Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Chevrolet Kalos (2005)

Autoesittely Chevrolet Kalos (2005)

Kesällä 2002 esitelty Kalos oli varsin tuore malli, kun Daewoon tuonti Suomeen alkoi. Sittemmin Chevroletiksi Euroopassa muuttuneen merkin mallistossa Kalos on toiseksi pienin malli ja se on nyt tarjolla vain viistoperämallina, uutuutena myös 3-ovisena. Kalos ehdittiin kehittää pääosin ennen Daewoon siirtymistä GM:n haltuun. Esimerkiksi moottorin osalta on kuitenkin läheinen yhteys Opeliin, sillä Daewoo oli GM:n kanssa jo aikaisemmin läheisessä yhteistyössä.

Muotoilultaan Giugiaron muotoilema Kalos on moderni ja puhdaslinjainen. Kylkilistoja ei ole. Ulkomitoiltaan Kalos hyvin keskimääräinen pikkuauto ja myös sisätilat ovat enintään tavanomaiset. Pääntila ja polvitila riittävät keskimittaa lyhyemmille, pitemmät joutuvat tinkimään mukavuudestaan. Takaistuin tarjoaa kohtuullisen hyvän tuen. Kynnys on tiellä takapenkiltä poistuttaessa. Ainoa sisävalo on katon etuosassa, joten takapenkki jää pimeäksi.

Edessä tilaa on isollekin kuljettajalle ja myös istuin on kelvollinen. Ohjauspyörä säätyy vain korkeussuunnassa. Istuimen selkänojan säätö on portaaton ja kuljettajan istuimessa on korkeussäätö. Näkyvyys on eteen päin melko hyvä, takaviistoon huonompi kuin ulkomuodosta osaisi arvata.

Tavaratila on tavanomaista pienempi ja tavaratilan pohja on huomattavasti nostokynnystä alempana. 2-osainen takaselkänoja on vakiovaruste. Istuinosa on 1-osainen, mutta jo pelkästään selkänojan kaatamalla saa käyttökelpoisen laajennuksen aikaiseksi.

Kalosiin on saatavana kaksi moottorivaihtoehtoa: 1,2-litrainen ja 1,4-litrainen. Koeajettu 1,4-litrainen on tilavuusluokassaan varsin tehokas eli 94-hevosvoimainen (69 kW). Ensimmäisissä Suomeen tuoduissa Kaloseissa oli saman moottorin 8-venttiilinen versio.

16-venttiilisen suorituskyky on hyvinkin riittävä, vaikka luvattu 11 sekunnin kiihtyvyyslukema ei olekaan uskottava. 5-vaihteen välitys on melko pitkä, joten kohtuullisesta sitkeydestä huolimatta pienemmälle vaihtaminen ohitustilanteessa on paikallaan.

Kalosin ajettavuudessa ei ole suuria puutteita. Varsinkin kaupungissa auto on kotonaan: se on ketterä ja näppärä. Ohjaustunto on puutteellinen keskialueella, mutta suuremmassa vauhdissa ongelma pienenee. Ohjaus ei myöskään palauta kunnolla hiljaisessa nopeudessa. Suuntavakavuus on moitteeton ja myös kaarteet menevät ongelmitta.

Jousitus on viritetty pehmeäksi. Suuremmissa heitoissa tämä tuntuu liiallisena velttoutena ja kuormattuna saattaa olla ongelmia. Etuna on tasainen kulku normaaleissa ajo-olosuhteissa.

Melutaso on tyypillistä pikkuautotasoa. Rengasäänet kuuluvat jo pienessä nopeudessa ja jo 80 km/h nopeudessa kuuluu tuulen suhina. Moottorin ääni on siedettävä eikä rengasmelun sävykään ole kovin häiritsevä.

1,2-litraisen Kalosin varustetaso on SE ja se sisältää ABS-jarrut, 4 turvatyynyä, sähkölasit edessä ja keskuslukituksen. 1,4-litraisessa 5-ovisessa on nykyään aina SX-varustelu, joka tuo mukanaan mm. lämmitettävät sähköpeilit, sumuvalot, sähkölasit myös takana, keskuslukituksen kauko-ohjauksen sekä manuaalisen ilmastoinnin, joka on myös SE AC -versiossa. 3-ovinen malli on myös nimetty SE:ksi, mutta se noudattelee pääosin SX-tasoa lisättynä kevytmetallivanteilla, takaspoilerilla, nahkaratilla jne. Ajovalon pesimet puuttuvat kaikista malleista. Metallivärin saa edullisesti 250 eurolla. Muita lisävarusteita ei tehtaalta ole tarjolla.

Mittarit ovat syvällä kojelaudan pinnasta, mutta kuljettajan paikalta hevin luettavissa. Vaihteensiirto on hieman tahmea. Viimeistelyn laatu on moitteeton, mutta muovit ovat halvan näköisiä eikä sisätilojen muotoilijalle voi antaa kovin korkeaa arvosanaa suorituksestaan. SX-malleissa on ovissakin kangasverhoilua. Vakiovarusteena on pienillä näppäimillä varustettu Blaupunkt-radio/CD-soitin. Ratissa on laitteen kaukosäätö, mutta hyöty jää vähäiseksi, koska napit on sijoitettu liian alas.

Kalos on luokkansa halvin auto. Alle 1000 euron lisähinnalla saa Citroën C3:n tai Hyundai Getzin vastaavilla varusteilla ja tunnetummat merkit ovat pari tuhatta euroa kalliimpia. Pikkuautoluokassa pyrkimys halvan vaihtoehdon ostamiseen on ymmärrettävää. Autona Kalos on nykyaikainen eikä siinä ole suuria puutteita.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin