Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Bongasitko jo tämän erikoisen kulkuneuvon Helsingissä? Robottibussit ilmestyivät katukuvaan

Suomalainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 on aloittanut autonomisesti liikkuvan robottibussin liikennöinnin Helsingissä.
Bongasitko jo tämän erikoisen kulkuneuvon Helsingissä? Robottibussit ilmestyivät katukuvaan

Mikäli liikenne- ja toimintaympäristö ei olisi koronan takia poikkeustilassa, Helsingin Pasilassa olisi mahdollista hypätä robotisoidun pienen linja-auton kyytiin. Nyt suomalaisen Sensible 4:n teknologiaa hyödyntävä ja japanilaisen Mujin muotoilema Gacha-niminen ajoneuvo kulkee kuitenkin vain turvakuljettaja kyydissään. 

Pilottiprojektissa ajetaan kolmella erilaisella robotisoidulla ajoneuvolla neliön muotoista muutaman korttelin mittaista reittiä Helsingin Messukeskuksen ja Pasilan rautatieaseman välillä arkisin kello 8 ja 15:30 välillä.

Robottibussin reitti Helsingissä

Pilotin suunniteltu kesto on viisikymmentä päivää ja se jatkuu kesäkuulle asti, joten tilanteen niin salliessa, robottibussin kyytiin saattaa päästä vielä myöhemmin keväällä.

Suomalainen Sensible 4 on ollut myös kansainvälisesti paljon esillä oosamisellaan, ja Pasilassa käynnissä oleva pilottiprojekti on osa yhteiseurooppalaista Fabulos-hanketta, jonka tavoitteena on tutkia autonomisen ajamisen mahdollisuuksia osana joukkoliikennettä.

Robotisoidun joukkoliikenteen on arveltu soveltuvan erityisen hyvin niin sanottuihin viimeisten kilometrien matkoihin, joissa pääosa matkasta taitetaan esimerkiksi junalla tai metrolla, ja loppumatka pienillä robottibusseilla.

Sensible 4:n mukaan liikennöintiympäristö Helsingin Pasilassa on haastava jo siitäkin syystä, että ajoväylät ovat paikoitelleen hyvin kapeita ja auto on asemoitava reitille muutaman sentin tarkkuudella. Liikennöinti tapahtuu myös muun liikenteen ja jalankulkijoiden joukossa.

Kuvat: Sensible 4


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin