin maastokelpoinen, kiitos korkean maavaran ja eri maastoajoasetusten, jotka on kiitettävän nopeasti ja helposti valittavissa keskikonsolista. Alustarakenne on muokattu Jaguarin muista malleista, F-Pace ei siis ole vain Land Rover urheiluvaatteissa.

Onko F-Pace vieläpä R-Sport varusteilla sitten urheiluauto? Ei tietenkään, kiloja ja korkeutta ei voi karistaa. Mutkissa tuntuu tästä johtuen loivaa kallistelua, mutta käännä jyrkemmin ja enemmällä kaasulla, niin yllätyt miten kori kuitenkin ottaa keskipakoisvoimansa vastaan hyvin tasaisesti ilman tunnetta, että paino siirtyisi kohti ulkokaarretta. Tästä on kiittäminen dynaamista kaarreajon hallintajärjestelmää, joka saa auton vetämään itseänsä sisämutkaa kohden vauhdin kasvaessa kutakin pyörää jatkuvasti tarkkailemalla ja tarvittaessa jarruttamalla. Nopeissa sik-sak mutkissa ja puolen vaihdossa ison korin heilahtelun tuntee parhaiten, koska kaarreajojärjestelmä ei varsinaisesti pääse vauhtiin, mutta tämä on ongelma ehkä vain kaista(pää)kaahareille.

Pimenevä ilta toi esiin myös miten älykäs nykyaikainen valoautomatiikka on, tämän auton tapauksessa vieläpä täydellä LED-valotekniikalla. Hämärän rajamailla (?) F-Pace laittoi pitkät päälle, vaikka itse olisin harkinnut samaa ehkä vasta vartti myöhemmin, ja siitä eteenpäin mutkaisella moottoritiellä F-Pace hoiti pitkät päälle ja pois vastaantulevan liikenteen kanssa fiksummin kuin mihin itse olisin pystynyt. Parasta oli, että saatoin keskittyä vain ajamiseen ja tarkkailemaan hyvin todennäköisesti tielle hyppäävää villieläintä. Pitkistä valoista huolehtiminen ja stressaaminen vie liian monelta huomion pois itse ajamisesta, ja F-Pacen järjestelmä toimi kuin siunaus. Tarvitset sen.

Jaguar F-Pace

Kattaasti varusteltu

Koeajetussa R-Sport versiossa oli kattava varustelu niin turvallisuuden kuin ulkonäönkin suhteen valituilla lisävarusteilla. Koska auto on iso, voin suositella suoraan myös jopa 22” tuuman vanteita tässä olleiden 19” vanteiden sijaan. Korin muotoilusta johtuen kaikki alle 22” vanteet tahtovat näyttää liian pieniltä, joka on sinänsä yleinen ongelma nykyautoissa. Vaikka ajamassani autossa olikin täysin kiinteä lasikatto (1.250 eur), kannattaa varsin pientä lisähintaa vastaan ottaa avattava lasikatto, jolloin myös satunnaisista hyvistä säistä pääsee toden teolla nauttimaan. Tämän lisäksi koeajoautossa muita mainittavampia erityislisävarusteita olivat pysäköintiapu eteenpäin (450 eur), takaluukun sähköinen käyttömekanismi (550 eur), täydet LED-valot (1.200 eur), 8x8 etuistuinpaketti muistitoiminnolla (2.050 eur), Cold Climate -paketti (1.250 eur) ja InControl Touch Pro -paketti (2.250 eur).

Turvavarusteista mainittakoon myös automaattinen hätäjarrutus, kaistavahti, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä risteävän liikeenteen varoittimella (700 eur), peruutuskamera (450 eur) ja liikenteeseen mukautuva vakionopeudensäädin jonoaputoiminnalla (1.250 eur), mutta oikeasti fiksu ja huomionarvoinen oli hätäjarrutustoiminnon kameravalvonta. Ruuhkaliikenteessä edellä ajava jarrutti pari kertaa oudosti jättäen ison välin sitä edeltäneeseen autoon, mutta F-Pace varoitti äänekkäästi ja visuaalisesti isolla varoitusmerkillä, että nyt edessä tapahtuu poikkeavaa. Olisin itse herännyt tilanteeseen ehkä puolisekuntia myöhemmin ehtien silti jarruttamaan, mutta olin silti huojentunut siitä että autolla oli tilanne hallussa ennen minua. Tarvittaessa F-Pace olisi nimittäin jarruttanut myös kokonaan puolestani.

Tällä moottorilla, ajo-ominaisuuksilla ja ulkonäöllä kokonaisuus kestää vertailun mihin tahansa ja hinta on reilu. Koeajoauton kokonaishinta 112.000 euroa risoineen on edullinen hinta autosta, jossa kohtaavat oikeasti iso koko, poikkeuksellisen hyvä ulkonäkö, teho ja ylellinen varustelu. Hinta sisältää muuten myös kolmen vuoden huollot ilman kilometrirajaa. Harkitset mitä isoa katumaasturia sitten tahansa, varmista että vertaat sitä ainakin Jaguar F-Paceen.

Katso auton tekniset tiedot

 

Teksti ja kuvat: Tomi "Flying Elmer" Tuominen

Kirjoittaja on intohimoinen autoilija, joka uskoo parhaan auton ja tien olevan vasta edessä. Uskontoa kysyttäessä hän sanoo olevansa alfista, mutta viihtyy kaikkien rakkaudella rakennettujen autojen ratissa. Tomi on myös aktiivisesti mukana Sports Car Club of Helsingin toiminnassa ja viihtyykin yökerhojen sijaan useimmiten Sportscar Breakfast Clubilla kesälauantaisin.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin