Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Teho vai vääntö – kummalla pärjää arkiajossa paremmin?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Teho vai vääntö – kummalla pärjää arkiajossa paremmin?

Autojen mainonnassa ja koeajoissa puhutaan hevosvoimista (hv), kilowateista (kW) ja newtonmetreistä (Nm). Kysyimme Vehon henkilöautoryhmän lehdistöpäällikkö Pekka Koskelta, mitä tavallisen auton ostajan pitää niistä ymmärtää.

Työpäivän jälkeen ei aina tunnu siltä, että olinpas tänään tehokas. Auton kohdalla teho ei ilmeisesti tarkoita aikaansaavuutta?

Riippuu siitä, miten asiaa tulkitsee: suuremmalla teholla saadaan enemmän nopeutta, joten sitä kautta se on aikaansaavuutta.

Pikkupojatkin tiesivät ennen, paljonko missäkin autossa oli hevosvoimia. Miksi nyt puhutaan kilowateista?

Kilowatti on SI-standardin mukaan tehon virallinen yksikkö. Hevosvoimat ovat kuitenkin vielä vahvasti monien autoilijoiden mielissä, joten siksi molempia käytetään. Hevosvoimamäärä saadaan, kun kilowattimäärä kerrotaan 1,36:lla.

Onko ilmoitettu teho siis se kW- tai hv-määrä, millä auto ruopsuttaa tienpintaa?

Ilmoitettu teho on aina huipputeho, joka on polttomoottorissa käytössä vain kapealla kierroslukualueella. Teho ei suoraan siirry tiehen, koska voimansiirto haukkaa oman osansa tehosta.

Moottorien iskutilavuudet ovat pienenemään päin, mutta samaan aikaan tehot kasvavat ja kulutukset laskevat. Miten tämä on mahdollista?

Sen mahdollistaa tarkempi moottorinohjaus. Tekniikan kehittymisen ansiosta voidaan valmistaa kestävämpiä moottoreita, joista saadaan erilaisten ahtimien avulla puristettua lisää tehoa. Eli ns. litrateho – moottorin teho suhteessa sen iskutilavuuteen – on kasvanut.

Turboahdin alkaa olla autossa kuin autossa. Ennen ne olivat herkkiä rikkoutumaan, miten nykyään?

Turbot eivät mene nykyään rikki, kuten Esson baareissa kerrotaan. Lähes kaikissa nykyautoissa on ahdin, mutta ne toimivat niin saumattomasti moottorin kanssa, että ahtimen olemassaoloa ei huomaa entisaikoina tutuksi tulleen turboviiveen tai äkillisen ahtopaineen nousun kautta. Ahtimia ovat myös sähköiset ahtimet ja kompressoriahtimet.

Mitä newtonmetreillä mitataan, ja miten niiden vaikutuksen huomaa ajossa?

Kuvitellaan vaikkapa meri. Kun aalto lyö rantaan, se ei tule kovalla paineella, vaan massan avulla. Tämä massa on ikään kuin vääntömomentti eli newtonmetrit.

Mitä ala(kierros)vääntö tarkoittaa arkielämässä?

Se tarkoittaa esimerkiksi helpompaa lähtöä paikoiltaan ja leppoisampaa ajoa. Ennen turboahtimien aikaa olivat muodissa kovaa ja korkealta kiekuneet moottorit, mutta nykytekniikalla sama, ja suurempikin, teho saadaan helpommin jo matalilla kierroksilla.

Onko ihan sama, saavutetaanko ilmoitettu teho- tai vääntöhuippu käyntinopeudella 1 500 tai 3 500 kierrosta/min?

Ei aivan. Mitä alhaisemmalla pyörintänopeudella arvot saavutetaan, sitä letkeämpää on ajo. Rennon ajon ja vähäisen vaihtamistarpeen edellytys on siis hyvä vääntö kohtuullisen alhaisista käyntinopeuksista alkaen.

Onko bensiini- ja dieselmoottorien välillä suuria eroja tehon ja vääntömomentin suhteen?

Lähtökohtaisesti dieselmoottorit tarjoavat samalla kuutiotilavuudella korkeamman vääntömomentin ja alhaisemman tehon.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Autotalli.com
Tehokkaat vaihtoautot

Lue myös:
Hybridiauto vai diesel? Onko dieselmoottori historiaa hybridien vallatessa markkinoita?
Katumaasturi vai oikea maasturi? Onko katumaasturi ihan turha hankinta?
Nastat vai kitkat - kummat päihittävät talven liukkaat paremmin?

Teksti: Pekka Virtanen
Kuva: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin