Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Opel Zafira Tourer (2012)

Opel Zafiran kolmas sukupolvi nousee kaikilta osin edeltäjiensä yläpuolelle. Perusajatus on ennallaan, asiakkaalle tarjotaan järkevään hintaan mukava seitsemänpaikkainen tila-auto.
Autoesittely Opel Zafira Tourer (2012)

Vuonna 1999 Opel poisti tila-auton ostajalta yhden ongelman; mihin sijoittaa kolmannen rivin istuimet kun niitä ei käytetä. Sen sijaan, että raskaat istuimet pitäisi nostaa ulos autosta ja löytää niille joku säilytyspaikka, Zafirassa ne on voinut aina taittaa tavaratilan lattian alle.

Tilat

Zafira Tourer on kasvanut joka suuntaan. Akseliväli on venynyt 57 mm ja on nyt 2 760 mm ja raideväli on sekä edessä että takana lähes 1,6 metriä, missä on kasvua aiempaan edessä 96 mm ja takana 78 mm.

Jo vakioistuimet antavat suhteellisen hyvän tuen, mutta valitsemalla vähän yli 600 euron hintaisen AGR-istuinpaketin saa saksalaisen Aktion Gesunder Rücken (joka on riippumaton lääkäreiden ja selkäspesialistien järjestö) hyväksymät istuimet. Niissä on säädettävä reisituki ja sähköllä säädettävä ristiselän tuki vielä normaalisäätöjen lisäksi.

Toisella rivillä on edellisen Zafiran penkin sijasta nyt erilliset istuimet, joita voi muunnella monella tavalla. Niissä on peräti 210 mm pituussäätö ja selkänojan saa säädettyä neljään eri kaltevuuteen. Cosmo-varustetason myötä tulee ns. Lounge Seating System, joka nostaa matkustusmukavuuden ykkösluokkaan. Istuimet liukuvat vielä 70 mm vakioistuimia enemmän taaksepäin. Lisäksi keskimmäisen istuimen voi taittaa pois käytöstä keskikyynärnojaksi. Silloin kaksi reunimmaista istuinta saadaan kumpikin 50 mm keskemmälle.

Kolmannella rivillä on Opelin mukaan kohtuulliset tilat jopa aikuisille, vaikkakin sen kaksi istuinta ovat parhaimmillaan lasten käytössä. Istuimille on helppo päästä leveiden ovien ja helposti taitettavien toisen rivin istuimien käytöstä. Kun taaimmaiset istuimet eivät ole käytössä, ne saa yhdestä lenkistä vetämällä alas ja taas tarvittaessa toisesta lenkistä ylös.



Zafira Tourerin 7-paikkaiseen versioon mahtuu viiden matkustajan lisäksi ISO 3832 -normin mukaan 642 litraa tavaraa, missä on reilusti kasvua edeltäjään verrattuna. Mikäli toisenkin rivin istuimet taitetaan pois käytöstä, kasvaa tavaratila 1 792 litran kokoiseksi. Matkatavaroiden lisäksi matkustamossa on 30 säilytyspaikkaa erilaisille pikkutavaroille.

Turvallisuus ja ajettavuus

Etuakselisto on periaatteessa sama jota käytetään Insigniassa erillisine apurunkoineen ja joustintukineen. Takana käytetään Astrassa erinomaiseksi todettua rakennetta, jossa on yhdystukiakselisto ja Watt-tuki. Se on kevyempi ja kompaktimpi kuin yhdystukiakselisto, mutta takaa silti hyvän suuntavakavuuden pitäen samalla korin kallistelun vähäisenä.

Suomessa hyvät valot ovat ensiarvoisen tärkeät ja Opel on kehittänyt mukautuvia AFL-ajovaloja entisestään. Nyt kaksoisksenonvaloissa on myös ILR eli Intelligent Light Ranging, joka mittaa etäisyyden edellä ajavaan tai vastaan tulevaan ja säätää lähivaloa sen mukaan.

Myös lukuisia turvallisuuspalkintoja saanut Opel Eye toimii aiempaa monipuolisemmin. Se tunnistaa tavallisten liikennemerkkien lisäksi myös uusimmat LED-liikennemerkit. Siinä on myös matkaa edellä ajavaan mittaava etäisyydentunnistin. Järjestelmään voi yhdistää myös mukautuvan vakionopeussäätimen, jolloin järjestelmä säilyttää automaattisesti toivotun etäisyyden muihin tiellä liikkuviin. Se jarruttaa, mikäli muu liikenne hidastaa vauhtiaan, ja kiihdyttää säädettyyn nopeuteen kun kaista on vapaa.

Pysäköintikolhuja voi välttää valitsemalla Zafira Toureriin edistyksellisen pysäköintiavustimen. Se auttaa saamaan auton ahtaaseenkin paikkaan antaen graafiset ohjeet. Järjestelmään kuuluu myös peruutuskamera. Vaikka uudesta Zafira Tourerista on hyvä näkyvyys joka suuntaan, estää pakettiin kuuluva katvealueen varoitin vaihtamasta vahingossa kaistaa, mikäli rinnalla tai liian lähellä on toinen auto.



Mikäli kuitenkin joutuu kolariin, turvallisuutta lisäävät vahva kori ja hyvä turvavarustus, jotka saivat vastikään Euro NCAP:n kolaritestissä täydet viisi tähteä. Vakiovarustukseen kuuluu muun muassa turvavyömuistutin kaikilla seitsemällä istuinpaikalla.

Kulutus

Opel Zafira Toureriin on tarjolla laaja moottorivalikoima, josta Suomeen on valittu tehokkain bensiini- ja dieselmoottori. Sekä 1,4-litrainen ahdettu 103 kW:n (140 hv) tehoinen bensiinimoottori että kaksilitrainen 121 kW (165 hv) kehittävä turbodiesel ovat saatavissa sekä kuusivaihteisella käsivalintaisella että automaattivaihteistolla varustettuna. Käsivalintaisen vaihteiston kanssa käytetään aina Start/Stop-järjestelmää.

Bensiinimoottorinen Opel Zafira Tourer 1,4 Turbo ecoFLEX saavuttaa 202 km/h huippunopeuden ja kiihtyy nollasta sataan 10,7 sekunnissa. Automaattivaihtein auto on melkein yhtä nopea, sillä huippunopeus on 5 km/h alhaisempi ja kiihdytys kestää vain 0,2 sekuntia kauemmin. Käsivalintaisella vaihteistolla kulutus on vain 6,3 l/100 km ja CO2-päästöt 148 g/km. Automaattivaihtein kulutus nousee vajaan litran sadalla korkeammaksi.

Dieselmoottorinen on vielä nopeampi ja säästeliäämpi, sillä niin käsivalintaisella vaihteistolla kuin automaatilla kiihdytys nollasta sataan sujuu vajaassa kymmenessä sekunnissa ja huippunopeus on yli 200 km/h. Hyvä suorituskyky ja ohituksissa turvallisuutta lisäävä kiihtyvyys eivät tarkoita, että taloudellisuudesta tarvitsisi tinkiä. Kulutus on vain 5,2 l/100 km ja hiilidioksidipäästöt 137 g/km (automaatti 6,0 l/100 km ja 159 g/km).

Vuoden 2012 aikana Zafira Tourer -mallisarja kasvaa vielä näitäkin taloudellisemmilla vaihtoehdoilla, kun se tulee myyntiin maakaasulla toimivana versiona ja 2,0 CDTI ecoFLEX -mallina. Siinä on 2,0-litrainen turbodiesel, joka kehittää 96 kW. Varusteisiin on lisätty sulkeutuva jäähdyttäjän säleikkö ja alhaisen vierintävastuksen renkaat. Niiden ja muutamien muiden muutosten avulla kulutus on 4,5 l/100 km ja CO2-päästöt vain 119 g/km.



Hinta ja varustelu

Suomeen Opel Zafira Toureria tuodaan Enjoy- ja Cosmo-varustein. Zafira Tourerissa on vakiovarusteena muun muassa sähkökäyttöiset ikkunannostimet kaikissa ovissa, nahkapäällysteinen ohjauspyörä ja vaihteenvalitsin, ajotietokone ja kattokaiteet.

Cosmo-varustetason lisähinta on noin 2 000 euroa ja se antaa rahalle runsaasti vastinetta, sillä sen myötä tulevat Lounge-istuimet toisella istuinrivillä, tummennetut takaikkunat, sähkötoiminen käsijarru ja mäkipidätin, automaattinen kaksialueilmastointi, tuulilasinpyyhkijöiden sadetunnistin ja kevytmetallivanteet.

Opel Zafira Tourerin hinnat alkavat 1,4 Turbo ecoFLEX Start & Stopin 29 695,02 eurosta ja dieselmoottorilla varustettuna (2,0 CDTI) 32 870,40 eurosta. Automaattivaihteiston lisähinta on bensiinimoottorin yhteydessä noin 2 300 euroa ja dieselissä noin 1 500 euroa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin