Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Nissan Townstar EV Combi – Eroaa kopioistaan

Mercedes-Benzin, Renaultin ja Nissanin merkillä kaupattava täyssähköversio tila-autosta kärsii muutamasta haasteesta. Mutta jos luulit että kyseessä on täysin sama tuote eri brändillä, saatoit erehtyä.
Koeajo: Nissan Townstar EV Combi – Eroaa kopioistaan

Nissanin ja Renaultin yhteistyö ei ole mikään uutinen ollut aikoihin, ja kahden valmistajan mallistoista on löytynyt samaan perusrakenteeseen toteutettuja autoja useammassa eri kokoluokassa.

Pienempien autojen kohdalla mukaan tulee vielä konsernissa strategisessa yhteistyössä mukana oleva Mercedes-Benz. Renaultin kehittämiä moottoreita käytetään esimerkiksi Mercedeksen pienissä, etuvetopohjaisissa autoissa.

Sitten on vielä tapaus kompaktit pakettiautot: Renaultin piirrustuspöydältä lähtöisin olevaa autoa kun kaupataan emomerkin Kangoona, Mercedeksen Citanina ja Nissanin Townstarina.

Tarjolla se on niin polttomoottori- kuin sähköisellä voimalinjallakin. Mutta siinä missä Renault on jättänyt henkilöautoversion kokonaan pois Suomen tuontiohjelmasta, tarjoavat sekä Mercedes-Benz että Nissan myös takapenkillistä versiota tuotteistaan.

Mercedeksellä tosin ostaja joutuu valitsemaan sähköversion henkilöautovalikoimasta EQT-mallinimellä, kun valjummin varusteltua mutta muuten samaa Citania saa täyssähköisenä vain pakettiautona.

Ei ihan japanilainen

Sama perusauto Mercedeksen eCitanin merkeillä tai Renaultin logolla varustettuna sopivat mainiosti pikkufirman lähinurkissa tapahtuvaan jakelu- ja kuljetustyöhön.

Kapasiteetiltaan 45-kilowattituntisella akulla kerrotaan WLTP-toimintamatkaksi vähän versiosta riippuen 300 kilometrin tietämillä, minkä todettiin realisoituvan oikeassa elämässä hieman vajaan 200 kilometrin toimintamatkaksi.

Suurin pikalatausteho on tänä päivänä ehkä hieman matalanpuoleiseksi laskettava 80 kW, mutta toisaalta auto tukee 22 kilowatin AC-latausta.

Numeroarvoja tuijottamalla ei kuitenkaan auton koko idea välttämättä selviä. Yrityskäytössä kun pikkupakun voisi keikkojen välillä pitää firman pihalla laturissa.

Mutta miten voimalinja sopii perheautoon?

Valtava tavaratila

Nissan Townstar on tähän asti ollut tarjolla Suomessa vain pakettiautona, mutta tulee nyt myyntiin myös Combi-lisänimellä perinteisenä tila-autona.

Se on tarjolla kahdella penkkirivillä ja siis viisipaikkaisena. Tavaratila on mitoiltaan lähinnä valtaisan kokoinen, sillä koeajoviikolla kaupasta noudettu täysikokoinen kuivausrumpu heilahti takakonttiin vain nostamalla.

Sen ohella tilaa jäi vielä toinen mokoma minkä rumpu oli vienyt, eikä takapenkkiä tarvinnut kaataa edes.

Nihkeät takatilat

Sen sijaan Townstar EV Combin ongelma on takaistuimen tilat.

Akun sijoittelu on nimittäin nostanut takapenkkiä hurjasti, ja kun muutenkin perinteisesti ahdas pikkutila-autojen takajalkatila nousee vielä senttikaupalla ylöspäin, ei istuma-asennolle takapenkillä voi antaa kehuja.

Jalkatila takapenkillä ei riitä aikuisen käyttöön, ja polvikulma nousee aivan hillittömäksi korkean lattian vuoksi.

Turvakaukalossa tai erilaisilla lastenistuimilla matkustavalle nuorelle kansanosalle tila tietysti on riittävä, mutta esimerkiksi taksikäytössä saattaisi palautteen määrä olla mittaamaton.

Tämä ongelma tosin on yhteinen kaikkien tämän luokan autojen kesken, ja koskee muitakin kokoluokan tila-autoja voimalinjasta riippumatta.

Etupenkillä tilat puolestaan ovat riittoisat. Istuin on asiallinen, vaikka reisituki on hieman lyhyt.

Ergonomia on kohtalaisen hyvässä kuosissa, ja kunhan ranskalaistyyppiseen viihdejärjestelmän ohjaussatelliittiin tottuu, on kaiken käyttäminen helppoa.

Pakettiautopuolelta juontuva, ohjaamoon päällä oleva tavarahylly on jotain mitä henkilöautopuolelta ei yksinkertaisesti muualta löydy. Säilytystilaa on edessä kohtuullisen hyvin. Sekin toki juontaa juurensa juuri hyötyajoneuvopuolelle.

Terveisiä 15 vuoden takaa!

Aiemmin koeajetussa Mercedeksen eCitanissa käytettiin tähtimerkin omaa suunnittelua olevaa kojelautaa, mittaristoa ja ennen kaikkea sen MBUX-tietoviihdejärjestelmää.

Nissanin tapauksessa lainataan puolestaan auton suunnitelleen Renaultin järjestelmiä. Mittariston tapauksessa tämä tarkoittaa täysin digitaalista, melko selkeälukuista ruutua kuljettajalle.

Mutta tietoviihdejärjestelmän osalta Nissan vetää melko lyhyen korren.

Järjestelmä on sekä ulkoasultaan että käytettävyydeltään hyvin vanhanaikaisen näköinen. Grafiikka on karkeaa, ja peruutuskameran kuva on toteutettu nykivästi eikä kuvanlaatu riitä hämärässä kuin harmaaseen aavistukseen siitä mitä takana tapahtuu.

Eikä sen parempi tuote ole navigaattorikaan. Sen käyttöliittymä on toteutettu pääosin symboleilla, jotka eivät kovin hyvin kuvaa sen takaa löytyvää toimintoa.

Ruudun zoomaus ei sekään toimi kovin kaksisesti, vaan systeemillä on halu näyttää koko ajettava matka kerrallaan ruudulla.

Onneksi autosta löytyy langattomasti toimivat älypuhelinpeilaukset, Android Auto ja Applen CarPlay. Niidenkin kanssa törmätään pieneen haasteeseen, josta myöhemmin lisää.

Ajettavuus

Isolla otsapinta-alalla ja purjemaisella kyljellä varustettu Townstar Combi on tuulisella kelillä odotetunlainen ajettava.

Moottoritiellä, metsälämpäreen suojasta peltoaukealle ajettaessa se heilahtaa reilusti kaistan laitaan, ja sivutuulella rattia saa pitää oikeasti ihan kunnon kulmassa että pysyy kaistalla.

Tämä ei kuitenkaan sinänsä ole auton, vaan lähinnä ajoneuvotyypin vika. Käytännössä kaikki pakettiautot tekevät tätä, tosin ne joiden ajonvakautuksessa on sivutuulikorjaustoiminto, tekevät sitä vähemmän.

Tavanomaisessa taajama-ajossa sen kummempia haasteita ei ole. Townstar on ihan miellyttävä ajettava. Sen ohjauksessa on mukava tuntuma jopa liukkaimmilla keleillä, ja vaikka jousitus onkin pakettiautomaisen napakka tyhjänä, ei ajo ole kovin epämiellyttävää.

Siitäpä auton mallinimikin ehkä johtuu: parhaimmillaan tämä auto on nimenomaan kaupunki- ja taajama-ajossa. Jos se olisi suunniteltu toisenlaiseen käyttöön, olisi mallinimi todennäköisesti Highway Star.

Tuolloin värivalikoimasta saisi tosin löytyä myös syvänvioletti ulkoväri.

Sähkövoimalinjan ominaisuudet

Perheautokäyttöön valjastettua pikkupakua piti tietysti kokeilla myös kaupunkien välisessä liikenteessä.

Vajaan -10C pakkasessa Townstarin kulutus nousee, korkeudesta ja otsapinta-alasta johtuen varsinkin maantiellä melkoiseksi.

Moottoritieajossa se vie talvirajoituksilla noin 30 kWh/100 km, mutta jos vauhdista leikkaa pois parikymmentä kilometriä tunnissa, putoaa kulutus 24 kWh/100 km tuntumaan.

Nissanin oma navigaattori ohjaa myös autosta löytyvää akun esivalmistelutoimintoa. Se ei reititä pidemmille matkoille, mutta navin ”kiinnostavat kohteet”-valikoista etsimällä sähköauton latausaseman, aloittaa auto automaattisesti akun lämmityksen.

Se myös tekee sitä käytännössä koko ajan jos autolla lähdetään liikkeelle kylmästä ulkoilmasta, lämmitys kun vie aikaa.

Tampereen eteläpuolelta esimerkiksi Helsingin keskustaan ajaessa lämmitys alkoi suoraan kotipihasta ja jatkui koko matkan Hämeenlinnaan, Tiiriön ABC:n pihaan asti.

Matkaan lähdettiin alunperin noin 77 prosentin varauksella. Kun Hämeenlinnaan saavuttiin noin 20% varaustasolla, ei latausteho tosin esilämmityksestä huolimatta noussut korkeimmillaan kuin 44 kW:iin.

Tämä tarkoitti puolen tunnin välilatauksen jälkeen, että ajonopeutta pudottamalla olisi päässyt kautta Helsingin keskustaan asti, mutta viileässä ja tuulisessa kelissä kantti petti Kehä III:n kohdalla.

Lämpimällä, tuulettomalla kesäkelillä Townstar EV Combi menisi satasen vauhdilla kaupunkien välin todennäköisesti ongelmitta, mutta kylmällä ja isot ajovastukset tarjoavalla talvikelillä kahvitauko välillä on liki pakollinen.

Ei yleistyökalu, vaan täsmätyökalu

Lähialuepakupohjaisuus tekee Townstarin henkilöautoversiosta väkisinkin lähialuetila-auton. Nissan ei kuitenkaan ole alunperinkään pyrkinyt tekemään autosta yleistyökalua joka riittäisi aina ja kaikkien käyttöön.

Sen sijaan sen ominaisuudet riittävät ilman sen kummempia haasteita siihen tavanomaiseen perhekäyttöön, mihin suomalaiset keskiverrosti autoaan tarvitsevat.

Nihkeä pikalatausnopeus tarkoittaa, että pelkkien julkisten laturien varassa oleva joutuisi tekemään arjessa jonkin verran kompromisseja,

Sen sijaan kotitalon kulmalta autoaan jatkuvasti lataavan tapauksessa auto olisi joka aamu akku täynnä ja valmiina vajaan parinsadan kilometrin jotokseen.

Jos oma auton käyttöprofiili osuu Townstar EV:n raameihin, tarjoaa se jättikokoisen tavaratilan kylkiäisinä kompaktit takatilat ja lopulta melko alhaiset käyttökulut.

Nissan Townstar EV Combi

Hinta: Ei vielä hinnoiteltu

Tehdastakuu: 5 vuotta / 160 000 km, akkutakuu 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu sähkömoottori

Teho: 90 kW / 122 hv

Vääntömomentti: 245 Nm

Kulutus (WLTP): 20,3 kWh / 100 km

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioniakku

Kapasiteetti: 45 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 22 kW (max): 2 h 15 min

Latausnopeus 10-80% DC: 38 min

Latausteho DC (max): 75 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,6 s

Huippunopeus: 134 km/h

Mitat:

Pituus: 4488 mm

Leveys: 1860 mm

Korkeus: 1864 mm

Akseliväli: 2716 mm

Tavaratila (takana + edessä): 517 litraa

Testiauton rengaskoko: 205/55 R16

Omamassa: Ei tiedossa

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1400 kg

Nissan Townstar vaihtoautot
Nissan Townstar uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin