Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Teippaus vai maalaus – millä näyttävä pinta autoon?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Teippaus vai maalaus – millä näyttävä pinta autoon?

Saadakseen mieleisensä värisen auton ei tarvitse ajaa enää maalarin pajalle. Suosiotaan kasvattaa yliteippaus, jonka värivalikoima on lähes rajaton. Mutta kestääkö teipattu auto yhtä hyvin kuin maalattu? Kysyimme asiaa Samiteippi Oy:n Sami Lindströmiltä.

Millaiset automiehet tai -naiset tuovat autonsa teipattavaksi?

Yleensä teippauksen haluaa autoharrastaja tai autoista muuten kiinnostunut, jolla on joku vähän hienompi tai kalliimpi auto. Ihan halpaan autoon ei 2 000–3 000 euron teippausta kannatakaan tehdä. Usein teipattava auto on vähän uudempi Bemari tai Audi, jonka väri ei ostohetkellä ihan täysin miellytä.

Saako teippauksia missä väreissä vaan?

Rajoja ei juuri ole. Teippaus antaa paljon mahdollisuuksia, eikä tarvitse tyytyä pelkkiin autojen tehdasväreihin. Aika paljon halutaan nykyään matta- tai satiinipintaisia värejä, mitkä näyttävät varsinkin isommassa autossa hyvälle. Nyt muodissa on tumman- ja metallinharmaat sävyt. Yliteippauksen lisäksi tulosteteipeillä voidaan tehdä kuvia ja logoja, tai hiilikuituteipeillä voi korostaa auton jotain osia.

Mitkä ovat yliteippauksen etuja?

Teippauksen voi aina poistaa maalipintaa vahingoittamatta. Maalipinta naarmuuntuu uudessakin autossa väistämättä 2–3 vuodessa, mutta teipatussa autossa teipin voi poistaa ja alla on tallella hyvä ja alkuperäinen maalipinta. Yliteippaus suojaa hieman myös kiveniskuilta, vaikka niitä varten on ihan omatkin teippinsä. Teippauksella saadaan myös esimerkiksi mattapinnasta helpommin tasalaatuinen kuin maalaamalla. Maalaus on muutenkin iso projekti, jos se teetätetään kunnolla ammattilaisella.

Onko auton yliteippaus kallista?

Peruskokoisen farmarin teippaus maksaa noin 2 500 euroa, riippuu toki autosta sekä käytetystä materiaalista ja ajasta. Maalauksen hinta on helposti kaksinkertainen. Jotta teippaus voidaan tehdä hyvin, on autosta purettava esimerkiksi kahvoja ja lamppuja. Yleensä teippaus vie sellaisen 4–5 päivää, ja talvella autoa täytyy säilyttää työn jälkeen vielä vuorokausi sisällä ennen pakkaseen vientiä, että teippi tarttuu kunnolla.

Onko teippaus vaikeaa?

Ei oikeastaan, mutta työ kannattaa teettää ammattilaisella hyvän lopputuloksen saamiseksi. Teippi lämmitetään puhaltimella ja painellaan lastoilla huolella kiinni.

Miten teipattu pinta kestää?

Se kestää yhtä hyvin kuin maalipintakin. Ovien reunat, kahvat ja kahvojen syvennykset kuluvat molemmissa. Teipatun pinnan takuu on meillä kolme vuotta, ja monissa autoissa ei ole mitään ongelmia 5–6 vuoden päästäkään.

Voiko teipattuun pintaan tullutta naarmua korjata?

Ei sitä voi varsinaisesti paikata, koska paikka näkyisi. Naarmun kohta pitää korjata isommalla palalla: jos esimerkiksi oveen tulee naarmu, koko ovi pitää teipata uudestaan.

Voiko teipatun auton ajaa normaaliin harjapesuun?

Teipatun auton voi pestä käsin tai koneessa. Samalla lailla kuin maalipinnassa, siihen ei saa päästää pinttymään likaa, suolaa ja pikeä. Pesun tarve riippuu toki ajokilometreistä, mutta hyvä se on yleensä pestä vähintään kerran tai pari kuussa. Monet harrastajat tykkäävät puunata säännöllisesti autojaan, ja niissäkin teippaus kestää hyvin.

Kuinkas komeasti teipatulla autolla itse ajat?

Mulla on tuollainen Nissan GT-R. Se on kiiltävän valkoinen, pinnassa vähän kultahilettä.

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä

Teksti: Sami Turunen / Kuvat ja video: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin