Ensifiilikset Volvo XC40 Recharge -täyssähköautosta – kuljettajan näkymä voi yllättää positiivisesti | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ensifiilikset Volvo XC40 Recharge -täyssähköautosta – kuljettajan näkymä voi yllättää positiivisesti

Volvon ensimmäisessä täyssähköautossa nähdään ensimmäistä kertaa myös uusi Android-pohjainen tietoviihde- ja mittaristojärjestelmä.
Ensifiilikset Volvo XC40 Recharge -täyssähköautosta – kuljettajan näkymä voi yllättää positiivisesti

Ulospäin Volvo XC40 Recharge ei huuda sähkötoimisuuttaan, ellei nyt oteta huomioon keulan umpinaista maskia. Suurelle osalle varsin konservatiivinen, mutta Volvon muotokielelle tyypillinen ulkomuoto lienee ennemmin ostoperuste kuin sellaisen este.

Tyylikkään kantikas XC40 Recharge näyttää kuljettajan istuimelta käsin ehkäpä vielä paremmalta, sillä silmien eteen avautuu näkymä täysin uuteen tietoviihdejärjestelmään, joka on ensimmäistä kertaa yhteistyössä Googlen kanssa suunniteltu.

Volvo XC40 sähköauto

Android-pohjainen tietoviihdejärjestelmä muodostuu kaikkiaan 21 tuumasta näyttöjä. Uusi virtuaalimittaristo on 12-tuumainen, Volvoista aiemmin tuttu tietoviihdejärjestelmän näyttö puolestaan 9-tuumainen.

Tuttu mutta täysin uusi

Ensitutustuminen uuteen Volvo XC40 Rechargeen jättää positiivisen yleisvaikutelman. Kompaktin katumaasturin hyvät tilat ovat pysyneet ennallaan, mutta auto tuntuu kuljettajan istuimella täysin uudenlaiselta. Ja sitähän se toki täysin sähköisen voimalinjan kanssa onkin.

Volvo XC40 Recharge virtuaalimittaristo

Volvo Android-käyttöjärjestelmä XC40 Recharge

Uusi Google Automotive Services -käyttöjärjestelmä vaikuttaa Volvon infotainment-järjestelmään tottuneen silmiin käyttölogiikaltaan tutulta, mutta ominaisuuksia on paljon uusia.

XC40 Rechargessa on käytössä Google Play -sovelluskauppa, josta autoihin hyväksyttyjä sovelluksia voi ladata oman mielensä mukaisesti. Järjestelmästä tuntuu löytyvän riittävästi potkua, sillä toiminnot latautuvat viiveettä ja herkästi kosketukseen reagoiden.

Sähköauton esittelytilaisuudessa kerrottiin, että auton mukavuustoimintoja, kuten ilmastointia pystyy hallitsemaan myös puheentunnistuksella. Google Assistant herätetään sanomalla ”Hey Google” tai ”Ok Google”, jonka jälkeen autolle voi antaa komentoja myös ilman määrämuotoja. Esimerkiksi ”I’m Hungry”-komento etsii lähialueelta ravintolat.

XC40 Recharge etuistuimet

Sähköauton käytettävyyden kannalta hyvä toiminto on myös se, että julkisten latauspisteiden käyttötilanne näkyy autoon reaaliajassa, mikäli ne vain ovat verkkoon kytkettyjä. Esimerkiksi Virran operoimista latauspisteistä voi tarkistaa jo autosta käsin, ovatko ne vapaina.

Uusi käyttöjärjestelmä on mahdollistanut myös sen, että XC40 Recharge on ensimmäinen Volvo-malli, johon on mahdollista tehdä OTA-päivitys (Over-the-Air) etänä ilman auton käyttämistä huollossa.

Suoritusarvot vaikuttavat lupaavilta

Suomalaiset Volvo XC40 Recharge -täyssähköautosta kiinnostuneet ovat siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että autoa toimitetaan kuluvan vuoden aikana vain Norjaan, Hollantiin ja Suomeen. Toimitusmäärä Suomen osalta on tänä vuonna sekin verrattain suuri, 700 autoa, jotka kerrotaan tulevan toimitukseen vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

XC40 Rechargea myydään alkuvaiheessa sporttisena R-Design -varustetason mallina, jonka hinta on noin 62 500 euroa. Se on toki paljon rahaa, mutta ei oikeastaan erityisen paljon Volvosta sekä ottaen huomioon, että täyssähköinen XC40 on suoritusarvoiltaan enemmän urheilu- kuin perheauto.

Nelivetoinen auto kiihtyy 300 kW:n (408 hv) huipputehon ja 660 newtonmetrin väännön saattelemana nollasta sataan 4,9 sekunnissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että autolla saa vetää enimmillään 1500 kilon jarrullista vaunua.

Volvo XC40 Rechargen ajoakun kapasiteetti on 78 kWh:a ja toimintamatkaksi luvataan WLTP-mittaustavan mukaan laskettuna ”yli 400 kilometriä”. Toimintamatka vastannee siis aika tarkalleen esimerkiksi Hyundai Kona Electricin kilometrilukemia, mikä lupailee hyvää arkikäytettävyyden kannalta. Yhdistettynä enimmillään 150 kW:n huipputehoon pikalatauksessa Volvo XC40 Rechargesta voi povata myös kelvollista pidempien mökkimatkojen taittajaa.

Pienenä miinuspuolena voi nähdä akuston sijoittamisen pohjarakenteen lisäksi myös niin sanottuun kardaanitunneliin, jolloin tunneli syö perinteisen nelivetoisen polttomoottoriauton tapaan jalkatilaa takaa keskipaikalta. Toisaalta autonostajan kannalta tämä kompromissi on ehkä mieluisampi, jos vaihtoehtona olisi ollut vaikkapa 20 prosenttia pienempi akkukapasiteetti. Nelivetoisuus sähkö-Volvossa on toteutettu fiksusti kahdella molemmille akseleille sijoitetulla sähkömoottorilla.

XC40 on oikeasti aika tilava 

Neljälle matkustajalle Volvo XC40 Recharge tarjoaa kokoluokassaan erinomaiset tilat. Sähkömallissa on toteutettu samoja nerokkaita tilaratkaisuja, jotka tekevät autosta kokoistaan suuremman tuntuisen. Esimerkiksi 413 litran takatavaratilasta löytyy edelleen taitettava välipohja, joka muuntautuu näppäräksi ostoskassien pidikkeeksi, ja etuovien ovitaskut ovat poikkeuksellisen tilavat ja syvät, sillä oviin perinteisesti sijoitetut kaiuttimet on tuotu ylös a-pilareihin.

Volvo XC40 Recharge tavaratila

Tavanomaisen tavaratilan lisäksi XC40 Rechargesta löytyy niin sanottu ”frunkki” eli konepellin alta etutavaratila. Se on kooltaan 31 litraa, ja silmämääräisesti sinne sujahtaisi helposti vaikkapa latauskaapelit tai ostoskassi. Monelle autoilijalle etutavaratilan käyttäminen jäänee lähinnä kuriositeetiksi, mutta eipä sen olemassaolosta mitään haittaakaan ole.

XC40 sähköauton etutavaratila frunk

Volvo XC40 Recharge tuntuu ja näyttää laadukkaalta. Viimeisten vuosien aikana ruotsalaisvalmistaja on onnistunut nuorentamaan brändimielikuvaansa onnistuneesti, ja tietyllä tapaa uuden täyssähköauton saapuminen markkinoille kruunaa tähänastisen työn. Mallina XC40 on yllättävänkin tilava, ja Volvo-kaupoilla kannattaa ehkä käydä koeistumassa myös tämä täyssähköuutuus, vaikka ostoslistalla olisi ollut alun perin vaikkapa XC60-pistokehybridi.

AUTOTALLI.COM

Tutustu tarkemmin Volvon täyssähköautomalliston tekniisiin tietoihin sekä hintoihin.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin