Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Kaikkien aikojen tyylikkäin Skoda – huomaatko mahdollisen Suomi-kytköksen?

Skoda alkaa sähköistää mallistoaan täyssähköautoin sekä plugin-hybridein.
Kaikkien aikojen tyylikkäin Skoda – huomaatko mahdollisen Suomi-kytköksen?

Yksi Geneven tämän vuoden autonäyttelyn kiistattomista helmistä oli Volkswagen-konserniin kuuluvan Skodan esittelemä täyssähköinen Vision iV -konseptiauto. Etuviistosta hämmentävän paljon Lamborghini Uruksen (myös VW-konsernin tuote) näköinen katumaasturi ei todellakaan jättänyt kylmäksi ahnaan keulan ja poikkeuksellisen pitkän akselivälin myötä.

Vaikka kyseessä on toistaiseksi konseptimalli, lopulliselta tuotantomallilta on lupa odottaa kaikkien aikojen tyylikkäintä Skoda-ilmettä. Halki keulan ulottuva ohut led-valopaneeli antaa Vision iV:lle erottuvan ilmeen, jonka toivoisi päätyvän myös tuotantomalliin. Sinänsä esimerkiksi lainsäädännön näkökulmasta kyseinen erikoinen valoratkaisu ei ole ongelma, löytyyhän vastaava jo esimerkiksi Hyundain Nexo-mallista.

Kahdella sähkömoottorilla toteutettu nelivetojärjestelmä on sallinut sisätilasuunnittelijoille harvinaisen hyvät lähtökohdat. Nelipaikkainen asettelu tuskin tulee säilymään lopulliseen tuotantomalliin, mutta ehkäpä tyylikkäät ja avarat erillisistuimet voisi nähdä lisävarustevaihtoehtona hieman samaan tapaan kuin Tesla Model X:n tai BMW X7:n voi tilata kuusipaikkaisena.

Toinen konseptiautomainen piirre on Vision iV:n kaappariovet, joiden valmistamiseen Skodan rohkeus ei välttämättä riitä. Ne ovat lisäksi kahvattomat ja avautuvat koskettamalla oveen sijoitettua tunnistinta. Kylkilinja on hyvin konstailematon, mutta katto laskee varsin voimakkaasti perää kohti. Tästä huolimatta takaistuimilla on varsin runsaasti pääntilaa.

 

Kuljettajalle Skoda Vision iV tarjoaa selkeälinjaisen ja tyylikkään ohjaamon. Konseptimallin hyvin yksinkertainen asetelma muistuttaa ennen kaikkea suuren vaakasuuntaisen tietoviihdejärjestelmän osalta Tesla Model 3:n ohjaamoa, mikä on sinänsä huvittavaa, sillä Model 3:n ohjaamoa parjattiin julkistuksen yhteydessä käyttökelvottoman yksinkertaiseksi. Tulevaisuuden suunta tuntuu kuitenkin olevan varsin selkeästi kohti Teslan tapaa toimia.

Suomalaisen TactoTek:in kytkimet?

Suomalaisittain mielenkiintoinen havainto löytyy Skodan konseptiauton lasinnostimien painikkeista, jotka on upotettu oviverhoilun puupaneeliin. Tiettävästi vain suomalainen TactoTek-yritys on onnistunut tuottamaan kyseisenkaltaisia kytkimiä, joten Volkswagen-konsernin voi arvailla olevan yrityksen yksi lähitulevaisuuden asiakkaista.

Skoda Vision iV:n teknisistä ominaisuuksista ei vielä tiedetä kovin tarkasti, mutta vertailukohtaa voi hakea konsernin muista täyssähköautojulkistuksista. Skodan konseptiauto käyttää samaa Volkswagen-konsernin MEB-pohjarakenteelle, jolle muun muassa Seatin ensimmäinen täyssähköauto el-Born sekä Audi Q4 e-tron tullaan rakentamaan. 

Vision iV:n molemmille akseleille sijoitetut sähkömoottorit tuottavat 225 kW:n (306 hv) huipputehon, ja auton toimintamatkaksi täydellä akulla kerrotaan 500 kilometriä (WLTP-syklillä). Näillä pohjatiedoilla auton akkukapasiteetin voisi arvella asettuvan suunnilleen Audi e-tronin 83,6 kWh:n tasolle. Suurin latausteho tullee olemaan 150 kW, sillä akuston on kerrottu latautuvan 80 prosenttiin 30 minuutissa.

Audi e-tronin tapaan myös Skoda Vision iV:ssä sivupeilit on korvattu kameroilla ilmanvastuksen pienentämiseksi. Niiden välittämä kuva välitetään taustapeiliin. Mielenkiintoinen tieto löytyy Skodan autonomisen ajamisen kyvyistä, sillä auton kerrotaan tarkkailevan ympäristöään laser- ja tutkatunnistimilla sekä kameroilla. Tämä voisi viitata siihen, että tarkat Lidar- eli lasertutkat saattavat viimein olla lyömässä läpi autoteollisuudessa.

 

Lue muut artikkelit Geneven autonäyttelystä

Katso Skoda-malliston uudet autot

Katso myytävät Skoda vaihtoautot

 

Teksti, kuvat ja video: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin