Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Skoda Fabia 2012

Fabia on löytänyt paikkansa pikkuautojen markkinoilla ja nykyinen malli on jatkanut varsin yllätyksettömästi siitä, mihin edellinen jäi.
Autoesittely Skoda Fabia 2012

Edellisen uudistumiskierroksen tavoin Skoda ottaa ensimmäisenä käyttöön uuden Polo-sukupolven perusrakenteen.

Ulkonäössä persoonallisin piirre on musta A-pilari. Sama yksityiskohta on myös Suzuki Swiftissä, joka muistuttaa Fabiaa myös sivuprofiililtaan. Fabian keulailme on hyvin samankaltainen aikaisemmin esitellyn Roomsterin kanssa. Noin 4,0 metrin pituus asettuu samoihin lukemiin muiden uusimpien pikkuautojen kanssa. Tämä mahdollistaa luokkansa parhaimmistoon kuuluvat sisätilat. Pituussuunnassa Fabian tiloja voidaan verrata jopa uuteen Corollaan. Leveyssuunnassa tilaa on selvästi niukemmin.

Geneven autonäyttelyssä 2010 julkistettiin Skoda Fabia II Facelift.

Istuimet ovat pienikokoiset. Etuistuimilla jää kaipaamaan parempaa reisitukea. Etuovi on Roomsterin tavoin huomiota herättävän lyhyt, mutta keskipilari ei kuitenkaan ikkunan tavanomaisen muodon ansiosta muodosta samanlaista katvetta. Osaltaan hyvää näkyvyyttä auttaa myös korkea istuma-asento. Ajoasennon hienosäätöä helpottavat etuistuimen korkeussäätö sekä ohjauspyörän pituus- ja korkeussäädöt. Myös takana istutaan luontevassa asennossa.

Tavaratila on luokassaan tavanomaisen kokoinen. Istuinosa kääntyy kahdessa osassa eteen, joten laajennetun tilan pohja on kutakuinkin tasainen. Pääntuet joutuu poistamaan, koska ne eivät ole nykyään suosittua alas painuvaa mallia.

Moottorit ja vaihteistot

1.2 TSI -turbomoottorin tehoversiot ovat 63 kW (85hv) ja 77 kW (105hv).  Kummankin tehoversion yhteydessä on vakiona viisivaihteinen käsivaihteisto. RS:n 180 hevosvoimainen kaksoisahdettu 1.4 TSI -moottori tarjoaa yhdessä 7-vaihteisen DSG-suorakytkentävaihteiston kanssa hieman ripeämpää menoa.

Dieselmoottorivalikoiman vaihtoehdot ovat 1.2 TDI / 55 kW (75hv) sekä kaksi tehoversiota 1.6 TDI -moottorista teholtaan 66 kW (90hv) tai 77 kW (105hv). Näissä moottoreissa on vakiona DPF-dieselhiukkassuodatin. Kaikki moottorit ovat Common Rail -yhteispaineruiskutusmoottoreita.

Kaikkien moottorivaihtoehtojen yhteydessä on vakiona viisivaihteinen käsivalintainen vaihteisto. Vaihteensiirto toimii kevyesti ja erittäin täsmällisesti.

Scout-malliin on saatavana 1.2 TSI 105 -bensiinimoottori sekä 1.6 TDI 105 -turbodieselmoottori.

GreenLine-mallin yhdistetty kulutus on 3,4 l/100km ja CO2-päästöt 89 g/km. GreenLine-malli yhdistää 75 hevosvoimaisen 1.2 TDI:n ja mm. Start-Stop käynnistys-sammutusautomatiikan sekä jarrutusenergian talteenoton.

Fabian ajettavuudesta ei ole paljon kerrottavaa. Auto on yhdellä sanalla sanottuna yllätyksetön. Pikkuautoksi se on suuntavakaa. Ohjaus on kevyt, mutta riittävän tunnokas. Mutkissa auto kääntyy ketterästi ja kallistelematta liiallisesti. Ajettavuudeltaan Fabia pärjää monelle isommalle ja omassa luokassaan se edustaa huippua.

Jousitus on melko jämäkkä. Pienet epätasaisuudet pääsevät jonkin verran läpi, mutta isotkin heitot menevät sivistyneesti. Tämäkin vahvistaa Fabiasta välittyvää ison auton tuntua. Kääntöympyrä on onneksi normaalia pikkuautotasoa.

Melutaso kertoo rehellisesti auton kokoluokan eikä Fabia tältä osin pärjää oman luokkansakaan parhaimmistolle. Rengasmelua on liikaa ja moottorin ääni kuuluu. Sävyltään moottorin ääni on kuitenkin sivistynyt.

Fabian varustetasot Suomessa ovat Classic, Ambiente, Greenline, Elegance, Scout, Monte Carlo ja RS. Perusmallissa on tingitty turvavarustelusta, sillä sen ero Ambienteen on esimerkiksi ESP Plussan puuttuminen, joka löytyy kaikista muista varustetasoista vakiona. Mukavuusvarusteluun sisältyy mm. kauko-ohjattava keskuslukitus, ilmastointi termostaattiohjatulla lämpötilansäädöllä, CD/radio, ajotietokone ja lämmitettävät lasinpesusuuttimet.

Elegance on Ambientea lähes 2000 euroa kalliimpi. Hinnaneroa kattavat vakionopeussäädin, pysäköintitutka takana, täysautomaattinen ilmastointi, kevytmetallivanteet, nahkaratti, radion säätimet ohjauspyörän alla sumuvalot kääntymisvaloin, keskikyynärnoja edessä ja sähkölasit myös takana. Monte Carlo-versio on hieman Elegancea kalliimpi.

Verhoilukangas on perusmallissa ja Ambientessa kuosiltaan hieman halvan näköinen. Hieman sisätilojen näyttävyyttä parantaa, jos valitsee vaalean harmaan kojelaudan alaosan. Pirteyttä sisustukseen saa myös valitsemalla sinisen kankaan. Elegancen verhoilu on pikkuautoluokassa poikkeuksellisen näyttävä.

Kojelauta on kovamuovinen, mutta jättää asiallisen tyylikkään vaikutelman. Kojelaudan keskiosa on kaasujalan polven tiellä. Hansikaslokeroita on kaksi, mutta molemmat ovat pieniä. Kojetaulun yläpinta heijastuu selvästi tuulilasiin. Hallintalaitteet ovat selkeät ja toimivat. Kytkinpoljin on pitkäliikkeinen, mutta nykäyksetön käyttö vaatii tottumista.

Fabian hinnat ovat säilyneet varustelu huomioiden aikaisemmalla tasolla. Luokkansa edullisimpiin se ei kuitenkaan kuulu. Emomerkin Polon saa samalla rahalla, joskin varustelu on hieman niukempi. Ominaisuuksiltaan Fabia on vakuuttava, kunhan äänieristykseen olisi panostettu hieman enemmän.

Vertailussa Fabian kanssa on Honda Civic ja Ford Focus


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin