Auton puhtaana pito on erityisen tärkeää talvella - tehokas arvon säilyttäjä | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Auton puhtaana pito on erityisen tärkeää talvella - tehokas arvon säilyttäjä

Pureva pakkaskeli vallitsee koko Suomessa ja autojen akut ja muukin tekniikka on koetuksella. Joidenkin asioiden toimivuuteen on helppo itsekin vaikuttaa, vaikka monet nykyautot ovat tosin jo niin monimutkaisia, ettei niitä voi itse juurikaan huoltaa. Yksi asia on kuitenkin helppo itse toteuttaa ja se on auton puhtaana pito. Ulkopinta on auton näkyvin osa ja juuri talvella se joutuu suurimman rasituksen kohteeksi.
Auton puhtaana pito on erityisen tärkeää talvella - tehokas arvon säilyttäjä

Talvella auton puhtaus on erittäin tärkeä asia. Syy ei ole pelkästään esteettinen, sillä tiesuola aiheuttaa vaurioita maalipinnalle. Nykyisin teille levitettävä liuossuola kuluttaa autoa enemmän kuin aiemmin käytetty kiinteä suola. Säännöllinen peseminen on edullinen keino, kun haluaa pitää auton arvon säilymisestä huolta.

Suola kulkee auton kaikkiin osiin, ja maalipinta kärsii, jos se pääsee syövyttämään autoa koko talven. Eli autoa kannattaa ehdottomasti pestä riittävän usein. Ei siis ole mikään ihme, että autopesujen jonot kasvavat, kun sääennuste lupailee pakkasta.

Auton ulkopinnat vaativat huoltoa, vaikka autolla ajettaisiin hyvinkin vähän – etenkin jos autoa säilytetään ulkona.  Samanikäisten autojen maalipintojen ja korin muoviosien kunnossa näkee ällistyttävän suuria eroja. Auto on saatettu pestä säännöllisesti pesuautomaatissa ja saanut pesun yhteydessä suojaavan vahakerroksen. Kuitenkin vasta perusteellinen ja yksityiskohtainen käsinpesu, puhdistus ja vahaus pitävät auton ulkoisesti kunnossa vuodesta toiseen.Auton ulkopinnat muodostuvat eri elementeistä.  Maalattujen peltipintojen lisäksi auton ulkopinnasta entistä suuremman osan muodostavat muoviset osat; puskurit, erilaiset listat ja paneelit.

Maalatun metallin ja muovin lisäksi ulkopinnat muodostuvat lasista ja niiden kumisista tiivisteistä. Autojen valaisimien muovipinnat muodostavat entistä suuremman osan koko auton ulkopinnasta.  Ei sovi unohtaa myöskään auton pyöriä. Etenkin kevytmetallivanteiden säännöllinen puhdistus ja suojaus pitää ne hyvässä kunnossa kauemmin.

Eri ulkopinnat vaativat erilaista käsittelyä ja erilaisia hoito- ja puhdistusaineita.  Esimerkiksi ikkunoiden kumitiivisteet ja erilaiset muovipinnat saattavat haalistua ja menettää ominaisuutensa nopeasti esimerkiksi auton maalipinnan suojaukseen tarkoitetun vahan vaikutuksesta.  Myös kromiosat vaativat omat puhdistus- ja suoja-aineensa.

Hyvä muistaa myös nämä

Talvella autoa sekä autoilijoiden hermoja kuluttavat eniten tiesuola, pakkanen sekä mahdolliset lumikinokset. Mikäli itse haluaa päästä mahdollisimman helpolla, voi auton viedä huoltoliikkeeseen, jossa tehdään talvihuolto. Moottorin akun kunto, apulaitteiden hihnojen kireys ja nesteiden pakkaskestävyys ovat asioita, jotka vaativat ammattilaisen toimia.

Itse voi tarkistaa pyyhkijäsulkien kunnon ja lohkolämmittimen toiminnan sekä lisätä pissapoikaan pakkasnestettä. Myös sisämattojen kuivuus on hyvä tarkistaa, sillä kosteat matot höyrystyttävät ikkunoita sisäpuolelta. Auton ovia voi myös tiivistää silikonilla sekä laittaa lukkoihin lukkosulaa, jotta ovet eivät jäädy.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin