Erikois- tai luksusauto käytettynä? Ota nämä 10 asiaa huomioon | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Erikois- tai luksusauto käytettynä? Ota nämä 10 asiaa huomioon

Erikoisempaa käytettyä autoa ostaessa kannattaa pitää maltti matkassa, vaikka tunteillekin täytyy antaa tilaa.
Erikois- tai luksusauto käytettynä? Ota nämä 10 asiaa huomioon

Kesän tehdessä tuloaan autokuume saattaa nousta nopeasti pintaan. Mikäli baanalle mielii erikoisemmalla menopelillä, autokaupoilla kannattaa ottaa tiettyjä asioita huomioon. Erikoisautoihin perehtyneen 250km/h-sivuston Pekka Nuikki listasi kymmenen sudenkuoppaa, joihin autonostaja voi kompastua.

 1. Vältä autoja joissa ei ole huoltokirjaa

  Huoltokirja on käytetyn auton tärkein varuste - ilman sitä en suosittele autoa ostamaan. Se on myös väärennetyin auton varuste, joten sen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Varsinkin ulkomailta tuodut autot ovat yllättävän usein varustettu eBaystä ostetulla huoltokirjalla ja usein myös väärennetyillä kilometreillä. Minulle on tarjottu ostettavaksi useita ”väärennettyjä” autoja, ja muutaman olen vanigossa ostanutkin. Tarkasta myös ettei huoltokirja ole täytetty vain autoliikkeiden omilla leimoilla - yleensä se tarkoittaa että autoon on vain vaihdettu öljyt ja huollonilmaisin on nollattu.

 2. Vältä autoja jotka ovat Japanin tuonteja

  Olen ostanut toistakymmentä Japanista tuotua erikoisautoa ja koeajanut moninkertaisen määrän. Yhteistä kaikille niille on ollut pieni ajomäärä auton ikään nähden ja ettei yksikään auto ole ollut edes ostohetkellä kunnossa. Japanista tuoduilla autoilla on ajettu yleensä poikkeuksellisen vähän, mutta toisaalta autossa vietetty aika on lähes kolminkertainen kilometrimäärän verrattuna - ruuhkassa tyhjäkäynnillä seistessä ja se yleensä näkyy sisustuksessa.

  Tämän lisäksi Japanissa erikoisimmat vaihtoautot seisovat ensin pitkään liikkeissä myymättöminä ja vasta sitten ne huutokaupataan. Tähän saattaa mennä hyvinkin vuosia. Myös rahtaus Suomeen kestää muutaman kuukauden. Pitkä ajamattomuus ja seisonta on yksi suurimmista vikojen aiheuttajista erikoisautoille.

  Japanin tuontiautoja on myös monesti huollettu puutteellisesti. Viidentoista vuoden ikäinen auto on yleensä huollettu kilometrien mukaan, ei vuosien, eli esim. 60 000km ajettua autoa on huollettu yleensä vain kahdesti 15 vuoden aikana. Tästä johtuvat monet sähkö ja alustan viat. Japanista tuodut autoni ovat viettäneet korjaamoilla neljä kertaa enemmän aikaa kuin muut autot. Tämä on ollut erittäin harmillista, sillä kaukaa katsottuna Japanin tuonneissa näyttää hinta-laatusuhde olevan erinomaisessa kunnossa. Vaikka pettymyksiä on tullut runsaasti, löytynee tallistani jatkossakin Japanin tuontiautoja - eihän huono tuurini niiden suhteen voi loputtomiin jatkua?
 1. Vältä yli 20 -vuotiaita autoja joissa on ilma-alusta

  Itselläni on ollut kymmeniä erikoisautoja joissa on ollut ajomukavuutta lisäävä ilma-alusta. Vain kahdessa autossa kymmenestä se on toiminut moitteetta. Kaikissa muissa ilma-alusta on joko oireillut tai hajonnut. Ilma-alusta onkin yksi helpoimmin hajoavista auton järjestelmistä ja myös yksi kalleimmista korjata.Erityisen kalliita ja aikaavieviä ovat Mersujen ja Jaguarien alustan korjaukset.

 2. Vältä yli 20 -vuotiaita autoja joissa penkit säätyvät sähköllä

  Penkkien sähköinen säätö on valitettavasti yksi helpoimmin hajoava varuste ja vaikesti korjattava. Se on myös ominaisuus, jota tulee harvemmin testattua kunnolla autoa ostaessa, varsinkaan etumatkustajan istuinta. Yllättäen juuri etumatkustajan penkin säädöt ovat olleet useimmin viallisia, monesti johtuen käytön puutteesta. Kuljettajan istuimen säätöjen rikkoutuessa voi koko auton käyttö muuttua mahdottomaksi. Itselläni on kolmesti matka loppunut kesken, kun penkki on jäänyt jumiin etuasentoon autossa, jossa etupenkki siirtyy automaattisesti eteen sähkömoottorien avustuksella, kun selkänojaa käännetään eteen takapenkille mentäessä. Varsin harmillinen tapa keskeyttää lomamatka. Sama sääntö koskee avoautoja - aika monesta avoautostani joissa on ollut sähköinen katto, on ollut ongelmia.

 3. Vältä autoja joiden ominaisuuksia myyjä kuvailee seuraavasti:

  ”Varoitusvalo palaa joskus, mutta varmasti vain hetkellinen häiriö, autohan toimii ihan normaalisti” tai ”voi olla että se(jokin ominaisuus) ei aina toimi, mutta pääsääntöisesti toimii” ovat lauseita joita olen kuullut satoja kertoja. Useimmiten yksityiseltä myyjältä mutta myös monesti autoliikkeestä. Lähes sataprosenttisesti ne tarkoittavat aina että varoitusvalojen syttyessä on autossa vikaa, eikä mainittu toiminto toimi joko lainkaan, tai sitten toimii vain myyntihetkellä.

 4. Vältä autoja jotka ovat ajokilometreihin nähden sisältä paljon odotettua kuluneempia

  Oman kokemukseni mukaan varmin näkyvä merkki siitä, että autoa ei ole teknisesti pidetty hyvänä, on rikkoutunut ja kulunut sisusta. Se kertoo paljon aikaisemmista omistajista. Se on myös monesti merkki siitä, että kilometrimittaria on käsitelty näyttämään myyjän kannalta suotuisempia kilometrejä.

 5. Vältä isoja autoliikeketjuja 

  Isojen autoliike ketjujen missio on myydä mahdollisimman paljon autoja mahdollisimman lyhyessä ajassa. Mikä ei mielestäni ole kovin kuluttaja ystävällinen tapa toimia. Tämä tarkoittaa yleensä että vaihdossa tulleeseen autoon myyjä ei ole ehtinyt perehtyä, kunnon koeajosta puhumattakaan. Myöskään isojen autoliike ketjujen nuorilla myyjillä ei ole kokemusta taika tietoa erikoisautoista, intoa ja vauhtia kaupan tekoon niiden sijaan kylläkin.

 6. Vältä automyyjää joka ei ole ajanut autoa jota on myymässä

  Yksi suurimmista epäkohdista käytettyjen autojen kaupassa on mielestäni se miten vähän myyjä tietää tuotteesta jota on myymässä. Kokemukseni mukaan vain keskimäärin kaksi myyjää kymmenestä on edes tutustunut auton papereihin taikka varusteihin ja vain yksi myyjä kymmenestä on ajanut autolla, jota on myymässä. Varsinkin käytettyjen erikoisautojen kohdalla tämä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, vaikka eikö juuri erikoisautojen kohdalla automyyjän asiantuntemus ja kokemus myytävästä, monesti erittäin kalliista autosta, ole ostajalle ensisijaisen tärkeää? Tosin ei asunnonvälittäjäkään ole asunut myymissään taloissa.

 7. Vältä autoja joilla on ollut useita omistajia

  Autot joilla on ollut viisi taikka useampia omistajia, ovat moninverroin epävarmempi ostos, kuin 1-3 omistajan auto. Mitä useampi omistaja, sitä useammin auto on mennyt todennäköisesti vaihtoon kun siihen on tullut ison huollon aika taikka merkittävä vika. Erittäin harvoin autoliike korjaa, tai edes huomaa noita vikoja taikka puuttuvia huoltoja. Kun tämä toistuu saman auton kohdalla useita kertoja, on ostajalla aikapommi käsissään. Hyvin ja ajallaan huollettu auto on moninverroin turvallisempi ostos.

 8. Vältä kiusausta ostaa erikoisauto, joka mainitaan useassa yhdeksässä aikaisemmassa kohdassa

  Erikoisauto on monelle unelma, jonka hankinta toteutetaan monesti suurella tunteella. Kun ostat auton tunteella, muista nuo yllämanitut yhdeksän kohtaa sekä ole valmis maksamaan autosta vähän enemmän ilman järkisyitä. Rationaalisilla syillä hankittavia autoja löytyy aina, mutta mikään ei voita tunteella hankitun auton antamaa tyydytystä.

 

AUTOTALLI.COM

Selaile myytäviä luksusluokan vaihtoautoja

 

Teksti: Pekka Nuikki / Kuva: Teemu Granström 

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin