Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Opel Zafira

7-paikkaisen Opel Zafiran ensimmäinen malli oli merkittävä edistysaskel tila-autojen kehityksessä tullessaan markkinoille vuonna 1999.
Autoesittely Opel Zafira

Sen nerokkaampaa muunneltavuutta eivät ole myöhemmätkään kilpailijat kyenneet esittämään. Zafiran myynti Suomessa putosi kuitenkin varsin alhaiselle tasolle kilpailukyvyttömän hinnoittelun takia. Uusi Zafira onkin hieman edeltäjäänsä halvempi kasvaneesta koosta ja lisääntyneestä varustelusta huolimatta.

Ulkonäkö on ensisilmäyksellä muuttunut vähän, mutta kaareutuva kattolinja ja pehmeämuotoinen keula tuovat uutta linjakkutta. Kromia on käytetty runsaasti.

Zafiran pituus on 15 cm edellistä mallia suurempi. Akseliväli on kuitenkin kasvanut vain sentin ja lisääntyneestä pituudesta saavat osansa lähinnä tavaratila ja keula. Sisätiloissa ei ole suurta muutosta edeltäjään verrattuna. Kolmas penkkirivi soveltuu edelleen lähinnä lapsille. Keskirivillä sen sijaan tilaa on mainiosti pitkällekin matkustajalle ja normaalimittaisilla on hieman varaa tinkiä omista tiloistaan siirtämällä istuinta edemmäksi.

Keskipenkin pääntila on hieman muutamia kilpailijoita pienempi, mutta riittävä, vaikka auto olisi varustettu lisävarusteena saatavilla panoraamaikkunoillakin. Kokonaisuutena sisätilat ovat samaa luokkaa kuin luokan tilavimmassa eli VW Touranissa. Käynti takimmaiselle istuimelle on vaikeaa.

Tavaratilaa on 7-hengen asennossa ainoastaan 140 litraa, mutta takimmaiset penkit taittuvat edeltävän mallin tavoin piiloon lattian alle ja tällöin tilaa on 645 litraa eli hieman Tourania vähemmän. Avattuun takaluukkuun kolhivat yli 185-senttiset päänsä. Keskimmäinen penkki ei ole poistettavissa, mutta kääntämällä selkänojan lisäksi istuinosa, saadaan pitkä tasainen tila. Zafiran kiistattomana etuna on se, että normaalisti käytössä on runsaasti tavaratilaa, mutta kaksi lisämatkustajaakin mahtuu tarvittaessa mukaan.

Enjoy-mallin etuistuimet ja ajoasento ovat sukua edeltävälle mallille eli optimaalista istuma-asentoa ei saa aikaiseksi. Selkänojassa on voimakas ristiseläntuki ja yläosa kaareutuu liiaksi taakse. Lisäksi sivutuki on niukka. Cosmossa on paremman sivutuen ja miellyttävämmän ristiseläntuen tarjoavat urheiluistuimet.Istuinosat ovat lyhyehköt myös Cosmossa.

Kytkinpolkimen pitäminen pohjassa on raskasta, koska polkimen liikerata on lähinnä ylös-alas. Ohjauspyörän säätövaraa on nyt riittävästi. Etuistuimella jää myös kaipaamaan käsinojaa Enjoy-mallissa.

Ikkunapinnat ovat suuret ja näkyvyys taakse on poikkeuksellisen hyvä. A-pilarit haittaavat pahoin näkyvyyttä etuviistoon. Kääntöympyrä on kilpailijoita suurempi.

Zafiran bensamoottorivalikoiman kiinnostavin on uusi 1,8-litrainen, jossa on tehoa 140 hv. Koeajetussa autossa oli kuitenkin 2,2-litrainen suorasuihkutusmoottori, jonka kulutuslukemat ovat voimaan nähden pienet. 2,2-litrainen tarjoaa kaikissa tilanteissa vaivatonta suorituskykyä. Voimaa on riittävästi jo pienillä kierroksilla. 2500 euron hintaero saa kuitenkin monen päätymään pienempään vaihtoehtoon. 2,2-litraisessa on 6 vaihdetta ja kuutosellakin auto kiihtyy vielä siedettävästi. Dieseleinä on tarjolla Fiatilta peräisin olevan 1,9-litraisen 120- ja 150-hevosvoimaiset versiot.

Zafiran ajettavuudessa on ison auton tuntua. Auto ylittää töyssyt hienostuneesti alustan jämäkkyydestä huolimatta. Vain terävien kuoppien kohdalla huomaa lievästi jousituksen jäykkyyden ainakin kevyellä kuormalla. Ratakiskojen ylityskin menee laatuautojen tavoin ilman ylimääräisiä kolahduksia. Lisävarusteena on saatavana elektronisesti säädettävä iskunvaimennus.

Suuntavakavuus on moitteeton eikä kaarrekäytöksessäkään ole ongelmia. Sähköhydraulinen ohjaus on parempi kuin Vectrassa, mutta kiitettäväksi ei ohjaustuntoa voi kehua. ESP on vakiona.

Melutaso on luokan normaalitasoa. Scenic on selvästi hiljaisempi. Moottorin ääni ei 2,2-litraisessa häiritse. Mielenkiintoista on kuulla, onko 1,8-litraisen ääntä saatu luvatulla tavalla sivistettyä entisestä. Rengasmelu vaihtelee tavalliseen tapaan tienpinnan laadun mukaan ja karkealla pinnalla se on selvästi voimakkain melun lähde. Moottoritiellä kuuluu lievää tuulen suhinaa.

Zafiran perusmalli on 1,6-litrainen Essentia, josta puuttuu mm. ilmastointi. Varsinainen myyntimalli onkin Enjoy. Siinä on varsin kattava vakiovarustus: ESP, 6 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi, lukuvalot, radio/CD/MP3 ohjauspyörässä olevin säätimin ja kattokaiteet.

Cosmossa on 3300 euron lisähintaan nähden varsin vähän hyödyllistä. Cosmo-varusteita ovat mm. kevytmetallivanteet, nahkaratti, nahkaverhoillut istuinten reunat sekä panoraamakatto, jossa on säilytyslokeroita ja neljä tummennettua ikkunaa. 2.0 Turbon varustelu on Sport, jolloin vakiona on mm. urheilualusta, 17" pyörät ja sumuvalot. Varapyörän saa 50 eurolla, vakiona on korjaussarja.

Runsaasta lisävarustevalikoimasta kannattaa huomioida automaatti-ilmastointi ja vakionopeussäädin yhteishintaan 950 euroa, ristiseläntuen säätö ja keskikyynärnoja yhteishintaan 150 euroa sekä Astrasta tuttu Flex Organizer tavarankuljetusjärjestelmä 100 eurolla. Metalliväri maksaa 490 euroa, ajotietokone 330 euroa, parkkitutka eteen ja taakse 640 euroa.

Kojelaudan laatuvaikutelma ei ole Zafirassa aivan Vectran tasolla, mutta pehmeämpi muotoilulinja miellyttää enemmän silmää. Mustaa ilmettä on hieman kevennetty alumiinilistoituksin. Mustan lisäksi Enjoyn sisustus on saatavissa myös musta-harmaana ja musta-punaisena. Matkapuhelimelle on saatavissa teline keskikonsoliin ja sähköpistoke on lataamista ajatellen hyvin sijoitettu. Seisontajarruvipu on U-muotoinen.

Vilkkuvivut ovat keskiasentoon palautuvat, josta jälleen lausun moitteeni, vaikka omistaja niihin pian tottuukin. Vaihdevipu sijaitsee muutamien kilpailijoiden tavoin normaalia ylempänä, mutta Zafiran tapauksessa sen liikerata ei ole kovin ergonominen. Vaihteensiirron toiminta on hyvin täsmällistä, mutta hieman kulmikasta.

Zafira on entistä laadukkaamman ja jämäkämmän tuntuinen auto ja hintakin on jälleen kohdallaan. Opel-liikkeiden valikoima näyttää taas hieman houkuttelevammalta. Kilpailijoita alkaa kuitenkin olla tarjolla lähes joka merkillä ja myös 7-paikkaisia löytyy jo useampia.

Zafiran hinta ja myös ominaisuudet asettuvat suunnilleen samalle tasolle kuin Corolla Verson ja Grand Scenicin. VW Touran on kalliimpi, mutta myös muutamilta ominaisuuksiltaan Zafiraa parempi auto. Monille ostajille merkittävää on kuitenkin myös se, että Zafira ei näytä Touranin tavoin pakettiautolta.

Kilpailijavertailu


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin