Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Automaatti kannattaa – koeajossa Hyundai i20 1.0 T-GDI 7-DCT Style (vm. 2019)

Pieni perheauto Hyundai i20 on korealaisvalmistajan suosituin automalli Suomessa. Koeajoimme auton näppärällä automaattivaihteistolla.
Automaatti kannattaa – koeajossa Hyundai i20 1.0 T-GDI 7-DCT Style (vm. 2019)

Jos viime vuoden ensirekisteröintitilastoja tarkastelee pienten perheautojen kokoluokan osalta, myyntimäärät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla edellisvuoteen verrattuna. Erityisen suosittuja ovat olleet esimerkiksi Ford Fiesta, Volkswagen Polo sekä Hyundai i20.

Siinä missä niin sanottua Golf-kokoluokkaa on pidetty aiemmin perheauton mittapuuna, pykälää pienemmät B-segmentin autot ovat kasvaneet jatkuvasti niin, että ne vastaavat jo parin sukupolven takaisia C-segmentin autoja. Ei siis ihme, että Hyundai i20:n kaltaiset autot ovat tällä hetkellä kovassa huudossa.

Hyundai i20:ta voi pitää monelta osin järkivalintana, sillä auton saa rahoituksella ostettaessa muutaman sadan euron kuukausierällä. Viime vuonna facelift-päivityksen myötä automallin ominaisuudet paranivat etenkin tietoviihdejärjestelmän osalta, mutta mielenkiintoinen on myös litraisen bensiiniturbomoottorin yhteyteen saatu 7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaatti.

Automaattivaihteiston saa 1.0 T-GDI -moottoriin sekä 100 että 120 hevosvoimaisiin malleihin. Hintalisä vastaavaan käsivalintaiseen vaihteistoon on vain 1300-1600 euroa, joten vaaka kallistuu molempia kokeilleena helposti automaattivaihteiston puolelle.

Automaattia harkittaessa huomiota kannattaa kiinnittää kulutukseen. Allekirjoittaneen noin 20 000 kilometrin kokemukset edellisen vuosimallin 100 hevosvoimaisesta moottorista käsivaihteistolla vahvistivat sen, että 7-vaihteisella automaatilla pääsee noin 1-1,5 litraa pienempiin keskikulutuslukemiin sataa kilometriä kohden. Automaattivaihteistolle voi näin ollen laskea jo ihan tuntuvan kustannussäästön vuosittaisista ajomääristä riippuen. Eron kulutuksessa huomaa etenkin moottoritiellä.

Mutta soveltuuko i20:n kaltainen ”pikkuauto” pitkille matkoille? Koeajon aikana huristelimme kahteen otteeseen Helsingin ja Tampereen välin, ja toisella kerroista säätilaksi osui pahin mahdollinen lumimyräkkä. Uuden Hyundai i20:n ratissa olo ei kuitenkaan ollut turvaton, mihin vaikutti osaltaan paranneltu ohjaustunto. Facelift-päivitystä edeltäneessä mallissa ohjauksen keskialuetta vaivasi hienoinen tunnottomuus ja pakkaskeleillä ohjaustehostin muuttui pykälämäiseksi. Eron uudessa huomaa, ja nyt i20 kulkee myös maantiellä ilman suurempaa paimentamista.

Helppoa pyörittelyä tutkien ja kameran avulla

Ajoergonomian kannalta kalleimman Style-varustetason keskikyynärnoja säilytyslokerolla puhuu puolestaan. Sen tarjoama tuki helpottaa myös autoon istumista. Myös turvavyön korkeussäätö edessä kuuluu vain Style-varustetasoon. Sinänsä ero edullisimpaan (17 390 €) automaattivaihteiseen i20:een voi tuntua suurelta (Style 20 990 €), mutta rahoille saa varsin hyvin myös vastinetta.

Yksi näkyvimmistä eroista edullisempiin mallivaihtoehtoihin on tulee esille pysäköitäessä. Style-varusteluun kuuluu tutkat sekä takana että edessä, minkä lisäksi 7-tuumaiselle kosketusnäytölle tulee peruutuskameran kuva. Hyundai i20:ta on helppo pyöritellä ahtaammissakin paikoissa. Pieni 5,1 metrin kääntösäde mahdollistaa tarvittaessa myös turvalliset u-käännökset, sillä auton pystyy yleensä heittämään ympäri kaksikaistaisella tiellä.

Suuren kosketusnäytön järjestelmään kuuluu myös Apple CarPlay ja Android Auto valmius. CarPlay ajaa mainiosti navigaattorin virkaa ja valittavana on Applen omat kartat sekä Google Maps. Myös tekstiviestien ja WhatsApp-viestin ääneenluku osoittautui yllättävän hyväksi ominaisuudeksi. Niihin vastaaminenkin onnistuu sanelemalla.

Huomattavaa on myös se, että 120 hevosvoimaisen moottoriversion saa ainoastaan Style-varustelun yhteydessä. Ero sataheppaiseen moottoriin ei ole mielettömän suuri, mutta kolmen henkilön kuormalla eroja alkaa löytyä.

Uusi tyylikkäämpi ulkomuoto

Hyundai i20 on uudistunut ulkoisesti enemmän perän kuin keulan osalta. Suurimpana erona auton takaosassa ovat uudet valot sekä rekisterikilven nostaminen takaluukkuun. Nyt takaluukun avauspainike on ergonomisemmalla korkeudella, eikä sitä tarvitse enää kurotella alhaalta.

Tavaratila on peruskooltaan 326 litraa. Kokemuksesta sinne mahtuu esimerkiksi lasten sateenvarjorattaat helposti, mutta suurempien rattaiden kanssa renkaat on täytynyt irrottaa. Myös golfbägi mahtuu tavaratilaan poikittain, mikäli pisimmät puumailat ottaa kassista pois. Irtotavarat pystyy pitämään paikoillaan pohjan tavaraverkolla ja molemmilta laidoilta löytyy kassikoukut. Käytettävyydellään esimerkiksi Skoda Fabia vie voiton, mutta i20 on sekin tämän kokoluokan autoksi perushyvä.

Uudet led-valot antavat etenkin perässä i20:lle uuden raikkaan ilmeen. Yksi näppärä yksityiskohta on se, että Hyundai ja Kian uusissa automalleissa näytetään mittaristossa ohjauspyörän takaisten viiksien ja ajovalojen asetukset niitä muutettaessa.

Istuinmateriaali on aiempaa pehmeämpää, mikä parantaa matkustusmukavuutta etenkin pidemmillä matkoilla. Harmittava puute on etuovien kyynärnojien pehmusteiden puuttuminen tyystin. Talvella paksun takin kanssa asia ei niin haittaa, mutta kesällä kova muovi kyynärpäätä vasten häiritsee. Istuimen säätövarat riittävät pidemmällekin kuljettajalle ja auton hieman laatikkomainen muoto on mahdollistanut hyvän pääntilan myös taakse.

 

Hyundai i20 on matkustamon osalta edelleen hieman muovisen oloinen. Ei kuitenkaan katsetta häiritsevällä tavalla, sillä värimaailma on tumma ja muutoin edullista vaikutelmaa tasapainottaa tyylikäs musta kattoverhoilu.

Hyundai i20 tuntuu ottaneen aimo loikan eteenpäin etenkin käytettävyyden osalta. Automaattivaihteisto on kokeilemisen arvoinen ja varustelun osalta pysytään vielä kohtuullisissa summissa, vaikka autoon valitsisikin kaiken mahdollisen.

Hyundai i20 Hatchback 1.0 T-GDI 120 hv 7-DCT Style – tekniset tiedot

Hinta alkaen:20 990 euroa

Takuu:7 vuotta / ei kilometrirajaa

Moottori:1.0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori

Vaihteisto:7-vaihteinen automaatti

Suurin teho:89 kW (120 hv)

Suurin vääntö:172 Nm

Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,5 sekuntia

Yhdistetty polttoaineen kulutus:5,9 l/100 km (WLTP)

CO2-päästöt:133 g/km (WLTP)

Mitat:pituus 4035 mm / leveys 1734 mm / korkeus 1474 mm / akseliväli 2570 mm

Tavaratila:326 / 1042 litraa

Suurin sallittu perävaunumassa:450/800 kg

 

Katso Hyundai-malliston uudet autot

Katso Hyundai i20-mallisarjan uudet autot

Katso Hyundai i20 1.0 T-GDI 120 hv 7-DCT Style mallin uudet autot

Katso myytävät Hyundai vaihtoautot

Katso myytävät Hyundai i20 vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin