Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Tesla Model S 2014

Amerikkalaisen Tesla S:n myynti on lähtenyt reippaasti käyntiin. Norjassa niitä myytiin valtion energia-avustuksen siivittämänä syyskuussa jopa 660 kappaletta. Norjassa se olikin syyskuussa 2013 maan myydyin auto. Sähköllä kulkevalla viisiovisella Tesla S:llä on pituutta lähes viisi metriä, joten se kilpailee isojen perheautojen luokassa.
Autoesittely Tesla Model S 2014

Suomessakin myyntiin tulleen Teslan sisätilat ovat isojen saksalaisten premium-mallien luokkaa, mutta tavaratilaa on kolme kertaa enemmän kuin esimerkiksi 5-sarjan BMW Sedanissa. Kiinnostavinta Teslassa on kuitenkin sähköllä liikkuminen ja toimintamatka.

Esimerkiksi Helsingistä Pohjois-Suomen laskettelurinteisiin pääsee jo yhdellä latauspysähdyksellä. Latauspisteitä tulee koko ajan lisää, ja jo nyt voi Teslalla pyyhkäistä vaikkapa lomamatkalle Eurooppaan. Monissa Euroopan maissa latauspisteiden verkko on jo paljon kattavampi kuin Suomessa. Teslan akustojen tarjoama yli 500 km toimintamatkaa voi pitää jo riittävänä, sillä useimpien autoilijoiden päivittäiset ajot ovat noin 50 km luokkaa. Auto ehtii latautua täysiin voimiin yön aikana tavallisesta pistorasiasta. Lisäksi kotiin voi asennuttaa pikalatauspisteen noin tonnin hintaisella investoinnilla.Nollapäästöjen lisäksi Teslan etuna on vähäinen huollontarve. Sähkömoottori on yksinkertainen eikä tarvitse esimerkiksi sytytystulppien tai öljyjen vaihtoa kuten polttomoottori. Perinteistä vaihteistoakaan ei Teslassa tarvita. Valmistaja on parhaillaan rakentamassa huoltoverkostoa. Jos auton ostaa nyt, on ensimmäisen määräaikaishuollon aikaan Suomessakin jo Teslan järjestämä huoltopaikka.

Tehokas tekniikkapaketti

Tesla Motorsin pääomistaja on it-miljonääri Elon Musk, jonka pääoman turvin sähköautojen kehitys aloitettiin Lotus Elisen tekniselle pohjalle rakennetulla Tesla Roadsterilla. Näiden kaksipaikkaisten myynti alkoi 2008, ja niitä valmistettiin reilut parituhatta kappaletta. Suomenkin teillä on ainakin yksi sellainen nähty taloudellisuusajon osallistujana.Uusi Tesla S on käytettävyydeltään ja teknisiltä ominaisuuksiltaan jo aivan toisella tasolla. Alumiinikorin uumeniin mahtuu mukavasti viisi tai jopa seitsemän matkustajaa. Tavaratilan koko on sähköautoksi hulppea 895-1645 litraa. Kiinnostavin tekninen ratkaisu on tietenkin auton voimalinja. Sähkömoottori on sijoitettu taka-akselin yhteyteen eli auto on takavetoinen. Moottorille virtaa ruokkii matkustamon alle sijoitettu litteä litium-ioni-akusto.

Akustosta on saatavana kaksi versiota. 60 ja 85 kilowattitunnin akkujen ero näkyy paitsi hinnassa myös auton suorituskyvyssä. 60 kWh-mallin voimat ovat 302hv/225kW, joten silläkin liikutaan erittäin ripeästi. Sähköautossahan ei tarvitse keräillä kierroksia vauhtiin pääsemiseksi, perusmallillakin pääsee satasen vauhtiin 6,2 sekunnissa. 85kWh (362hp/270kW ) mallin suorituskyky on jo vaikuttavaa luokkaa. 0-100km/h kiihdytys onnistuu 5,6 sekunnissa. Kaikkein terävin versio on Performance Plus, joka nostaa lukemat nopeiden urheiluautojen tasolle (416hv/ 310Nm / 4,4 s).Hauskinta näitä teholukemia ajateltaessa on se, että auton hiilidioksidipäästöt ovat nolla grammaa kilometrillä. Toki auto tarvitsee toimiakseen latausta pistorasiasta, ja sähkön tuotannossa syntyy päästöjä. Tavallisesta voimavirtapistorasiasta akut saa ladattua täyteen noin 8 tunnissa. Twin Chargers pikalatauslaitteella voi ladata 100km ajomatkaan tarvittavan varauksen noin tunnissa. Tesla-latausaseman Supercharging-laitteella saa jo 30 minuutin latauksella 320km toimintasäteen.

Tesla S painaa vähän yli kaksi tonnia, josta akkujen osuus on noin 950 kiloa. Ison auto liikutteluun täyden latauksen pitäisi riittää 375-500km ajoon mallista riippuen. Takuu on ilahduttava 4 vuotta tai 80 000 km kaikilla malleilla. Akustojen takuu on 85kWh mallille 8 vuotta ilman kilometrirajoitusta ja 60kWh mallille 8 vuotta/200 000 km.

Tesla S hinnat: 60 kWh 89 990 euroa, 85 kWh 102 990 euroa, 85 kWh Performance Plus 119 900 euroa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin