Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Jeep Avenger on hyvä sähköauto himoitussa luokassa

Tätäkin kostajaa on arvostetun palkinnon voittamisen jälkeen odotettu. Avenger lunastaa lupaukset.
Koeajo: Jeep Avenger on hyvä sähköauto himoitussa luokassa

Tämän vuosituhannen ikonisimpia Hollywood-tapauksia on eittämättä ollut Marvel-sarjakuvauniversumiin sijoittuva Avengers. Huippusuositun elokuvasarjan ensimmäinen osa tuli ulos vuosikymmen sitten ja oli ilmestymisvuonnaan teatterien suosituin elokuva, minkä jälkeen seuraavia osia odotettiin kuin kuuta nousevaa.

Sarja kulminoitu vuonna 2019, kun Avengers: Endgame tuli ulos. Se tahkosi liki 2,8 miljardia dollaria lippuluukuilla jääden kakkoseksi ainoastaan vuonna 2009 ilmestyneelle Avatarille.

Jeep Avenger sai tammikuussa arvostetun Vuoden auto Euroopassa -palkinnon, eli odotukset merkin suhteen ovat luonnollisesti kovat. Joillain markkinoilla Avengerista on saatavilla myös 1,2-litrainen kevythybridi, mutta ei Suomessa. Pikkuisen katumaasturin bensaversio ei myöskään ole yhtä jännittävä kuin Jeepin ensimmäinen täyssähköauto. Mistä lie muuten auto nimensä saanut, mutta jonkinlaista Iron Man -fiilistä muotoilussa voi nähdä.

Palkinnon pokkaamista jo alkuvuonna voi pitää vähän erikoisena, sillä autoa oli tuolloin päässyt ajamaan vasta hyvin harvalukuinen joukko ihmisiä ja Suomessa auto kävi vain parin päivän pyrähdyksellä joulun tienoilla.

Toimittajien autovalinnoissa painaa luonnollisesti paljon auton hinta ja se lieneekin Avengerin kilpailumenestyksen takana. Myös Suomessa lähtöhinta on saatu painettua alle 40 000 euron, mikä on edelleenkin harvinaista, jos autossa on jokseenkin järkevä toimintamatka.

Kaiken hyvän lisäksi pienet katumaasturit ovat Euroopassa se kaikkein suosituin segmentti, jonka sähköautotarjonta on ollut varsin vähäistä ja tasoltaan nykyteknologiaan nähden heikohkoa. Ei siis ihme, että Euroopassa myydyistä pikku-SUVeista vain viisi prosenttia on vuoden alkupuoliskolla ollut täyssähköjä. Asiaa alleviivaa sekin, että myydyin auto tässä luokassa on jo viisi vuotta sitten ilmestynyt Hyundai Kona, jonka seuraava sukupolvi on juuri saapumassa markkinoille.

Avengerin menestyksen edellytykset ovat olemassa, mutta kisa on sittemmin koventunut. Tähän kokoluokkaan kun on puskemassa kovalla syötöllä uutta autoa, joista osa on vielä Avengeriakin halvempia. Eikä Avenger varusteltuna enää mikään halpa auto ole, edes sähköautoksi.

Ihana ajettava

Voitto peilaa toki suurta tarvetta tämän segmentin sähköautolle, mutta se ei tietenkään asiaa yksin selitä. Avenger on nimittäin oikein mukava auto ajaa. Ohjaus on perusajotilassa ihanan kepeä ja lisää jämäkkyyttä kaipaava voi vaihtaa päälle Sport-tilan, joka muuttaa myös kaasuvastetta räväkämmäksi sekä tekee ajamisesta aika hauskaa. Jonkinlaista tuntoakin on havaittavissa.

Ajotilavalinnoista löytyy myös lumi, muta, hiekka ja eko. Ensimmäistä kolmea ei päässyt testaamaan ja viimeksi mainittu on kuin ampuisi itseään jalkaan ja lähtisi kokeilemaan pikajuoksua.

Alustamukavuus on niin ikään mainiolla tasolla. Minkäänlaista pintakovuutta ei havaitse ja pienet epätasaisuudet suodattuvat hyvin pois. Isommissa töyssyissä ja huonolla moottoritiellä jousitukselta toivoisi ajoittain vähän tuhdimpaa otetta, vaikka ei auton kori niissäkään liikaa heilu. Maasto-ominaisuuksia en itse päässyt kokeilemaan, mutta useiden lähteiden mukaan mukaan nekin ovat yllättävän hyviä auton etuvetoisuudesta huolimatta. Avenger on siis hyvä kumppani ihan kaikenlaiseen ajoon.

Rengasmelua ohjaamoon kantautuu jonkin verran ja etenkin moottorotiellä huomattavan paljon tuulen suhinaa. Melutaso on silti ihan siedettävä.

Mukautuva vakionopeudensäädin osaa ennakoida kiitettävästi tehden matka-ajosta vaivatonta. Aktiivinen kaista-avustin sen sijaan osoittautui erikoiseksi. Aivan liian usein mentiin turhan lähellä vasenta kaistaviivaa, auto seilasi toisinaan kaistalla aivan kuin se ei olisi osannut päättää linjaansa ja jäykäksi muuttuvan ratin kanssa kokemus oli ajoittain lievästi stressaava. Tähän varmaan tottuu, mutta paljon parempiakin toteutuksia on olemassa.

Pientä napinaa aiheutti myös tuulilasinpyyhinautomatiikan toiminta. Pyyhkimet tuntuivat tunnistavan heikon sateen huonosti. Lisäksi kuolleen kulman varoitusvalot syttyivät koeajoviikon aikana omia aikojaan puolen tusinaa kertaa, enimmäkseen sadesäällä mutta kerran myös kuivalla kelillä.

Hyvä puoli autossa on myös kulutus. Moottoritieajossa, tosinopeuden ollessa noin 122 km/h, auto kulutti 19,3 kWh satasella, mikä on tälle korimallille oikein hyvä lukema. Toisin sanoen moottoritietä pääsee ajamaan täysin huoletta parisataa kilometriä ja sopivasti latauspysähdykset optimoimalla kaksi tuntia tai 250 kilometriä.

Kaupunkiajossa tilanne olikin aivan toinen. Pikku-Jeep imi sähköä vain reilut 13 kWh eli taajamassa WLTP-lukeman voi odottaa ylittyvän reippaasti. Maantieajoa en luotettavasti ehtinyt testata, mutta pääkaupunkiseudun kehäteillä mentiin niin ikään pienellä.

Lienee syytä todeta, että autossa oli lisävarustepaketin mukana tulevat 18-tuuman vanteet eli pienemmän setin valitsemalla päässee vieläkin alhaisempiin lukuihin.

Pieni mutta vakaa

Pienuudestaan huolimatta, ehkä osin akuston tuoman matalan painopisteen ansiosta, auto oli todella vakaa ajettava kovemmillakin nopeuksilla eikä edes rajumpi tuuli tuntunut juuri heiluttelevan sitä moottoritiellä.

Koon autossa huomasi parhaiten takapenkillä, johon ei hyvällä omallatunnolla voi ketään pidemmäksi aikaa istuttaa. Lattiassa on vieläpä keskellä ihan kunnon möykky, joka syö tilaa entisestään. Isofix-kiinnikkeet sentään löytyvät myös etupenkiltä eli tarvittaessa autoon saa kaksi pientä lasta vaikka kuskin taakse ei istuinta saisi mahtumaan.

Ihan varauksetta en tätä pitkälle kuljettajallekaan voi suositella. Ajoasennon sai sähköttömillä säädöillä kelvolliseksi 182-senttiselle ruholleni, mutta ei täydelliseksi. Jos vasemman jalkansa haluaa oikaista, se pitää ujuttaa lepuutuspolkimen ja jarrun välistä, mikä ei ole optimaalista. Apukuskin paikalta puuttuva korkeussäätö voi myös harmittaa lyhyempiä, kun autosta ei näe kunnolla ulos.

Muuten penkit olivat perusmukavat ja materiaalit miellyttäviä.

Takakontti taas on ihan litrojensa näköinen, hyvin pysty ja tarjolla oleva tila näyttäisi olevan hyödynnetty niin hyvin kuin mahdollista.

Järjestelmä jäljessä

Vaikka Avenger onkin Jeepin pelinavaus sähköautoissa, emoyhtiö Stellantis on vahvasti pelissä mukana, mutta hieman takamatkalla tietyissä asioissa. Sen huomaa tiettyjen sähköautoilua helpottavien järjestelmäominaisuuksien uupumisesta.

Hyvä esimerkki on, ettei latauksen maksimirajaa voi muuttaa eli auto lataa aina sataan prosenttiin, jos latausta ei itse keskeytä. Ominaisuuden puuttuminen on sikäli erikoista, että yleensä tiettyä akkukemiaa käyttäviä litiumioniakkuja ei suositella ladattavaksi päivittäin täyteen.

Yhden polkimen ajoa ei ole ja jarrutusenergian talteenoton voimakkuutta ei D/B-vaihteen valintaa lukuun ottamatta voi säätää. Jarrutus ei ole edes B:llä kovin voimakas ja jarrua tulee käytettyä paljon.

Navigaattori ei juuri sähköautoilua tue, sillä järjestelmä ei ennusta varausta perillä, reititä latauspisteiden kautta ei ole eikä myöskään esilämmitä akkua. Latausnopeuden voi siis odottaa olevan jäävän hitaammaksi talvella.

Toki kun auton tuntee, nämä eivät ole isoja ongelmia, mutta ensi kertaa sähköautoa ajavalle tilanne voi olla raastava. Tuntemiaan reitin varrelle osuvia latauspisteitä navigaattori sentään osaa näyttää kätevästi ruudulla. Käytännössä navigoinnista ei kuitenkaan kannata tällaisenaan maksaa ekstraa.

Käytettävyyden osalta kaikki sujuu kuin rasvattu, jos keskinäyttöä ei tarvitse räplätä. Se on nimittäin melko jäinen. Hyvää on kustomoitavuus ja kun ikonit on kertaalleen laittanut haluamilleen paikoille, käyttö on sentään sujuvaa. Mitään hienouksia järjestelmä ei tosin tarjoa eli navigointia ja satunnaista kulutusmittarin vilkuilua lukuun ottamatta näytölle ei löytynyt käyttöä.



Hinta alk.: 39 900 € (koeajoauto 47 390 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu sähkömoottori etuakselilla

Teho: 115 kW / 156 hv

Vääntömomentti: 260 Nm

Kulutus (WLTP): 15,6 kWh / 100 km

Koeajokulutus: Kaupunki 13,4 kWh, yhdistetty 15,4 kWh, moottoritie 19,3 kWh

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni, NMC-katodi

Kapasiteetti: 51 kWh (54 kWh brutto)

Latauspistoke: Type 2

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 5 h, 30 min

Latausnopeus 10-80% DC: 24 min

Latausteho DC (max): 100 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,0 s

Huippunopeus: 150 km/h

Mitat:

Pituus: 4 080 mm

Leveys: 1 780 mm

Korkeus: 1 540 mm

Akseliväli: 2 562 mm

Maavara: 200 mm

Tavaratila: 355 litraa

Omamassa: 1 536 kg

Testiauton rengaskoko: 215/55R18

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 kg / 0 kg

Jeep Avenger uudet autot
Jeep Avenger vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin