Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Dacia Jogger Hybrid – Pieni hinta, paljon autoa

Kuulostaisiko uskomattomalta, että 7-paikkaisen hybriditila-auton automaattivaihteilla voi saada voi saada alle 30 000 euron? Dacialla on nyt tarjota sellainen.
Koeajo: Dacia Jogger Hybrid – Pieni hinta, paljon autoa

Toisinaan käy niin, että autoon ihastuu ensituntumalta niin pahasti, ettei puutteita oikein pysty edes noteeraamaan. Näin pääsi käymään heti, kun sain startattua ainakin Suomen markkinoiden halvimman 7-paikkaisen hybridin.

Romanian ylpeys Dacia on Suomessa suhteellisen tuore tapaus, sillä merkin maahantuonti alkoi vasta viime vuosikymmenen alussa ja meillä ainoa suhteellisen yleistynyt malli on keskikokoinen katumaasturi Duster. Romanian sosialistisessa tasavallassa vuonna 1966 perustettu brändi on nyt elämässä jonkinlaista kultakauttaan, sillä Euroopan markkinoilla myyntitilastojen kärkisijoilla vuosia pyörinyt Dacia Sandero hätyytteli viime vuonna jo ykkössijaa ja myös Duster mahtui top 10:een.

Nyt suosikkimallien kylkeen on saatu Jogger, täysin uusi Dacia-malli, josta on samalla saatavilla myös merkin ensimmäinen täyshybridi.

Poikkeuksellista on myös hinta, sillä hybridi-Jogger on kallein Dacia ikinä. Hintaa voi kuvailla törkeäksi. Siis törkeän halvaksi. On aivan käsittämätöntä, että Suomesta voi ostaa 7-paikkaisen alle viisi litraa satasella kuluttavan, akseliväliltään 2,9-metrisen tila-auton alle 30 000 eurolla.

Pehmeää kyytiä

Pakkohan tässä siis on jotain perustavanlaatuista vikaa olla?

Mutta kun ei. Dacia on omaa sukua Renault ja lainaa paljon hyvää emoyhtiöltään.

Alustan mukavuus on tuttua ranskalaistasoa, sillä jousitus pitää menon pehmeänä ja auto selättää isotkin hidastetöyssyt oikein miellyttävällä otteella. Ohjaus on niin ikään enimmäkseen miellyttävä, vaikka se alkaakin selvästi jäykistyä ääripäitä kohti mentäessä.

Voimalinja on peräisin Renaultilta ja se toimii enimmäkseen varsin huomaamatta. Joissakin harvalukuisissa tilanteissa polttomoottori nosti hetkellisesti kierrokset erikoisen korkealle. Vielä harvemmin siinä 36-38 km/h nopeuteen hidastettaessa auto alkoi nykiä, aivan kuin se ei olisi osannut päättää, mistä ja millä vaihteella voimaa pyöriin siirtäisi. Ongelma tosin poistui heti kun kaasupoljinta liikautti millin jompaankumpaan suuntaan.

Enimmäkseen ajossa ei siis huomannut, mistä voima pyöriin tuli. Hybridijärjestelmä kun toimii joko pelkällä sähköllä tai polttomoottorin syöttäessä sähkövoimaa sähkömoottoriin tai sekä akulle että pyörille. Eron sai esiin lähinnä tuijottamalla mittariston voimansiirron suuntaa osoittavia nuolia.

Automaattivaihteiden B-asetuksella auton ohjastaminen oli vielä varsin miellyttävää, etenkin kun on tottunut ja tykästynyt sähköautojen käyttämiseen yhdellä tai lähes yhdellä polkimella.

Automaattivaihteistoahan ei halvemmissa bensa-Joggereissa ole. Hybridinä auto on myös moottoriääniltään pitkälti hiljaisempi kuin pikaisesti testaamani bensaversio. Toki automaattiaski ja hybriditekniikka tuovat lisähintaa 4 500 euroa, mutta mukavuuspuoli, pienempi kulutus ja isompi teho ovat helposti sen arvoisia.

Bensamoottori ei tässä usein huuda. Rengasmelua autoon sen sijaan kantautuu melko paljon etenkin kovemmilla nopeuksilla. Jostain on siis täytynyt nipistää.

Mikään kiihtyvyystykki auto ei ole, mutta riittävän pirteästi se kaupunkinopeuksissa liikkuu, vaikka täydessä ihmislastissa.

Tuolileikkiä

Jogger on tila-autoluokassaan keskikokoinen, mikä tietenkin tarkoittaa istuintilan osalta kompromisseja. Keskimmäisellä penkkirivillä matkustavat lapset ja pienikokoisemmat aikuiset, mutta kolmannelle riville sentään mahtuu pidempikin suhteellisen mukavasti. Tavaratilaa 7-paikkaisena autossa on vain nimeksi.

Takimmaiset penkit on helposti nostettavissa pystyyn ja niiden irrottaminen kokonaan käy myös helposti, jolloin tilavuus kasvaa liki 600 litraan. Lisäksi kun keskirivin reunapenkin nostaa pystyyn, saa kuljetettua pidempää tavaraa. Auton turvallisuusohjeiden mukaisesti keskirivin reunapenkkiä ei saisi ajossa pitää ylös taitettuna, sillä se ei lukitu mihinkään. Harmi sinänsä, koska kyydissä voisi istua parimetrinen ihminen jalat suorana.

Bonuksena takarivillä ovat mukinpidikkeet ja keskirivillä taitettavat pöydät. Pöytiä tosin pystynee käyttämään vain lapsimatkustaja, kun aikuisella ne tulevat syliin tai nipistävät senttejä pitkäjalkaisen polvitilasta.

Tilankäytöllisesti harmillisin on keskikonsoli. Lokerotila on erittäin pieni ja mahdollisuuksia lisätilalle ei ole hyödynnetty. Kyynärnoja ei myöskään liiku, joten kädet alhaalla ajoasentoon tottuneet eivät välttämättä pysty oikeaa kättään lepuuttamaan.

Tarvittava löytyy

Varustetaso autossa on Dacian mittapuulla korkealla. Hybridi on saatavilla vain niin sanotusti täysin varustellulla Extreme-tasolla. Varusteissa myös huomaa enemmän seikkoja, jotka selittävät hintaa.

Vakionopeudensäädin löytyy ja vaikka se ei ole mukautuva, mutta nopeutta säätää kätevästi vasemmalla peukalolla. Peruutuskamera löytyy ja vaikka resoluutio on aika heikko, se ajaa asiansa ainakin puhtaana. Autossa on myös kaiuttimet, mutta niiden taso on suoraan sanottuna huono eikä voimakkuutta halua kovin korkealle säätää. Paljon tulikin ajeltua ihan ilman musiikkia.

Kosketusnäyttö käyttöjärjestelmineen on niin riisuttu kuin nykyautoissa voi olla. Navigointi - joka muuten on maksullinen lisävaruste - toimii silti oikein hyvin ja näyttöä joutuu näppäilemään niin vähän, ettei sen satunnainen hitaus oikein päässyt haittaamaan. Hellyttävästi kosketusnäytön kyljessä on kännykkäpidike, jonka käyttö riippunee siitä, hyödyntääkö Apple Carplayta tai Android Autoa, joita järjestelmä siis langallisena tukee.

Miellyttävää taas on hyvin toimiva avaimeton kulku ja käynnistys, enkä tainnut kaivaa auton avainta taskustani koeajon aikana kertaakaan. Sadetutka ja parkkitutkat joka suuntaan toimivat oikein hyvin. Katolta löytyvät vakiona kattokaiteet, jotka saa käännettyä taakkatelineiksi.

Mitään hienouksia Daciaan ei siis saa. Mukautuvaa vakionopeudensäädintä, kelvollista äänentoistoa, kaistallapitoavustinta tai tuulilasinäyttöä havittelevien on syytä katsella muualle. Mitään kovin painavaa kuormaa autolla ei myöskään voi vetää ja penkeissä ei ole ristiselän tukea.

Mutta autoa, sitä Daciassa saa tähän hintaan todella, todella paljon. Härpäkkeiden sijaan Jogger Hybridissä on pääosassa hyvin toimiva auto.

Hinta: alk. 29 399 € (Koeajoauton hinta 31 349 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, hybridi

Iskutilavuus: 1598 cm3

Teho: 105 kW / 140 hv

Vääntömomentti: 205 Nm

Kulutus (WLTP): 4,9 l / 100 km

Koeajokulutus: 4,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 110 g / km

Voimansiirto: Etuveto, 15-vaihteinen automaattivaihteisto

Hybridiakku: 200V, 1,2 kWh

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,0 s

Huippunopeus: 167 km/h

Mitat:

Pituus: 4 547 mm

Leveys: 1 784 mm

Korkeus: 1 632 mm

Akseliväli: 2 897 mm

Koeajoauton rengaskoko: 205/60R16

Tavaratila (min.), kun 3. rivi: käytössä; taitettuna; irrotettuna: 160; 506 ; 595 litraa

Tavaratila (max.), kun 2. rivi taitettuna ja 3. rivi irrotettuna: 1 807 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 50 l

Omamassa: 1406 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 730 kg / 750 kg

Dacia Jogger vaihtoautot
Dacia Jogger uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin