Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Hybridihitti suomalaisiin olosuhteisiin? Fordin 8-paikkainen kulkee yli 500 km yhdellä istumalla

Ford valjasti palkitun 1.0 EcoBoost -moottorin toimimaan sähkögeneraattorina uudessa hybridivoimalinjassaan.
Hybridihitti suomalaisiin olosuhteisiin? Fordin 8-paikkainen kulkee yli 500 km yhdellä istumalla

Hybridi- ja sähköautoja puskee tällä hetkellä markkinoille sellaista tahtia, että kuluttajan on vaikea pysyä kärryillä erilaisista teknisistä ratkaisuista. Pääpiirteissään hybridiautot voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: pistokkeesta ladattaviin hybrideihin ja ajon aikana itsestään lataaviin niin sanottuihin perinteisiin hybrideihin. 

Pistokehybridien etuna on se, että autoilla voidaan ajaa pidempiä matkoja (tyypillisesti 50-100 km) pelkän sähkön voimin. Toisaalta sähköajon hyödyntäminen vaatii jatkuvaa latauspistokkeen käyttämistä. Perinteiset hybridiautot ovat ennen kaikkea vaivattomia ja niillä polttoaineenkulutus on jatkuvasti tasaisen alhaista, joskaan pelkän sähkön voimin niillä ei juuri ajella.

Molemmissa tekniikoissa on etunsa, mutta voittajaresepti saattaa löytyä näiden kahden yhdistelmällä. Pistokehybridien akilleen kantapäänä kun on yleensä se, että sähkön loputtua polttoaineenkulutusta ei voi millään mittarilla kutsua erityisen pieneksi. 

Pääsimme koeajamaan Fordin uutta hybridivoimalinjaa, jota voisi kutsua melkeinpä nerokkaaksi. Ajatuksena on, että auton 13,6 kWh:n ajoakkua ladataan ensisijaisesti pistokkeesta, mutta tarvittaessa pieni turboahdettu bensiinimoottori tuottaa virtaa akulle hyvällä hyötysuhteella, ja matkakin voi jatkua polttoaineen turvin noin 500 kilometrin verran.

Käytännössä auto liikkuu siis aina 92,9 kW:n tehoisen sähkömoottorin voimin, bensiinimoottori on valjastettu vain sähkövirran tuottamiseen. Kyseessä on siis tekniseltä nimeltään sarjahybridi.

Ensimmäiset Fordin automallit, jotka hyödyntävät uutta hybridivoimalinjaa, ovat Ford Transit Custom PHEV ja Tourneo Custom PHEV.

Sopisiko Tourneo Custom PHEV suurperheen autoksi?

Hieman harmillisesti Fordin edustajat eivät antaneet viitteitä siitä, että uutta pistokkeesta ladattavaa sarjahybridiä tultaisiin näkemään lähitulevaisuudessa henkilöautomalleissa.

Vaikka koeajossa olivatkin hyötyajoneuvot, uutuudet ovat merkittäviä myös siinä mielessä, että Ford on tuntunut viime vuodet hieman hapuilleen oman sähköistämisstrategiansa kanssa. Suuria sähkö- ja hybridituotejulkistuksia ei ole juurikaan julkaistu, mutta asiaan on tulossa nyt muutos. Syyskuisessa Frankfurtin autonäyttelyssä Ford esitteli laajan kattauksen tulevia sähköistettyjä automallejaan, muun muassa pistokkeesta ladattavan Kugan ja uuden Puma-katumaasturin kevythybridin. 

Automalliuutuuksien hinnat eivät ole vielä saaneet lopullista sinettiä, mutta Transit Custom PHEV:in kohdalla ne tulevat olemaan noin 50 000 euron suuruusluokkaa ja kahdeksanpaikkaisen Tourneo Custom PHEV:in noin 60 000 euroa.

Tilojen ja hinnoittelun puolesta Tourneo Custom PHEV voisi soveltua hyvin suurperheen valinnaksi ja käytännöllisemmäksi vaihtoehdoksi esimerkiksi seitsemänpaikkaiselle katumaasturille.

Kahdeksanpaikkaisuus on toteutettu 2+3+3 -mallisella istuinjaottelulla. Keskimmäisen rivin istuimet voi kääntää helposti joko selkä tai kasvot menosuuntaan. Tavaratila on sekin kiitettävän kokoinen, vaikka kaikilla kahdeksalla paikalla olisi matkustajat.

Vaivatonta käytettävyyttä

Ford Transit Customin ja Tourneo Customin lataaminen tapahtuu keulassa sijaitsevan pistokkeen kautta varsin joutuin. Jos käytössä on vain tavanomainen 10 ampeerinen virtalähde, akun lataus onnistuu valmistajan ilmoituksen mukaan 4,3 tunnissa. Nopeammalla tyypin 2 -lataustavalla homma hoituu 2,7 tunnissa.

Ajettavuuden puolesta uutuusautot ovat Fordin henkilöautojen tapaan tunnokkaita ja kaikin puolin vaivattomia. Vaihteenvalitsimen Drive- ja Low-asetuksella voi säätää jarrutusenergian talteenoton voimakkuutta, ja ruuhkaisessa liikenteessä voimakkaammasta talteenotosta on etua.

Autojen vakiovarusteluun kuuluu FordPass Connect -modeemi ja FordPass-mobiilisovellus, jonka kautta esimerkiksi akun latausta voi tarkkailla etänä.

Ford Transit Customin käyttäjät osannevat arvostaa myös valinnaisvarusteena saatavaa 12 voltin Epower-pakettia, jolla autosta voidaan ottaa virtaa paljon tehoa vaativille sähkötyökaluille enimmillään 6 kW:n teholla.

Tiloiltaan uusi pakettiautomallinen Ford Transit Custom PHEV on säilynyt entisellään, sillä ajoakku on sijoitettu tavaratilan lattian alle. Automallin nettokantavuudeksi kerrotaan 1130 kg ja tavaratilan kooksi 6,0 kuutiometriä.

Koeajossa PHEV-mallien kulutukset pysyivät tunnin ja kahden tunnin ajolenkeillä varsin kohtuullisina. Ensimmäiseen tunnin lenkkiin lähdettiin akun varaustilan ollessa 70 prosenttia ja polttoainetta kului reilun 5 litran keskikulutuksella per sata kilometriä. Pidemmän lenkin kohdalla akku oli alussa täynnä, mutta kulutus nousi reiluun kuuteen litraan. Alhaisiin käyttökuluihin päästään, mikäli auto on mahdollista kytkeä kotona lataukseen.

Ford Transit Custom PHEV lyhyesti

Mikä auto? Segmenttinsä ensimmäinen pistokkeesta ladattava niin sanottu tonniluokan pakettiauto.

Tekniikka? Ford Transit Custom PHEV yhdistää sähkö- ja bensiinimoottorin. Monista muista pistokehybrideistä poiketen polttomoottoria ei ole yhdistetty vetäville pyörille, vaan se tuottaa vain sähköenergiaa akulle. Autoa liikuttaa aina 92,9 kW:n tehoinen sähkömoottori.

Kulutus? Autossa on 13,6 kWh:n ajoakku, jonka toimintamatkaksi kerrotaan 56 kilometriä. Bensiinimoottorilla sähköä tuottaen polttoaineenkulutukseksi ilmoitetaan 3,08 l/100 km ja CO2-päästöiksi 60 g/km. Koeajossa todellinen keskikulutus liikkui 5-6 litran tuntumassa sataa kilometriä kohden.

Hinnat ja aikataulu? Virallisia hintoja ei ole toistaiseksi julkistettu. Transit Custom PHEV:in hinnat tulevat olemaan noin 50 000 euron luokassa, Tourneo Custom PHEV:in noin 60 000 euroa. Auton valmistus aloitetaan vuoden lopulla, Suomeen uutuus saapuu keväällä.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin