Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Älä astu ansaan autokaupoilla – tämä unohdus voi käydä kalliiksi

Ajoneuvoa ostaessa tai myydessä on tärkeää muistaa pitää huolta kaikista muodollisuuksista, jotta ei joudu toisen henkilön laiminlyöntien maksumieheksi.
Älä astu ansaan autokaupoilla – tämä unohdus voi käydä kalliiksi

Jos auton on tottunut ostamaan autoliikkeestä, kauppaan liittyvät muodollisuudet hoituvat yleensä helposti autoliikkeen hoitaessa paperityöt. Etenkin kuluttajien välisessä kaupassa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kaikki asiakirjat ja luovutusilmoitus tulevat tehdyiksi. 

Ajoneuvon myyjän kannattaa tehdä heti kaupanteon jälkeen ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta ostajalle esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelussa ilmoittamalla rekisteriin uuden omistajan nimen, henkilö- tai y-tunnuksen ja omistuksen siirtymispäivän.

Toinen tapa on luoda ja antaa ostajalle voimassa oleva sähköinen varmenne tai täytetty rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa omistajanvaihdon rekisteröintiä varten.

Autokaupoista on aina tehtävä myös perinteinen kauppa- tai luovutusilmoitus, jolla kaupan ajankohdan ja kohteen pystyy todentamaan esimerkiksi Traficomille.

Auton ostajan on puolestaan rekisteröitävä ajoneuvo omiin nimiinsä seitsemän päivän kuluessa kaupoista. Pelkkä myyjän ilmoitus ajoneuvon siirtymisestä ostajalle ei siis riitä, vaan myös uuden omistajan on ilmoitettava omistajan vaihtumisesta ja merkittävä rekisteriin myös esimerkiksi vakuutustiedot.

Vakuutuksen laiminlyönnistä voi seurata laiminlyöntimaksu, jonka suuruus voi olla vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena. Auton uuden omistajan pitää vakuuttaa ja rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiinsä viimeistään seitsemän päivän kuluessa.

Traficomin mukaan liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa ja haltijaa. Laiminlyönneistä määrättävät maksut ovat satoja ja jopa tuhansia euroja tapauksesta riippuen.

Katso Traficomin muistilista sekä myyjälle että ostajalle ajoneuvon kauppaan.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin