Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoarvio: Koeajossa Smart Fortwo coupe 52 kW (2009)

Autoarvio: Koeajossa Smart Fortwo coupe 52 kW (2009)

Smart on saavuttanut Keski-Euroopassa tasaisen suosion. Toisen sukupolven Smart esiteltiin vuonna 2006 ja pituus kasvoi 2,7 metriin.

Tilat ovat hyvät kahdelle, vaikkakin leveyssuunnassa tunnelma on melko tiivis huolimatta siitä, että matkustaja istuu hieman kuljettajaa taaempana. Istuimet ovat melko hyvät, mutta ohjauspyörä jää säätöjen puuttuessa turhan kauas. Istuinten takana moottorin päällä on pienehkö tavaratila. Takaluukku aukeaa kahdessa osassa. Ovet ovat varsin leveät ajatellen auton parkkeeraamista pieniin rakosiin.

Smartin bensamoottorit ovat nykyään 1,0-litraisia. Keskimmäinen 52- kilowattinen versio takaa jo sujuvan liikkumisen maantielläkin.

Moottoritiellä vähäiset voimavarat alkavat tulla esille. Viitosella ja kuutosella kiihtyvyys on vaatimatonta. Smartin vaihteisto on automaattikytkimellä varustettu manuaali. Vaihteita vaihdetaan liikuttamalla vipua eteen ja taakse. Pysähdyttäessä vaihteisto siirtyy automaattisesti ykköselle. Liikennevaloissa tasaisella pinnalla auto pysyy paikallaan jarrua painamatta ja lähtee liikkeelle kaasua painamalla. Suositeltavaa on kuitenkin painaa jarrua, sillä tällöin aktivoituu mäkilähtöassistentti, joka estää auton liukumisen taakse päin jarru vapautettaessa.  Passion-mallissa on vakiona automaattinen vaihto-ohjelma. Se hidastelee vaihdoissa ja käyttää tarpeettoman suuria kierroksia. MHD-tunnuksella varustetuissa Smarteissa on vakiona stop-start-järjestelmä, joka sammuttaa moottorin jo jarrutettaessa 8 km/h nopeudessa.

Smartilla ajaminen on hauskaa, auto reagoi nopeasti ja kääntyy kaarteessa mukavasti. Suuntavakavuus on kohtuullisen hyvä. Jopa moottoritieajo onnistuu ilman suurempia ongelmia. Lyhyt akseliväli ja nopea reagointi ohjausliikkeisiin vain vaativat hieman totuttelua. Sen sijaan kuoppaisella tiellä miniauton rajallisuus tulee esille ja auto pomppii ja muuttaa suuntaansa tunnottomasti. Tähän vaikuttavat myös lyhyet joustovarat. ESP auttaa tehokkaasti oikean ajosuunnan pitämisessä. Kaikkiaan Smart on tarkoitettu kesäkeleille ja kaupunkiajoon ja siinä se on parhaimmillaan. Melutasoa voidaan pitää auton käyttötarkoitus huomioiden siedettävänä.

Smartin perusmalli on niukasti varusteltu. Vakiona on mm. etu- ja sivuturvatyynyt, ESP ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Pulse-malli tuo mm. sähkölasit, lasikaton, aluvanteet ja nahkaratin. Passionissa on vielä näiden lisäksi mm. automaattinen ilmastointilaite ja sähköpeilit. Sisustus on muotoilultaan sekava. Säilytystiloja on niukasti.

Smart on saanut Toyota iQ:sta ensimmäisen suoran kilpailijansa. Tuoreempi tulokas pesee Smartin selkeästi mm. maantieominaisuuksissa, jousitusmukavuudessa, ketteryydessä ja melutasossa. Ennen kaikkea siinä on myös takaistuin lähes yhtä kompakteista mitoista huolimatta. Smart on hieman taloudellisempi ja siinä on paremmat jarrut.

Suorituskyky: 5,6

Smartin keskimmäisellä bensamoottorilla selviää hyvin maantielläkin. Vaihdeautomatiikan toimintaa ei voi kehua.

Mukavuus: 5,6

Smartissa on kelvolliset tilat kahdelle. Vakiovarustelu on melko niukka. Lämmityslaite on heikkotehoinen.

Luotettavuus: 5,8

Smart ei loista luotettavuudellaan eikä turvallisuudellaan.

Ajomiellyttävyys: 6,7

Smartia on hauska ajaa ja se reagoi vikkelästi ohjausliikkeisiin. Huonokuntoisella maantiellä se on rasittava ajaa. Melua on runsaasti ja jousitus epämukava.

Ulkonäkö: 8,0

Smart on edelleen tuoreen ja pirteän näköinen. Värivalikoima on runsas. Sisustuksen ulkonäkö on sekava.

Polttoaineen kulutus: 9,3

Kulutus on pieni, samoin päästöt.

Valmistuslaatu: 6,5

Viimeistely on normaalia pikkuautotasoa eikä materiaalien laatukaan vastaa auton korkeaa hintaa.

Sisätilojen suunnittelu: 6,3

Tavaratilaa on auton kokoon nähden kohtuullisen paljon. Turvallisuusvarustelu on ajanmukainen.

Luokkansa paras: 6,8

Smart on saanut ensimmäisen suoran kilpailijansa Toyota iQ:sta ja siihen verrattuna se jää ominaisuuksiltaan selkeästi kakkoseksi.

Kokonaisarvio: 6,7


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin