Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Skoda Superb 2002-2007

VW-konsernin strategian mukaisesti Volkswagenista ollaan tekemässä keskitasoa kalliimpaa laatumerkkiä ja sen paikan kansanautona ottaa Skoda.
Autoesittely Skoda Superb 2002-2007

Skodan mallistoa laajennetaan vähitellen ja Skodan ensimmäinen iso auto (vuosikymmeniin) on Superb. Se on tekniikaltaan hyvin läheistä sukua Passatille. Superbin akseliväli on Passatia 10 cm pidempi eli sama kuin Kiinassa valmistettavassa Passatissa. Myös ulkonäkö muistuttaa voimakkaasti Passatia, mutta korinosista vain ovet ovat samat kuin Kiinalais-Passatissa.

Akselivälin pidennys on tehnyt ihmeitä takatiloille. Polvitila takana on uskomattoman suuri. Aivan heti ei tule mieleen autoa, jossa tilaa on yhtä paljon. Kuitenkaan leveyssuunnassa tilaa ei ole sen enempää kuin Passatissa tai muissa keskiluokan autoissa. Etutilaa on riittävästi, mikä on tietysti itsestäänselvää tämän luokan autossa. Saksalaisperäisissä autoissa tosin suurikokoisten kuljettajien oloja ajatellaan usein muita enemmän. Etuistuimien selkänojan muotoilu ei ole täysin onnistunut. Kokonaisuutena Superbissa on taksiluokan sisätilat, mutta kolmella takamatkustajalla on tukalaa leveyssuunnassa.

Tavaratila on jopa hieman pienempi kuin Passatissa. Ennen kaikkea miinusta tulee siitä, ettei takaselkänoja ole käännettävissä monikäyttöasentoon. Perusmallia lukuun ottamatta vakiovarustukseen sisältyy suksipussi.

Skodalla on käytettävissään yleensä hieman konsernin kalliimpia merkkejä vanhempi moottorivalikoima. 1.9-litraiset dieselit (100/130 hv) ovat tosin uusinta polvea. Perusmoottorina on vanha tuttu 2,0-litrainen 115 hevosvoimainen. 1,8-litran turbosta Skodalla on edelleen käytössä 150-hevosvoimainen versio ja 2.5 V6 TDI:stä 155 hevosvoimainen, kun Audilla molemmat ovat nykyään 163-hevosvoimaisia. Malliston huipulla on 2,8-litrainen V6. Moottorit ovat pitkittäin, kuten muissakin isoissa konsernin autoissa. Selkeä puute valikoimassa on se, että automaattivaihteisto on saatavissa vain V6-malleihin.

Monessa mallissa käytetty 1.8T kuljettaa Superbin kokoistakin autoa vaivattomasti. Nykyään moottori on aikaisempaa vääntävämpi myös alakierroksilla. Voimaa on tarjolla riittävästi kaikkiin normaaleihin ajotilanteisiin. Bensakoneista tämä on varmasti paras valinta Superbiin. 2,8-litraisen lisähinta on 7800 euroa (sisältäen automaatin).

Ajotuntuma on tuttua VW:tä. Meno on vakaata ja täsmällistä. Ohjaus on melko kevyt, mutta tunnokas. Kaarrekäyttäytyminen on vakaata. Asiaan kuuluu myös se, että jousitusmukavuudesta puuttuu viimeinen silaus. Isot heitot menevät mallikkaasti, mutta pienet epätasaisuudet tuntuvat pahemmin kuin luokan parhaimmistossa.

Alustan melut on eristetty poikkeuksellisen hyvin. Tasaisessa nopeudessa Superb on hiljainen. Mutta heti käynnistyksessä herää epäilys, onko auto sittenkin diesel. VW-konsernin 1.8- ja 2.0-litraisten moottorien käyntiääni ei kuulosta kovinkaan sivistyneeltä ja kiihdytyksissä pörinä nousee esiin.

Skodan varustevaihtojen nimeämisessä on käytetty samoja nimiä kuin monessa muussakin merkissä. Perusmalli on Classic. Se sisältää turvavarusteet pääturvatyynyjä ja ESP:tä lukuun ottamatta, manuaalisen ilmastoinnin ja muut Passat-luokan perusmalleihin kuuluvat varusteet. Comfortin lisähinta on 4280 euroa. Erotuksella saa mainitut turvavarusteet, Xenon-lähi- ja kaukovalot, suksipussin, ilmastointiautomatiikan, vakionopeuden säätimen ja kevytmetallivanteet. Hyvin asiallista tavaraa siis. Kallein Elegance-malli tarjoaa halvempia malleja monipuolisemman ajotietokoneen, peruutustutkan, lämmitettävän takaistuimen ja monia koristeita.

Hallintalaitteista on jälleen todettava, että normaalia, asiallista VW-linjaa. Kytkimen liikerata on pitkä. Poljin lähtee korkealta ja painuu pitkälle eteen. Tässä tapauksessa kytkimen sulava käyttö on kuitenkin helppoa. Vaihteenvalitsin toimii napakasti.

Sisustus on seikkoja, millä Skoda erotetaan konsernin laatumerkeistä. Mittarien numerointi on yhtä alkeellisen näköinen kuin Octaviassa. Varsinkin Classicin sisustus on vaatimaton. Kojetaulu on kokonaisuudessaan musta, istuimien keskiosiin saa sentään haluttaessa hieman tummansinistä. Tuuletussuuttimet sulkeutuvat tyylikkäästi. Comfortin verhoilukangas on laadukkaampaa velouria ja värivalikoima sisältää beigen, jolloin myös kojetaulun alaosa on beige. Elegancessa onkin jo istuimien reunat nahkaa ja keskikonsolissa jalopuuta.

Superb 1.8T maksaa halvimmillaan 35 630 ja Comfort-varustein 39 910 euroa. Omega 2.2 Limitedin hinta on 36 350, Saab 9-5 2.0t Linearin 39 500 ja Audi A6 1.8T:n 43 730 euroa (hinnat v.2002). Jos hyvät takaistuintilat ovat autonvalinnassa tärkeät, Skoda tarjoaa niitä edullisesti.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin