Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ajatko kitkarenkailla läpi vuoden? Tämän taulukon katsottuasi mielesi saattaa muuttua

Nastattomat talvirenkaat eivät ole turvalliset kesällä etenkään sateen yllättäessä.
Ajatko kitkarenkailla läpi vuoden? Tämän taulukon katsottuasi mielesi saattaa muuttua

Autorengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin viime vuoden syyskuussa järjestämissä rengasratsioissa havaittiin, että talvirenkaiden käyttö kesällä on lisääntymässä. Tilastojen mukaan jopa 150 000 suomalaista ajaa talvirenkailla myös kesäisin. 

Vaikka lain mukaan kitkarenkailla tai nastarenkailla, joista nastat on nypitty pois, on täysin luvallista ajaa myös kesällä, turvallisuuden näkökulmasta se ei ole järkevää.

Nokian Renkaiden mukaan talvirenkaissa käytettävä palakuviointi ja tiheästi lamelloitu pintakuvio tekevät talvirenkaista hitaasti ohjautuvan. Se käy ilmi kesällä etenkin nopeissa tilanteissa, kun rengas ei tottelekaan täsmällisesti ohjausliikkeitä.

Tekniikan maailman toteuttamassa tämän vuotisessa kesärengastestissä kitkarenkaita verrattiin kesäkäyttöön suunniteltuihin renkaisiin. Testeistä kävi karusti ilmi, että märällä asfaltilla kuluneella kitkarenkaalla 80 km/h nopeudesta jarrutettaessa vauhtia oli yli 40 km/h siinä vaiheessa, kun kesärenkainen auto oli jo pysähtynyt. Myös kuivalla asfaltilla jarrutusmatkat olivat kesärenkailla paremmat.

Houkutus ajaa talvirenkaat niin sanotusti loppuun kesän aikana saattaa olla suuri, mutta pahimmillaan koko renkaan rakenne voi pettää kesän kuumilla keleillä ja johtaa yllättävään rengasrikkoon.

Odottamattomia kustannuksia voi koitua myös pyörän ripustuksille sekä laakereille. Lämpimässä kesäkelissä talvirenkaat nimittäin kuluvat verrattain nopeasti, mikä voi johtaa renkaan kulumispinnan epänormaaliin hammastumiseen. Kulutuspinnan hammastuminen puolestaan aiheuttaa tärinää, joka on paitsi epämukavaa, voi johtaa myös laakerien ja pyörän ripustusten kulumiseen.

 

Kuva: Nokian Renkaat


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin