Jätä ilmainen ilmoitus

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi

Näin avaat autosi oven turvallisesti – ”Hollantilainen ote” on nerokkaan yksinkertainen

Näin avaat autosi oven turvallisesti – ”Hollantilainen ote” on nerokkaan yksinkertainen
Autoilijan kannattaa omaksua niin sanottu hollantilainen ote jokapäiväiseksi tavaksi.

Kuinka usein olet kironnut ahtaassa kaupungissa muita autoilijoita, jotka avaavat oven täysin varomatta takaa tulevaa liikennettä?

Mikäli ovi avataan polkupyöräilijän tai motoristin nenän eteen, jälki on rumaa ja autosta lähtevä on aina vastuussa siitä, että oven avaaminen on turvallista. Turvalliseen poistumiseen on olemassa yksinkertainen vinkki, jonka avulla takaviistoon tulee lähes pakostakin kurkattua.

Hollannissa jopa lapsille opetetaan, että auton ovi tulee aina avata kädellä, joka on kauimpana ovea. Näin ylävartalo kiertyy takaviistoon ja katse kääntyy varmistamaan, että ovi on turvallista avata. Niin sanottu hollantilainen ote kuuluu tulppaanimaassa pakollisena osana ajokorttikokeeseenkin.

- Pyöräilijän kannalta suoraan eteen aukeava ovi on iso turvallisuusriski. On autosta nousevan vastuulla katsoa, tuleeko takaa juuri sillä hetkellä joku. Fillarilla liikkuvan kannattaa silti itsekin olla valppaana ja jättää turvaväliä etenkin tien varteen pysäköityjen autojen kohdalla, mikäli se on mahdollista, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa.

Koko Suomen kattavaa tarkkaa lukumäärää oveen törmäämisestä aiheutuneista onnettomuuksista on saatavilla, mutta Liikenneturvan selvityksen mukaan vuosina 2011-2015 kuoli yksi pyöräilijä tapauksessa, jossa pysäköidyn auton ovi avattiin yllättäen. Helsingin alueella poliisin tietoon tulee kymmenkunta tapausta vuodessa, joissa oveen törmääminen on aiheuttanut vahinkoja.

Teksti: Teemu Granström / Kuvat: Liikenneturva

Näin avaat autosi oven turvallisesti – ”Hollantilainen ote” on nerokkaan yksinkertainen
Kommentit
Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot | Aamulehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi