10 vinkkiä käytetyn auton ostajalle | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

10 vinkkiä käytetyn auton ostajalle

Mitä käytetyn auton ostajan tulee huomioida? Keräsimme kymmenen kohdan vinkkilistan, jonka avulla käytetyn auton ostoa harkitseva pääsee sujuvan autokaupan makuun.
10 vinkkiä käytetyn auton ostajalle

Kun vertaillaan uudesta tai käytetystä autosta koituvia kustannuksia, uuden auton omistaja selviää useimmiten halvemmalla. Tosin uuden auton hankintakulut peittoavat mennen tullen käytetyn auton hinnan. Suomessa tehdään vuosittain noin 550 000–600 000 käytetyn auton kauppaa. Näistä kaupoista noin puolet käydään merkkiliikkeissä. Suuri osa käytettyjen autojen kaupasta käydään siis myös yksityishenkilöiden välillä.

1. Käyttötarkoitus ja ominaisuudet

Ensimmäiseksi tärkeintä on miettiä hakukriteerit, eli millaiseen tarkoitukseen autoa ollaan hankkimassa. Kuljetetaanko autossa isoa perhettä vai ajetaanko sillä suurimmaksi osaksi yksin työmatkoja, onko vaihteistolla väliä, onko tarvetta ilmastoinnille tai ajonvakautusjärjestelmälle, entä kuluttaako auto paljon polttoainetta? Halutut kriteerit kannattaa rajata haun yhteydessä riittävän tarkasti, jotta haun tulos olisi riittävän tarkka. Samalla tulee tehtyä myös vertailtua samankaltaisesti varusteltujen autojen hintoja.

2. Ajoneuvovero

Kun haunmukainen ja silmää miellyttävä ostokohde on löytynyt, kannattaa tarkistaa onko auto katsastettu ja onko ajoneuvovero maksettu. Maksamaton ajoneuvovero kulkee auton mukana ja uutena omistajana voit joutua maksumieheksi.


Vastaavatko kilometrit huoltokirjan merkintöjä

3. Ulkoiset virheet

Jos autoa myy yksityishenkilö, niin auton esittelyhetki kannattaa sopia parhaimman mahdollisen päivänvalon aikaan, jotta mahdolliset virheet korissa on helpompi havaita. Jos esimerkiksi maalipinnasta löytyy uudelleenmaalaamisen jälkiä, voi autossa olla piileviä ruostevaurioita tai kyseessä saattaa olla kolariauto. Autoliikkeessä sisävalaistus on usein sen verran kirkas, että virheet voi havaita sisätiloissakin.

4. Rekisteriote

Rekisteriotteesta kannattaa tarkistaa onko myyjä varmasti auton omistaja eikä vain haltija. Myös valmistusnumeron ja rekisterinumeron yhteneväisyydet kannattaa tarkistaa.

5. Huoltokirja

Huoltokirjan merkinnät on myös syytä käydä läpi tarkasti. Huoltokirjasta pitäisi löytyä merkintöjä muustakin kuin öljyjen vaihdosta. Huoltoliikkeiden leimoista näkee myös missä kaikkialla autoa on huollettu. Jos merkinnät rajoittuvat pienehkölle alueelle ei tarvitse huolestua, mutta jos leimat vievät autoa ympäri Suomea on syytä huoleen. Auton kattava ja luotettava huoltohistoria on aina arvon säilymisen tae, eikä kallis remontti ole välttämättä heti nurkan takana. Samalla kannattaa selvittää auton omistushistoria. Monet omistajat läpikäynyt auto kielii usein jonkin sortin ongelmasta auton kanssa.

6. Koeajo

Koeajo on tärkeä vaihe. Auton käynnistyksen helppoutta kannattaa kuunnella ja autoa hieman pyöritellä parkkipaikalla, jotta ohjauspyörää tulee käänneltyä ääriasentoihin. Kannattaa myös ajaa autoa erilaisilla pinnoilla ja erilaisilla nopeuksilla jos mahdollista. Ajolenkin aikana on hyvä testata jarrujen ja vaihteiston mutkaton toimivuus. Tärkeitä ovat myös lämmityslaitteen ja ilmastoinnin asianmukaiset toiminnat.


Konepellin alle kannattaa katsoa!

7. Varusteet

Renkaiden ja muun auton ohessa tulevan varustelun kunto kannattaa myös käydä läpi. Toimiiko moottorinlämmitin ja mahdollinen sisätilanpistoke. Onko nastarenkaissa vielä nastat paikallaan tai ajaako kesärenkailla vielä seuraavan kesän vai täytyykö jompikumpi rengassarja huomioida autosta tehtävässä tarjouksessa.

8. Hinta

Pyyntihinta on aina pyyntihinta, eli aina kannattaa muistaa hieman tinkiä.

9. Kaupanteko

Asianmukaisen kauppakirjapohjan voi tulostaa Autotalli.comin sivuilta ja se kannattaa täyttää myyjän kanssa huolella. Rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa täytetään ja se jää ostajalle. Myyjälle jää puolestaan auton luovutuskirja, jonka pohjan voi tulostaa esimerkiksi Suomi.fi –palvelusta. Autoliikkeessä kaupan paperisodan hoitaa automyyjä, jolloin myös vakuutusasiat hoituvat käden käänteessä. Yksityiseltä ostaessa kannattaa muistaa, että ostajan täytyy rekisteröidä ja vakuuttaa auto seitsemän päivän kuluessa kaupasta.

10. Myyjällä virhevastuu

Auton tarkastakin läpikäynnistä huolimatta ongelmia saattaa ilmaantua. Autoliikkeellä on kuluttajasuojalain mukainen virhevastuu ja yksityiseltä ostettaessa voidaan soveltaa kauppalakia. Myyjä vastaa virheestä, joka on ollut autossa luovutushetkellä.

Parempi jälleenmyyntiarvo

Uuteen autoon verrattuna käytetyn auton etu on sen paremmin säilyvä jälleenmyyntiarvo. Uuden auton arvosta putoaa heti noin 20 prosenttia, kun auto ajetaan liikkeestä ulos. Jotkut uudet autot saattavat pitää arvostaan hieman yli puolet vielä kolmen vuoden käytön jälkeen, mutta monet ovat menettäneet jo kaksi kolmasosaa arvostaan.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin