Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda 626 (1997-2002)

Autoesittely Mazda 626 (1997-2002)

Kesäkuussa 1997 tapahtui viidennen sukupolven Mazda 626:n (GF) maailmanlaajuinen ensiesittely lehdistölle Haikon kartanossa. Uudessa mallissa sanottiin toteutetun erityisesti eurooppalaisten autonkäyttäjien vaatimuksia ja suuri osa suunnittelusta oli tapahtunut Mazdan Euroopan tuotekehityskeskuksessa Saksassa. 626 valmistettiin silti kilpailijoista poiketen edelleen Japanissa. Perusmallin hinta Suomessa oli puristettu tuohon aikaan lähes kaikkien kilpailijoiden vakiohintana olleeseen 129 900 markkaan.

Edellisissä uudistuksissa varsin muhkeisiin mittoihin kasvaneen mallin ulkomittoja pienennettiin tuntuvasti. Sisätilat säilyivät kuitenkin aikaisemmalla tasolla ja tavaratila kasvoi 50 litralla 502 litraan. Korkeutta lisättiin 3-4 cm ja istuimet sijoitettiin korkeammalle. Käytännöllisyyteen panostettiin näyttävän muotoilun kustannuksella. Ilmanvastuskerroin oli normaalitasoa: 0,29.

Alkuvaiheessa esiteltiin bensakoneiset sedan ja hatchback, jotka olivat ulkomitoiltaan samankokoiset. Koria oli vahvistettu kasvaneita turvallisuusvaatimuksia vastaavaksi. EuroNCAP:hen 626 ei osallistunut, mutta amerikkalaisissa testeissä se sai keskinkertaisen arvostelun. Puutteita ilmeni erityisesti sivutörmäyksessä. 

Moottorit otettiin pienin muutoksin edeltävästä mallista. Puristussuhdetta nostettiin, moottorinohjausjärjestelmäksi otettiin Fordin EEC-V ja venttiilien hydraulisesta ajoituksesta luovuttiin. Palasäätö samoin kuin jakohihnan vaihto tehdään 90 000 km:n välein. 

1,8-litraisen teho oli pudotettu 90 hevosvoimaan. 2,0-litraisessa oli tehoa 115 hv ja GT-mallissa 136 hv. Vaihteiston välityssuhteet olivat varsin pitkät, mikä paransi taloudellisuutta, mutta heikensi ohituskiihtyvyyttä. 

Alusta oli entistä jämäkämpi ja joustovaroja oli lisätty. Ajotuntuma oli silti hieman etäinen ja jousitusmukavuus puutteellinen.

Vakiovarusteena 626:n GL-perusmallissa oli mm. ABS-jarrut, 2 turvatyynyä, turvavyön kiristimet, sähkölasit edessä, sähköllä säädettävät peilit ja keskuslukitus ilman kauko-ohjainta ja raitisilmasuodatin. Kangasverhoilu oli saatavana joko sinisenä tai vihertävän harmaana.

GLX-mallissa oli plyysiverhoilu, takapenkin keskikyynärnoja, sähkölasit myös takana ja lämmitettävät peilit. Edulliseen pakettihintaan oli tarjolla sivuturvatyynyt ja vetoluistonesto. 2,0-litraisessa oli levyjarrut myös takana.

2.0 GT:ssä oli GLX-tason lisäksi 15 tuuman pyörät, sähkötoiminen kattoluukku, sivuturvatyynyt ja vetoluistonesto. GT:n verhoilu oli sama kuin GLX:ssä eikä mallissa sinänsä ollut muutakaan urheilullista. 

Farmarimalli esiteltiin syksyllä 1997. Se oli pituudeltaan 8 cm muita malleja mittavampi. Saatavana oli myös lisäistuin tavaratilaan selkä menosuuntaan. Tavaratilan koko oli luokassaan keskitasoa. Katolla oli kattokaiteet vakiona.

Farmarissa oli muista poiketen pelkkä lantiovyö takapenkin keskipaikalla. GLX-farmarin takaistuimessa oli pituussäätö ja selkänojan portaallinen kallistussäätö. Etumatkustajan istuin taittui työtasoksi muiden GLX-mallien tapaan.

Samaan aikaan farmarimallin kanssa 626-mallistoon tuli dieselversio. Mazdan oma 2,0-litrainen turbodiesel oli varustettu suorasuihkutuksella ja 4-venttiilitekniikalla. Tehoa oli 100 hv ja vääntöä 220 Nm.

Vakiovarusteeksi tuli syksyllä 1998 PODS eli etumatkustajan istuintyynyn tunnistusjärjestelmä, joka esti turvatyynyn turhan laukeamisen

Uudistettu 626 esiteltiin Suomessa tammikuussa 2000. Ulkonäössä suurimmat muutokset oli keulassa. Konepelti oli saanut särmikkäämmät prässäykset ja maskin muoto oli uusi. Ajovalot olivat nyt kirkaslasiset ja niiden muotoilua oli myös muutettu. Etupuskuri oli hieman entistä pyöreälinjaisempi. Kylkilistat olivat korinväriset ja värivalikoima oli uudistettu. Vakiovärejä oli valkoinen ja punainen, metallivärejä oli 10. 

Takana takavaloyhdistelmä oli uudistettu, samoin sedaneissa ja hatchbackeissa takapuskuri.

Matkustamokennoa ja sivutörmäyssuojia oli vahvistettu. ABS-järjestelmä oli uutta sukupolvea. Halvinta Basic-varustelua lukuun ottamatta vakiona oli vetoluistonesto ja sivuturvatyynyt. Keskuslukituksessa oli takalukitus. Etukaiuttimien lisäksi vakiona oli nyt myös takakaiuttimet.

1,8-litraisen moottorin teho oli nostettu 100 hevosvoimaan. Dieselmallin äänieristystä oli parannettu. Matkustamon ilmansuodatin oli vaihdettu aktiivihiilisuodattimeksi. Pyörät olivat kaikissa malleissa 15-tuumaiset.

Perushinta oli sama kuin alkuvaiheessa eli 129 900 markkaa. Samaan aikaan monien kilpailijoiden hinta oli noussut.

Sisällä olivat muuttuneet mittaristo, ohjauspyörä ja verhoilumateriaalit. Kojetaulu oli 2-värinen. Kuljettajan istuimen selkänojan säätö oli nyt portaaton. 

Basic- ja Comfort-mallien varustelu oli lähes yhtenevä ja sisälsi entisen GL-tason lisäksi mm. plyysiverhoilun, lämmitettävät ulkopeilit, keskuslukituksen kauko-ohjauksen, moottoriantennin ja lehtitaskun etuistuimen selkänojassa.

Exclusive-varustelussa oli Comfortin lisäksi sähkölasit myös takana, lukuvalot edessä, ulkolämpömittari, sumuvalot, työtasoksi taittuva etumatkustajan istuin, kuljettajan keskikyynärnoja, takaistuimen keskipaikan säädettävä pääntuki sekä sedan/HB-malleissa takapenkin keskikyynärnoja ja suksiluukku. 

Verhoilukangas oli halvempia malleja laadukkaampi ja kojetaulun keskiosassa oli puujäljitelmäkoristus.

Vuoden 2001 alussa esiteltiin ilmastoitu Exclusive Plus sekä Touring, jonka yhteydessä mallistoon palasi 136-hevosvoimainen moottori. Touringissa oli Exclusiven lisäksi vakiona ilmastointi, ajotietokone ja vakionopeussäädin.

YLEISTÄ 626 MALLISTA

GF-sukupolven 626 edustaa aikakautta, jolloin kuva Mazdasta oli kovin haalea ja merkin myynti aallonpohjassa. 626 oli huomaamaton perusauto, mutta silti aikansa suosituin Mazda Suomessa. Ensimmäisenä kokonaisena vuotenaan eli 1998 se oli rekisteröintitilastossa sijalla 17. Seuraavina vuosina se menetti markkinaosuuttaan mm. Avensikselle, ja vuonna 2001 myynti riitti enää rekisteröintitilaston sijaan 44.

Tiloiltaan 626 oli luokkansa parhaimmistoa. Istuimien muotoiluun ei ollut panostettu kovin paljoa. Lisää panostusta olisi kaivattu myös rengasmelun eristämiseen ja ohjaustuntoon. Alusta on tukevahko ja ajettavuus ohjausta lukuun ottamatta kunnossa. Erityisesti 1,8-litraisen mallin ohituskiihtyvyys on vaatimaton ylipitkien välitysten takia. Dieselmallia ei myyty kovin paljon. Se oli ensimmäisiä japanilaisia suorasuihkutusdieseleitä. Kulutus oli pieni, mutta se kärsi voiman puutteesta pienillä kierroksilla.

626:n ehdoton valtti on luotettavuus. Ensimmäisten vuosien malleissa on ollut ongelmia polttoainepumpuissa ja dieseleiden jakohihnan kestävyydessä. Jäähdytysjärjestelmä mainitaan saksalaisten katsastusraporteissa myös yleiseksi vikakohteeksi. Myös jarrulevyjen takia on tullut keskimääräistä enemmän hylkäyksiä. Sisätiloja vaivaavat erilaiset narinat. Ruostesuojaus on keskinkertainen ja selvästi seuraajaa eli Mazda 6:tta parempi. Huoltoväli on vain 15 000 km ja merkkihuolto on Mazdassa melko kallista. Jakohihnan vaihtoväli on 90 000 km.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin