Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Porsche Cayenne E-Hybrid – Entistä pidemmälle sähköllä

Porsche teki Cayenne-luksusmaasturille reippaan kasvojenkohotuksen. Suomessa hittituotteen statuksella kulkeva lataushybridiversio sai reilusti lisää sähköistä toimintamatkaa.
Koeajo: Porsche Cayenne E-Hybrid – Entistä pidemmälle sähköllä

Porsche Cayenne on tuote, joka tuntuu edelleen herättävän reilusti tunteita, yli 20 vuotta ensiesiintymisensä jälkeen. ”Ei ole aito Porsche” sekä ”Volkkari” lienevät niitä yleisimmin kuultuja näkemyksiä stuttgartilaisfirman tuotteesta.

Cayennen myös on mainittu pilaavan legendaarisen merkin maineen lopullisesti, sillä eihän Porsche voi valmistaa katumaastureita, eihän?

Paitsi että voi

Cayenne kuuluu pitkään listaan niitä automalleja, jotka ovat pelastaneet Porschen milloin miltäkin. Kun suuret saksalaisvalmistajat yksi toisensa jälkeen 1990- ja 2000-lukujen taitteessa alkoivat esitellä isoja, ylellisiä katumaastureita, todettiin Porschellakin että jos firma meinaa pysytellä itsenäisenä urheiluautonvalmistajana, on senkin syytä.

Cayenne on ollut koko olemassaolonsa ajan yksi parhaita katumaastureita, mitä tulee ajo-ominaisuuksiin asvaltilla. Se on myös loistanut sillä sektorilla, joka ei ole ollut korkeiden ja usein kiikkerien SUV:ien ominta aluetta: Cayenne on ollut erinomainen myös mutkatieajossa.

Kolmossukupolven auto sai aiemmin tänä vuonna reilumman faceliftin, jossa esimerkiksi sen ohjaamon asettelua pistettiin tyystin uusiksi. Perustekniikka pysyi suurilta linjoilta ennallaan, mutta varsin kiintoisa uudistus osui Cayennen parhaiten myytyyn malliin, E-Hybridiin.

Kilpailijoiden vanavedessä Cayennen lataushybridiversio sai isomman, 25,9-kilowattituntisen akun ja samassa uudistuksessa sen sisäinen laturi päivitettiin 11-kilowattiseksi.

Tehtaan ilmoittama, WLTP-toimintamatka sähköllä kasvoi näillä uudistuksilla varusteista riippuen 66-74 kilometriin, kaupunkiajossa Cayennen pitäisi Porschen mukaan mennä jopa 90 kilometriä pelkällä sähköllä.

Tarkka ja terävä

Rehellisyyden nimissä suurin osa isoista katumaastureista on tylsiä ja tunnottomia ajaa. Korkealla sijaitsevaa painopistettä on jouduttu kompensoimaan alustalla, painoa ylenpalttisella tehostuksella ja massan hitauden tuomaa herkkyyden puutetta matalaprofiilisilla renkailla.

Cayennen kohdalla ajettavuus, oli se sitten aidosti aikaansaatua tai kompensoimalla kasvatettua, on kuitenkin kohdallaan. Auto tuntuu, hiukan Porschen edustusauto Panameran ja sähköauto Taycanin tapaan kokoaan pienemmältä ja kevyemmältä nimenomaan siinä miten se reagoi kuljettajan esittämiin toiveisiin.

Tummanpuhuva väri ei tuo Cayennen sisustusta kovin kummoisesti esiin, mutta optiolistalta voi valita raikkaampiakin värejä.

Auto piilottaa kokonsa (4,93 metriä pituutta, 1,98 metriä leveyttä ja 2,5 tonnia omamassaa) niin tehokkaasti, että sen koon unohtaa helposti.

Se on miellyttävän hiljainen ajettava myös vaihtelevakuntoisella asvaltilla. Äänimaailma tuntuu hyvin tarkoin harkitulta, sillä sähkövoimalinjan jatkeena olevan kolmelitraisen V6-moottorin jylinä tuntuu rengasäänien ylitse juuri harkitusti. Ei peittäen, ei korostaen vaan muistuttaen siitä mikä firman historia on.

Sulavaa menoa

Hybridi-Cayennen akkupaketissa ja sähkövoimalinjassa riittää potkua. Sähköajotilassa sillä ei ole erityisempiä vaikeuksia kipaista moottoritievauhtiin pelkällä akulla.

Cayenne myös herättää hanakasti polttomoottorin päiväunilta, jos kuljettaja päättää kaivaa loputkin 470 hevosvoimasta ja 650 newtonmetristä esiin.

Voimalinjan toiminta sähkön ja hybridikäytön saumakohdassa on kohtalaisen huomaamatonta. Muutaman kerran koeajoviikon aikana saimme kuitenkin Cayennen voimalinjan, todennäköisesti vaihdelaatikon, nykäisemään vahvasti.

Tämä tapahtui esimerkiksi liikennevaloihin hidastettaessa niin, että oltiin lähes pysähdyksissä, mutta päätettiinkin lähteä maltillisesti jonon mukana eteenpäin. Ilmiö ei vaatinut erikoistemppuja polkimilla, vaan normaalin jarrulta-kaasulle siirtymisen.

Sähköllä vähintään riittävästi

Cayenne on painava ja suuri auto, joten pienellä energiankulutuksella se ei kulje, mentiin sitten sähköllä tai bensiinillä eteenpäin.

Akun bruttokapasiteetiksi ilmoitetaan siis 25,9 kilowattituntia, josta nettona käytettävissä 21,8 kilowattituntia.

Tehdas ilmoittaa yhdistelmäkulutukseksi 1,6 litraa sadalla, pelkällä sähköajolla kulutuksen kerrotaan olevan 29,5 kWh/100 km.

Reaalimaailman ajossa, puoliksi maantiellä ja puoliksi kaupungissa Cayenne kulkee ilman erityistä tiristämistä reilut viitisenkymmentä kilometriä pelkällä sähköllä.

Kun sähkö loppuu, menee Cayenne eteenpäin tavallisena hybridinä. Kuusisylinterinen bensakone puristelee itsestään ulos 304 hevosvoimaa ja 420 newtonmetriä, ja esimerkiksi moottoritiellä kulutus nousee 10-11 litran väliin, riippuen ulkoisista olosuhteista.

Onko tuo lukema sitten paljon tämän kokoiselle ja -tehoiselle autolle, lienee jokaisen potentiaalisen asiakkaan pohdittavissa.

Ajomoodit vaikuttavat Cayennen luonteeseen selvästi. Mutkatiehassutteluun löytyy omansa, samoin kuin mukavampaan matkantekoon.

Sekalaisessa, hitaammassa ajossa ilman akkuvoimaakin Cayennen kulutus asettuu 8 litran tuntumaan, joka on auton kokoluokka ja tehoreservit huomioiden aika tavanomainen suoritus.

Mitä mieltä me tästä olemme?

Cayenne on hurjan hieno auto. Se on ajettavuudeltaan edelleen tämän kokoluokan katumaastureiden kärkipäätä, eikä monessa kohdassa edes tunnu niin korkealta ja painavalta autolta kuin mitä numeroarvot antavat.

Porschen iso katumaasturi lienee samalla auto, jonka kohdalla on vain hyväksyttävä se että ajokilometrin hintaa nostaa korkeahko energiankulutus. Toki ahkeralla lataamisella ja pitämällä nopeudet maltillisena voi tavallista arkiajoa kotoa töihin ja harrastuksiin suhaava saada ison Porschen kulkemaan ihan maltillisellakin kulutuksella.

Mutta jos Cayennen hankkii niillä perustein, millä aika moni tähän merkkiin ja malliin päätyy, on vain yksinkertaisesti maksettava laulujensa lunnaat. Ajonautinnolla ja suorituskyvyllä on väkisinkin hintansa.

Hinta: 113 332,43 € (testiauton hinta 182 793,64 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: V6, bensiini, turbo, lataushybridi

Iskutilavuus: 2995 cm3

Teho: 346 kW / 470 HV @ 5400-6400 r/min (yht.)

Vääntömomentti: 650 Nm @ 1400-4800 r/min (yht.)

Kulutus (WLTP): 1,6 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 37 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 130 kW / 176 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 460 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 25,9 kWh (brutto) / 21,8 kWh (netto)

Latauspistoke: Type2

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 2 h, 30 min

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,9 s

Huippunopeus: 254 km/h

Mitat:

Pituus: 4930 mm

Leveys: 1983 mm

Korkeus: 1696 mm

Akseliväli: 2895 mm

Tavaratila: 545 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 75 l

Omamassa: 2500 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 3500 kg

Porsche Cayenne uudet autot
Porsche Cayenne vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin