Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ensifiilikset Škoda Enyaq iV -täyssähköautosta – kirkkaasti yksi tämän hetken houkuttelevimpia automalleja

Škoda Enyaq iV on paitsi houkuttelevasti hinnoiteltu, se tarjoaa merkille tyypillisen tilavan matkustamon ja esimerkillisen laadukkaan viimeistelyn.
Ensifiilikset Škoda Enyaq iV -täyssähköautosta – kirkkaasti yksi tämän hetken houkuttelevimpia automalleja

Vaikka Škoda on parantanut autojensa laatuvaikutelmaa tasaisesti jo pitkän aikaa, ja osa mallivariaatioista menisi jo helposti premium-luokkaankin, harvoin automerkin malleista innostuu yhtä paljon kuin hypätessä täysin uuden Enyaq iV -täyssähköauton rattiin ensimmäistä kertaa. 

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tyylikkääseen konjakinväriseen nahkaverhoiluun sekä suurikokoiseen 13 tuuman kosketusnäyttöön, joka sisältää huomattavan määrän älykkäitä ominaisuuksia ja muokattavuutta. 

Škoda Enyaq iV:n voi ostaa tällä hetkellä takavetoisena mallina joko 58 tai 77 kWh:n akkupaketilla. Myöhemmin tarjolle tulee nelivetoisen mallin lisäksi eri tehoversioita, mukaan lukien malliston huippulle Enyaq iV RS.

Enyaq sähköautoLanseerausvaiheen takavetoisten Launch Edition -mallien WLTP-toimintamatkat ovat Enyaq iV 60 -mallilla 400 kilometriä ja Enyaq iV 80 -mallilla 520 kilometriä. 

Koeajo starttasi Helsingin Ruskeasuolta kohti kantakaupungin kärkeä Salmisaareen. Pysähtelevässä kaupunkiliikenteessä auton keskikulutus oli ensimmäisellä pätkällä reilut 21 kWh/100 km, mikä on sekin tämän kokoiselle sähköautolle kelvollinen suoritus. Pienen harjoittelun jälkeen matkamittari nollattiin ja takaisin päin ajo onnistuikin jo 16,1 kWh:n keskikulutuksella.

Skoda Enyaq kulutus

Jos koeajoauton (Enyaq iV 80) 77 kWh:n ajoakun olisi ajanut kyseisellä kulutuksella täydestä tyhjäksi, matkamittariin olisi kertynyt 478 kilometriä. Kyllähän tällä jo matkaakin taittaisi.

Valmistaja kertoo Enyaq iV:n olevan aerodynamiikaltaan Škoda-malliston paras, mikä on osaltaan edesauttanut mainioiden kulutuslukemien saavuttamista.

Ei yhden polkimen taktiikkaa

Nopealla ensitutustumisella suurin puute tuntui olevan se, ettei Enyaq iV:llä ole mahdollista ajaa täysin niin sanotulla yhden polkimen taktiikalla. Jarrutusenergian talteenoton voimakkuutta pystyy säätelemään ohjauspyörän siivekkeistä, mutta täysin pysähdyksiin auton saa vain jarrupoljinta painamalla. Jos yhdellä polkimella ajamiseen on tottunut, ominaisuus saattaa häiritä.

Enyaq matkustamo

Skoda enyaqin takapenkit

Muutoin Škoda Enyaq iV:n ajettavuudesta on vaikea löytää moitteensijaa. Koeajoauton mukautuva alustansäätöjärjestelmä DCC tasoittaa Comfort-asetuksilla kaupungin nupukivikatuja hienosti ja autoa on pituudesta huolimatta mukavaa ja vaivatonta pyöritellä myös ahtaammissa paikoissa. Takavetoisuus on mahdollistanut etuvetoista autoa pienemmän kääntöympyrän.

Sähköautojen joukossa Enyaq iV 80 Launch Edition -mallin kiihtyvyys on tasaisen hyvää perustasoa, mutta jos Enyaqiin vaihtaa perinteisestä polttomoottoriautosta, muutos on positiiviseen suuntaan suuri. Enyaq iV on rivakka ja sulava liikkeissään, mutta automalli on selvästi mukavuuspainotteinen, mikä sopii tietysti suurikokoiseen perheautoon hyvin.

Škodamaiset tilat

Täyssähköinen Enyaq iV ei olisi Škoda ilman tilavaa matkustamoa ja reilunkokoista tavaratilaa. Akseliväli autossa on 2 765 millimetriä ja matkustamo tuntuu avaralta. Takana uusi MEB-perusrakenne on mahdollistanut täysin tasaisen lattian, joten keskipaikkakin on hyvin käyttökelpoinen muillekin kuin pienille lapsille.

Enyaq tavaratilaKuljettajan istuimella ajoergonomia on hyvällä tasolla, joskin kosketusnäyttö saattaa vaatia pientä kurottelua. Ajoneuvon asetuksiin ja esimerkiksi ilmastointiin pääsee kuitenkin käsiksi pikavalintanäppäimistä, joiden lisäksi kosketusnäytölle on mahdollista valita ala- ja ylälaitaan omia suosikkitoimintoja. 

Muutoinkin tietoviihdejärjestelmän muokattavuus tekee vaikutuksen, sillä erilaisia kotivalikkoja on mahdollista luoda useita erilaisia ja toimintojen järjestely toimii helposti kosketuksella oikeaan paikkaan raahaamalla.

Tuulilasin HUD-heijastusnäyttö on saanut sekin lisää älyä, ja nyt navigoinnin ohjeita sekä esimerkiksi kaistaviivamerkintöjä tuodaan kuljettajan näkökenttään animoituina maisemassa liikkuvina elementteinä. Toimintoja kutsutaan lisättynä todellisuutena, josta käytetään AR-lyhennettä (Augmented Reality). Paperilla AR HUD:n toiminta saattaa epäilyttää, mutta jo ensimmäisellä koeajolla ominaisuus tuntui jopa aidosti hyödylliseltä.

Tavaratilan koko Škoda Enyaq iV:ssä on perusasennossaan 585 litraa ja takapenkit kaatamalla 1 710 litraa. Matkustamossa on piensäilytystilaa 48 litran edestä, mikä on enemmän kuin missään muussa Škoda-mallissa.

Škoda Enyaq iV:ssä on vakiona 11 kW:n tehoinen sisäinen AC-laturi, joten kolmivaiheisesta kotilaturista auto latautuu verrattain rivakasti. CCS-pikalatauksella autoa voi ladata enimmillään 125 kW:n teholla.

Škodan maahantuoja painotti Enyaq iV:n koeajotilaisuudessa, että Suomessa on kiinnitetty erityistä huomiota Škoda-myyjien tuotekoulutukseen, eikä asiakkaan tarvitse tietää sähköautoilusta mitään ennen autoliikkeeseen astelemista. Myös auton kotilatausmahdollisuuksiin löytyy erilaisia palvelukokonaisuuksia. 

Škoda Enyaq iV:n ensikoeajon päätteeksi on pakko todeta, että reilun 44 000 euron lähtöhinnallaan automalli saattaa hyvinkin nousta suomalaisten uudeksi suosikkisähköautoksi. Autossa on paljon sekä tuttua että uutta, ja kokoa löytyy niin matkustamosta kuin ajoakusta. Kerrassaan loistosuoritus!

AUTOTALLI.COM
Škoda Enyaq iV uudet autot
Škoda Enyaq iV vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin