Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Toyotan radikaali veto: poistaa mekaanisen yhteyden ohjauspyörän ja etupyörien väliltä – bZ4X-sähköauton ennakkotilaukset alkavat pian

Täysin uuden Toyota bZ4X -täyssähköauton ennakkotilaukset alkavat joulukuussa, ensimmäiset asiakastoimitukset tapahtuvat 2022.
Toyotan radikaali veto: poistaa mekaanisen yhteyden ohjauspyörän ja etupyörien väliltä – bZ4X-sähköauton ennakkotilaukset alkavat pian

Ei nimi autoa varmasti pahenna, mutta melkoisen nimihirviön japanilaiset ovat luoneet uuden täyssähköauto bZ4X:n myötä. Nimen bZ-lyhenne viittaa Toyotan uuteen beyond Zero -nimiseen alabrändiin, ja luontevimmin bZ4X taipuneekin suussa auki sanottuna ”beyond Zero neljä X”. Lyhennettynä bZ4X kuulostaa lähinnä vuosituhannen vaihteeseen jumahtaneelta jenkkiräppäriltä. 

Autona Toyota bZ4X on kuitenkin valmistajansa edistyksellisintä osaamista, ja se onkin ensimmäinen täysin akkusähköautoksi suunniteltu Toyota. Auton 71,4 kWh:n ajoakun toimintamatkaksi kerrotaan jopa yli 450 kilometriä (lopullinen tyyppihyväksyntä puuttuu vielä). Toyota kertoo odottavansa akun suorituskyvyn pysyvän 90 prosentin tasolla 10 vuoteen tai 240 000 kilometriin asti.

Toyota bZ4X:n suurin pikalatausteho on 150 kilowattia, jolloin akun 80 prosentin varaustason saavuttaminen kestää noin puoli tuntia.

Suorituskyvyllään Toyota bZ4X ei lähde nokittelemaan kilpailijoiltaan, joskin etuvetoisen mallin 204 hv:n ja nelivetoisen mallin 217 hv:n huipputehot riittävät vallan mainiosti tieliikennelain sallimiin rajoihin. Huippuvääntöä kyseisissä malleissa on 265 Nm ja 336 Nm.

Auton nelivetoisuus on toteutettu kahdella erillisellä etu- ja taka-akseleille sijoitetulla sähkömoottorilla.

Uusi Steer-by-wire -ohjaus

Ehkäpä yksi yllättävimmistä Toyotan ratkaisuista on tuoda bZ4X-malliin sähköisesti ohjattu steer-by-wire -ohjaus, joka poistaa täysin mekaanisen yhteyden etupyörien ja ohjauspyörän väliltä. Perinteinen ohjauspyörä on korvattu One Motion Grip -ohjaimella, joka vähentää ohjausliikkeiden määrää. Laidasta laitaan -liikkeen kerrotaan vaativan vain 150 asteen käännöksen ohjaimesta. Auton kääntösäteeksi kerrotaan vain 5,7 metriä.

Steer-by-wire -järjestelmän kerrotaan tulevan saataville Euroopassa myytäviin malleihin vasta myöhemmässä vaiheessa. Sen kerrotaan tarjoavan myös paremmin jalkatilaa kuljettajalle.

Jos Toyota bZ4X -sähköauton mittoja vertaa suomalaisittain suosittuun RAV4-maasturiin, bZ4X on 85 millimetriä matalampi, mutta sen akseliväli on peräti 160 millimetriä RAV4:ää pidempi.

Toyota nimittää bZ4X:n sisätilateemaa kohtuullisuuteen viittaavalla ruotsalaisella ”lagom”-sanalla. Pröystäilyn vastakohtana pidetyn ruotsalaisen termin voi katsoa istuvan aikaan hyvin. Autovalmistajat joutuvat jatkossa miettimään yhä tarkemmin myös sisätiloihin käytettävien materiaalien määrää ja ympäristökuormaa.

 

Kuvat: Toyota


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin