Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa huippu-uutuus Polestar 2 – tältä Volvon sähköinen tulevaisuus näyttää ja tuntuu

Koeajo Polestar 2 -täyssähköautolla luo suuret odotukset Volvon sähköautoaikakaudelle. Sama tekniikka nähdään Volvo XC40 P8 Recharge -sähköautossa.
Koeajossa huippu-uutuus Polestar 2 – tältä Volvon sähköinen tulevaisuus näyttää ja tuntuu

Tässä sen nyt on: Volvosta irtautuneen Polestar-urheilusähköautomerkin Polestar 2 -malli tukevasti suomalaisella maaperällä. Automerkkiä ei ainakaan toistaiseksi tuoda maahan virallisia maahantuontikanavia pitkin, mutta koeajamamme yksilö on lempääläläisen Novoset-autoliikkeen Saksasta löytämä yksilö.

Novosetin hallissa seisova, kauttaaltaan täysin musta Polestar 2 oli autoliikkeen omistajan Petri Maunukselan varsin spontaani hankinta.

– Itselläni on ollut Volvo XC60 T8 -lataushybridi ja aloin miettiä autolle seuraajaa. Pyysin Saksan yhteistyötahoamme katsomaan, josko maasta löytyisi Polestaria, ja löytyihän sieltä lopulta yksilö, vaikkei näitä kovin helposti olekaan toistaiseksi saatavilla, Maunuksela muistelee.

Polestar 2 takavalot

Novoset tuo Suomeen vuodessa noin 300 vähän käytettyä autoa, joista leijonanosa on lataushybridejä. Ne, kuten myös hyväkuntoiset bensiini- ja dieselautot käyvät Maunukselan mukaan tällä hetkellä hyvin kaupaksi.

Tuttua mutta myös paljon uutta

Polestar 2:n kohdalla vertailu Volvoon sallittakoon, vaikka autolle onkin selvästi haettu omaa identiteettiä. Volvon logo on luonnollisesti korvattu Polestarin kuviolla, mutta esimerkiksi niin sanotut Thor-päiväajovalot ovat suoraa lainausta Volvoista.

Polestar etuvalot ja maski

Polestar logo

Polestar on täyssähköauto, jonka voimalinja koostuu kahdesta sähkömoottorista. Ne on sijoiteltu etu- ja taka-akseleille tehden autosta näin nelivetoisen ilman kardaania. Sähkömoottorit pystyvät puskemaan tienpintaan enimmillään 300 kW:n tehon (408 hv) ja mahtavat 660 newtonmetrin vääntömomentin. Kiihtyvyydeksi nollasta sadan kilometrin tuntinopeuteen kerrotaan 4,7 sekuntia, ja kieltämättä auto tuntuu ajossa jopa paperiarvoa rivakammalta.

Polestar on avoimesti myöntänyt kilpailevansa Polestar 2 -mallilla ennen kaikkea Tesla Model 3:n kanssa. Polestar 2:n ohjeelliseksi lähtöhinnaksi on kerrottu vuonna 2019 Volvon maahantuonnin toimesta 39 900 euroa, mutta lanseerausvaiheen malliversion 59 900 euroa. Varustelu tuo kuitenkin autoon nopeasti kymppitonnin tai kaksi lisää. Novosetin Saksasta Suomeen tuoman auton hinta oli noin 76 000 euroa. 

Polestar 2 ohjaamo

Polestar 2:n ajoakku on kiitettävän 78 kWh:n kokoinen, mikä tarkoittaa WLTP-mittaustavalla jopa 500 kilometrin toimintamatkaa. Lataus onnistuu pikalatauksessa enimmillään 150 kW:n teholla. 

Reilut sisätilat yllättävät

Koska kyseessä on astetta urheilullisempi automalli ja -merkki, lukuisissa yksityiskohdissa asiaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi iskunvaimentimet ovat Performance-paketin yhteydessä Öhlinsin valmistamat, auton hidastamisessa suositaan puolestaan Brembon 4-mäntäisiä jarruja.

Ulkoisesti Polestar 2 tuntuu jopa yllättävän korkealta ja tilavalta. Kuvissa auto näyttää pienemmältä, mitä se todellisuudessa on. Ja päteehän sama myös Volvo XC40:ään, kulmikkuudella ja hyvällä sisätilasuunnittelulla varsin kompakteihinkin kuoriin on saatu mahdutettua hyvät sisätilat.

Polestar 2 takapenkit

Ensi-istumalla Polestar 2 tuntuu tutun tyylikkäältä ja skandinaaviselta. Hallintalaitteet, kuten ohjauspyörä painikkeineen sekä viiksineen ovat Volvoista tuttuja, mutta erityisesti korkea keskikonsoli uudella Android-pohjaisella käyttöjärjestelmällä tuntuu uudelta.

Polestar 2 tavaratila

Auton urheilullisuus korostuu istuimissa ja siinä, että kuljettaja on eristetty korkealla keskikonsolilla omaan monttuunsa. Se sopii hyvin auton luonteeseen, kuten myös se, että arvokkaan tuntuiset istuimet on verhoiltu vegaanisella nahkaa muistuttavalla materiaalilla.

Toisaalta ajoasento on yllättävänkin korkea, jopa aavistuksen crossover-henkinen. Pääntilaa on etenkin edessä huomattavan runsaasti, ja pidempikin kuljettaja löytää autosta taatusti ergonomisen ajoasennon.

Hauska yksityiskohta löytyy myös keltaisista turvavöistä, jotka ovat tunnusomaiset nimenomaan Polestarille. Samoin esimerkiksi Volvo XC60 T8 Polestar Engineered -malliversiosta löytyy yksityiskohtana keltaiset Polestar-turvavyöt.

Polestar 2 vaihteenvalitsin

Yleisilme sisätiloissa on volvomaiseen tapaan minimalistinen, mutta ero superminimalistiseen Teslaan on ilmeinen. Polestar 2:ssa yksinkertaisuus ja käytettävyys ovat hyvässä harmoniassa. 

Ajossa Polestar 2 tuntuu ennen kaikkea jämäkältä ja täsmälliseltä. Öhlinsin iskunvaimentimista löytyy mekaaniset säätöruuvit, joten jäykkyyttä pystyy säätämään omia mieltymyksiä vastaavaksi.  Kiihtyvyydentunne on Polestar 2:ssa räyhäkkä, muttei mielipuolisen raju. Auto tuntuu täyskiihdytyksissä ja mutkateillä turvalliselta, mutta vatsanpohjan perhosetkin saavat kyllä osansa.

Polestar 2:sta tuntuu löytyvän mukavan runsaasti ajamiseen ja viihtymiseen liittyviä säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi ohjausvasteensäätö muuttaa ajettavuutta paljon, kuin myös moottorijarrutuksen voimakkuudelle löytyy erilaisia säätöjä. Kuljettajan niin halutessa auto toimii niin sanotulla yhden polkimen tekniikalla, eli kiihtyvyyspolkimen ylös nostaminen hidastaa vauhdin lopulta pysähdyksiin. Tuntuma kyseisessä ajotilassa on onnistunut ja tuo ajamiseen vaivattomuutta.

Onnistunut Android-käyttöjärjestelmä

Erityisen mielenkiintoinen toteutus on Polestarin Android-pohjainen tietoviihdejärjestelmä, joka vaikuttaa ensitutustumisella hyvinkin intuitiiviselta ja nopeatoimiselta. Järjestelmän ehdottomana etuna on se, että Android-puhelimiin tottuneiden on helppoa ottaa sama järjestelmä käyttöön myös autossa. Esimerkiksi Googlen karttapalvelut tuntuvat heti ensikerrasta alkaen todella helppotoimisilta.

Polestar

Polestar 2:n digitaalimittaristo on luonnollisesti samaa Android-kokonaisuutta, ja se vaikuttaa keskinäytön tapaan hyvin helposti omaksuttavalta. Käytännössä erilaisia mittaristoasetelmia on muutama erilainen. Android-käyttöliittymää on mahdollista ohjata myös englanninkielisin äänikomennoin. Toiminto aktivoidaan ”Hey, Google”-komennolla, jonka jälkeen tekoälyltä voi pyytää vapaamuotoisesti erilaisia toimintoja, esimerkiksi laskemaan ilmastoinnin lämpötilaa.

Erityistä kiitosta käyttöjärjestelmälle voi antaa visuaalisesta selkeydestä. Samaa on luvassa myös Volvo XC40 P8 Recharge -malliin, ja jo ensikokemuksen perusteella Volvon ja Polestarin toteutusta voi pitää autojen käyttöjärjestelmien parhaimmistona.

Polestar 

Se, koska Polestar 2 rantautuu Suomeen, ei ole edelleenkään tietoa. Samaan voimalinjaan ja alustarakenteeseen pohjautuva Volvo XC40 P8 Recharge -sähköauto saadaan maahan sen sijaan vielä kuluvan vuoden aikana. Myös XC40 P8:ssa kaksi sähkömoottoria tuottaa 408 hevosvoiman enimmäistehon, yli 400 kilometrin toimintamatkan ja Polestaria pari sekunnin kymmenystä maltillisemman 4,9 sekunnin kiihtyvyyden nollasta sataan.

Koeajo Polestar 2:lla sai sen verran leveän hymyn kasvoille, että Volvon täyssähköautojen aikakautta jää suurella mielenkiinnolla odottamaan.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin