Mitä kuluja sähköautoiluun liittyy? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Mitä kuluja sähköautoiluun liittyy?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FENNIA // Energian hinta, lataamisvarmuus ja auton elinkaari herättävät kysymyksiä sähköautoa harkitsevissa.
Mitä kuluja sähköautoiluun liittyy?

Sähköautojen kanta ajoneuvorekisterissä on kasvanut lähivuosina, sillä moni tahtoo vähentää liikennepäästöjään. Tällä hetkellä rekisterissä on hieman vajaa kolme miljoonaa henkilöautoa, joista puhtaasti sähkökäyttöisiä autoja on noin parikymmentätuhatta.

Tällä hetkellä energian hinta askarruttaa sähköautoilijoita ja heitä, jotka ovat autonostoaikeissa. Onko sähköauto järkevä valinta sähkön hinnan noustessa?

"Vaikka sähkön hinta nousee, sähköautoilu on jatkossakin suhteellisen edullista. Jos sähkön hinta nousisi esimerkiksi 4–5 kertaiseksi nykyisestä, on sähköauton lataaminen edelleen huokeampaa suhteessa polttoaineen hintaan. Lopullisen ostopäätöksen tekee jokainen toki omia liikkumisen tarpeitaan, hintaa ja arvojaan tarkastellen", pohtii Mikko Pöyhönen, Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalveluiden johtaja.

Mistä sähköauton kaskon hinta koostuu?

"Kerrataan ensin kaskon hinnoitteluperiaatteita: jokainen kasko on yksilöllisesti hinnoiteltu riippumatta siitä, mitä autoa ajat. Hintaan vaikuttavat muun muassa, kuka vakuutuksen ottaa, ja missä autoa ajetaan. Näin myös jokaisen sähköauton kaskon hinta on yksilöllinen", Pöyhönen vastaa.

Voidaan kuitenkin ajatella, että jos kaksi täysin samanlaista kuskia vakuuttaisivat samalla hetkellä sähköauton ja polttomoottoriauton, mutta autot olisivat muilta ominaisuuksiltaan identtisiä, sähköautoilijan kasko olisi hieman kalliimpi, koska auton korjaamisen kustannukset ovat kalliimpia.

"Käytännössä kasko hinnoitellaan sen perusteella, mitä tiedetään vahingoista ja niiden todennäköisyyksistä. Sähköauton korjauskustannukset ovat hieman polttomoottoriautoja korkeammat, sillä niissä on uudempaa teknologiaa ja korjaaminen vaatii erityisosaamista. Tämä näkyy myös kaskon hinnassa."

Mitä jos virta loppuu ja auto jättää tielle?

Sähköautoa harkitseva todennäköisesti pohtii, onko taloyhtiössä autolle latauspistettä tai pitäisikö sellainen hankkia kotipihaan. Autoa tarvitsee myös ladata matkan aikana, jolloin tieto lähimmistä latauspaikoista löytyy helposti esimerkiksi Finntraficin nettisivuilta.

"Suomen latausinfra jalostuu jatkuvasti. Katvealueita kuitenkin on, eikä latauspisteitä ole vielä niin tiheässä kuin huoltoasemia. Vaikka riski koko ajan pieneneekin, vähintään teoreettisella tasolla lataus voi loppua, jos ajoreittiä ei ole suunniteltu etukäteen."

Fennia haluaa huomioida automatkan keskeytymiseen liittyvän riskin. Kaskovakuutus tuo autoilijalle mielenrauhaa liikkumiseen ja korvaa ajoneuvoon kohdistuvia vahinkoja.

"Vuoden 2023 alusta sähköautoilevien asiakkaidemme Autopalveluvakuutus kattaa automatkan keskeytymiseen liittyviä hinauskustannuksia, jos latausvirta sattuisi loppumaan kesken matkan. Näin kasko korvaa hinauksen paikan päältä lähimpään paikkaan, missä auto voidaan ladata."

Edellä mainittu etu koskee vain sähköautoilijoita, koska bensiiniä tai dieseliä tankkaaville autoille todennäköisyys vastaavalle vahingolle on pienempi. Bensiiniä voi myös tankata kanisteriin, mutta toistaiseksi Suomessa ei ole esimerkiksi liikkuvia latausautoja.

Yhä luotettavampi vaihtoehto

Kustannusten ja käytön luotettavuuden lisäksi sähköautokaupoille suuntaavaa voi askarruttaa auton elinkaari – onko se yhtä pitkä kuin polttomoottoriautolla ja miten jälleenmyyntiarvo kehittyy?

"Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei vielä ole yksiselitteisiä vastauksia. Jälkimarkkina ei ole vielä iso, kun vanhempia käytettyjä sähköautoja on aika vähän", Pöyhönen toteaa. "Sähköautoilu on kiinnostava ilmiö ja kannustan kaikkia meitä miettimään sen mahdollisuuksia. Automalleja on monia erilaisia, eri käyttötarpeisiin ja budjetteihin. Infra kehittyy koko ajan, ja siinä samassa myös sähköautoilun luotettavuus."

Me Fenniassa haluamme erityisesti huomioida sähköautoilijaa askarruttavat asiat ja olla mukana muotoilemassa liikenteen muutosta. Olemme apunasi kaikissa sähköautoiluun liittyvissä vakuutusasioissa.

Tutustu sähköauton vakuutuksiin.

Missä ladata sähköautoa? Näin hankit latauspisteen kotiin.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin