Teknisissä ratkaisuissa ei ollut suuria muutoksia. Esimerkiksi akseliväli ja pääosa moottoreista oli ennallaan. Lisävarusteena oli saatavana monia uusia varusteita, kuten kääntyvät valot ja säätyvä iskunvaimennus.
Takaistuintilat olivat aikaisempaa suuremmat, mutta aivan luokan kärkeen ei ylletty. Istuin oli sijoitettu mukavuuden kannalta kovin matalalle. Tavaratila oli hieman entistä pienempi ja laajennettuna selkänoja jäi kovin viistoon asentoon. Alustarakenteet olivat ennallaan ja takapään tuenta perustui paljon käytettyyn yhdysheiluriakselistoon.
Moottorivalikoiman perustan muodostivat pari vuotta aikaisemmin esitellyt Twinport-bensamoottorit. Uudessa 1,4-litraisessa oli tehoa 66 kW/90 hv ja 1,6-litraisessa 77 kW/105 hv. Niitä vanhempaa perua oli 1,8-litrainen Ecotec (92 kW/125 hv), jonka kulutus oli selvästi suurempi. Tehokkain bensakone oli 2.0 Turbo (125 kW/170 hv). Sen yhteydessä vaihteisto oli 6-vaihteinen.
Dieseleinä oli Isuzu-sukuiset 1,7-litraiset (59 kW/80 hv ja 74 kW/100 hv) sekä hieman myöhemmin tulleet Fiatin kehittämät 1,9-litraiset (88 kW/120 hv) ja 110 kW/150 hv).
1,8-litraisen bensamoottorin yhteyteen sai 4-vaihteisen automaatin. 1,6-litraiseen sai Easytronicin eli automatisoidun manuaalivaihteiston, joka toimi varsin kulmikkaasti.
Varustetasoja oli neljä, ja niiden erot olivat melko vähäisiä. Essentiassa oli 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, lämmitettävät sähköpeilit ja radio/CD. Suosituimmassa Enjoy-mallissa oli lisäksi mm. manuaali-ilmastointi ja kuljettajan istuimen korkeussäätö. Enjoy-malliin sai joko hillityn tumman verhoilun tai värikkään sinisen tai punaisen.
Ylellisin vaihtoehto oli Cosmo, jossa oli mm. kevytmetallivanteet, nahkareunaiset istuimet ja nahkaratti. Sport-varusteluun sisältyi ESP, bi-xenon-valot, sumuvalot, ajotietokone ja madallettu alusta. Varusteita tarjottiin yksittäin tai pakettina. Business-paketissa oli vakionopeussäädin, ESP ja automaatti-ilmastointi.
Marraskuussa 2004 esiteltiin Wagon, joka oli edellisen sukupolven farmariin verrattuna peräti 23 cm pitempi. Akseliväli oli 9 cm uutta viistoperää pidempi. Tämä tuntui etenkin takajalkatilassa, mutta myös tavaratila oli luokan parhaimmistoa. Takaistuimen istuinosa ylösnostettuna tavaratilan pohja oli tasainen. Rullaverho oli tavanomaista helppokäyttöisempi.
3-ovinen GTC esiteltiin syksyllä 2004, mutta ehti Suomeen vasta seuraavana keväänä. Takasivuikkunat olivat coupemaisesti muotoilllut, mutta takaistuimella oli lähes samat tilat kuin 5-ovisessakin. Myös tavaratila vastasi 5-ovista. GTC:n varustevaihtoehdot olivat samat kuin 5-ovisessa. Moottorivalikoimaan oli tullut tehokkaampi, 200-hevosvoimainen turbo, jonka sai myös muihin korimalleihin.
Keväällä 2005 alkoi myös OPC-mallin valmistus. Siinä 2,0-litraisen turbomoottorin teho oli nostettu 176 kW/240 hv:aan. Iskunvaimennus oli säätyvä. Istuimet olivat Recaron valmistamat ja luonnollisesti ulkonäköä oli piristetty levikkeillä ja spoilereilla.
Kokoon taittuvalla kovakatolla varustettu Astra Twin Top esiteltiin syksyllä 2005, mutta Suomen tuontiohjelmaan se otettiin vasta keväällä 2008. TT:n katto avautui tai sulkeutui 30 sekunnissa. Katto vei melkoisen tilan tavaratilasta ja myös tavaratilan käyttö oli hieman konstikasta. Takaistuimella oli tilaa lapsille.
Kesällä 2006 esiteltiin mallivuoden 2007 autot. 1,7-litraiset dieselit jäivät pois ja tilalle tuli 1,3-litrainen, jossa oli tehoa 66 kW/90 hv. Fiatin kehittämän moottorin voimavarat olivat niukat Astran painoisen auton kuljettamiseen. 1,8-litraisen bensamoottorin rinnalle tuli uusi 140-hevosvoimainen. Vanhaa 1,8-litraista kampanjoitiin Suomessa 1,6-litraisen hinnalla.
Astran facelift ajoittui kevääseen 2007. Ulkomuodon muutokset olivat pieniä. Keulaan oli lisätty kromilistoja ja takavaloja oli muutettu. Etupuskurissa oli hieman entistä pehmeämpiä muotoja. GTC-mallin keula poikkesi nyt selvästi muista malleista. Sitä ei koristeltu kromilistoilla, vaan mustalla ruuturitilällä.
1,6-litrainen turbo (132 kW/180 hv) korvasi aikaisemman 2,0-litraisen. Kulutuksen luvattiin pudonneen 1,3 litralla. 1,9-litrainen diesel oli nyt saatavissa kahtena versiona: 81 kW/110 hv ja 92 kW/125 hv. Monissa maissa näiden sijasta myytiin uusia 1,7-litraisia dieseleitä, joissa oli hiukkassuodatin.
1,6-litrainen Twinport oli nyt 10 hv tehokkaampi (85 kW/115 hv). Tämä versio saatiin Suomeen vasta kesällä 2007. Varustelu oli lähes ennallaan. Cosmon keskikonsoli oli nyt metallinvärisen sijasta kiiltävän musta. Cosmon varusteita olivat Enjoyn lisäksi mm. urheilulliset istuimet, sumuvalot, nahkaratti ja kevytmetallivanteet.
Puolassa valmistettu Astra Sedan liittyi mallistoon vasta vuoden 2008 alussa. Sitä myytiin Länsi-Euroopassa vain Suomessa, Portugalissa ja Irlannissa. Sedan tehtiin farmarin pitkälle alustalle, ja takaistuimella oli jopa enemmän tilaa kuin Vectrassa. Myös tavaratila oli suuri. Sedaniin oli tarjolla 1,7-litrainen diesel (74 kW/100 hv), jota ei Suomessa saanut muihin malleihin.
Kesällä 2009 tuli 5-ovisen ja Wagonin ainoaksi varustetasoksi Ultimate Edition, jossa oli aikaisemman Enjoyn lisäksi mm. automaatti-ilmastointi, ajotietokone, bi-xenon-valot ja kevytmetallivanteet. GTC:n varustetaso oli Sport, jossa oli mm. automaatti-ilmastointi, ajotietokone ja vakionopeussäädin. Sedanissa jatkoi Enjoy-varustelu, johon lisättiin ajotietokone.
Monen muun Opelin tapaan Astra oli tasainen perusauto, joka ei erityisesti loistanut millään osa-alueella, mutta myöskään suuria puutteita ei ollut. Ajo-ominaisuudet olivat varsin hyvät, vaikka sähkötehostetun ohjauksen tunnokkuus ei aivan yltänyt luokan parhaimmiston tasolle. Jousitus oli jämäkkä ja kantava, mutta myös mukavuudeltaan varsin hyvä. Rengasmelu oli karkeilla pinnoilla voimakasta. Tähän saatiin parannusta kevään 2007 uudistusten myötä. Bensamoottorien suorituskyky jäi hieman vaisuksi. Etenkin alakierroksilla olisi kaivannut lisää vääntöä.
Astra oli korimalliltaan konstailemattoman selväpiirteinen, mutta ei kovin tuoreen näköinen. Farmarin tavaratila oli luokan kärkeä. Takaistuimella oli kelvolliset tilat, mutta istumamukavuutta ei voinut kehua. Astran varustelussa oli pieniä muutoksia vähän väliä: välillä tiettyjä varusteita poistettiin, välillä lisättiin. Muutamia kilpailijoissa arkipäiväisiä varusteita puuttuu useimmista malleista, esimerkkinä ajotietokone. ESP tuli 1,6-litraisesta Enjoy-mallista lähtien vakioksi syyskuussa 2005. Erityisesti Enjoy-malliin tarjottiin vuosien varrella kaupan päälle tai pienellä lisähinnalla erilaisia varustepaketteja.Astran H-sukupolvi oli laadukas auto, joka sijoittui selkeästi keskitason yläpuolelle vikatilastoissa. TÜV-raportti listaa Astra H:n vioiksi jakohihnan kiristimen, raidetangon päät, sähköliitosten maadoitusten hapettumisen, moottorin öljyvuodot, jarrulevyjen nopean kulumisen ja ohjauksen välyksen. Ajovalopolttimoiden vaihtaminen on vaikeaa.
Astra H oli Suomen rekisteröintitilastossa parhaimmillaan kymmenen suosituimman joukossa. Seuraava J-sukupolvi tuli Suomeen joulukuussa 2009. Vanhasta mallistosta jatkoi tämän jälkeen Wagon 1,6-litraisella bensa- ja 1,7-litraisella dieselmoottorilla sekä muutama GTC-versio. Viimeiset Wagonit myytiin vuoden 2010 lopussa.
Autoesittely Opel Astra 2004-2009
toimitus automerkit
Julkaistu: 20.11.2012 , Päivitetty: 20.11.2012 14.13
Opel Astran H-sukupolvi esiteltiin Suomessa huhtikuussa 2004. Aluksi tarjolla oli vain 5-ovinen malli ja edellinen korimalli säilyi hetken myynnissä uuden rinnalla.
Uusimmat autoartikkelit