Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Alfa Romeo Tonale PHEV – Kaunein katumaasturi sai lisää tehoa

Odotin, että Alfa Romeo olisi saanut puhallettua lataushybriditekniikalla henkeä puolitoista vuotta sitten esiteltyyn Tonale -katumaasturiin. Onneksi en pidättänyt hengitystäni sen kanssa.
Koeajo: Alfa Romeo Tonale PHEV  – Kaunein katumaasturi sai lisää tehoa

Alfa Romeon pienin malli, esimerkiksi Jeep Compassin kanssa saman perusrakenteen jakava Tonale julkaistiin talvella 2022, ja ensimmäiset autot näkivät päivänvalon hieman myöhemmin samana vuonna.

Suomeen Tonale saapui saman vuoden syksyllä. Totesimme tuolloin auton olevan ihan hyvä auto, mutta ei kovin kummoinen Alfa Romeoksi.

Tonale kevythybridinä nimittäin tuntui hengettömältä ja hieman sieluttomalta. Sen kaksoiskytkinautomaatti toimi kulmikkaasti eikä adaptiivista vakionopeudensäätimen tai törmäyksenestojärjestelmän silminä toimiva kamerajärjestelmä toiminut ongelmitta kotimaisessa syksyssä.

Mutta Alfa Romeoksi suurin haaste oli Tonalessa se, ettei se tuntunut tarpeeksi Alfa Romeolta. Tuolloin oli jo tiedossa, että tulossa olisi myös lataushybriditekniikkaa hyödyntävä nelivetoinen, selvästi kevythybridiä ruudikkaampi painos, jonka toivottiin vastaavan näihin haasteisiin.

Vaan miten sitten kävikään?

Pitkä on ollut ladattavan Tonalen tie Suomeen, sillä pääsimme tutustumaan PHEV-versioon jo vuosi sitten. Totesimme jo tuolloin saman kuin mitä kevythybridistä pystyi sanomaan hieman aiemmin: ihan hyvä autoksi, mutta Alfa-fanit saattavat olla pettyneitä.

Nyt lataushybridimalli on saavuttanut siis myös Suomen kamaran. Teknisesti ladattava malli eroaa kevythybridistä kuin yö päivästä, joten tilanne on syytä kerrata tässä.

Kevythybridi on aina etuvetoinen, ja sen 1,5-litrainen bensamoottori tuottaa sähköavustuksen kanssa yhteensä 130 hevosvoiman tehon. Siinä voima välitetään tien pintaan 9-nopeuksisella kaksoiskytkinvaihteistolla. Akun kapasiteetti on niin ikään varsin kevyt, 0,77 kWh joten sillä ei ajetaan oikeastaan minkäänlaisia matkoja.

Lataushybridi on aina nelivetoinen. Siinä etupyöriä pyöritellään 1,3-litraisella, 180-hevosvoimaisella bensiinimoottorilla, taka-akselilla hommia hoitaa 122-hevosvoimainen sähkömoottori. Vetävien akselien välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Voima siirretään tien pintaan 6-nopeuksisella perinteisellä turbiiniautomaattivaihteistolla, ja akkupaketin kapasiteetti on 15,5 kWh.

Lisää eroja

Eroavaisuudet automallien välillä eivät pääty tähän. Takavetopohjaisten Alfojen, kuten ihanan Giulian ohjaus oli hämmentävän nopea, mutta samalla hienon tarkka. Kevythybridi-Tonale ei perustu samaan perusrakenteeseen, mutta myös sen kohdalla korkeahkoon autoon hieman turhan nopea ohjaus sai otsan kurttuun.

Nyt koeajetussa lataushybridiversiossa ohjaus on hieman hitaammaksi välitetty, mutta samalla siitä on tullut selvästi kevyempi.

Ohjaus on itseasiassa nyt niin kevyt, että siitä on tullut jopa epämiellyttävän tunnoton ja köykäinen. Tämä tietysti saattaa olla sellaista mihin osa tämän tyyppisiä, arkiharmaaseen liikkumiseen hyvin riittäviä C-segmentin katumaastureita ostava on tyytyväinen, mutta kovin raikasta riemua Tonale PHEV:n ohjaus ei kyllä synnytä. Se ei ole alfaromeomainen tältä osin.

Toisekseen tunne siitä, että Alfan alustalle haastavinta olisi juuri sellaiset keskikokoiset töyssyt, vahvistui kotimaan koeajoviikon aikana. Terävät iskut se ottaa kohtuudella vastaan, mutta esimerkiksi kuivalla moottoritiellä alusta on pompottava.

Unelias voimalinja

Kevythybridimallin Tonalen suurin teho oli 130 hevosvoimaa, joka riitti sen kiihdyttämiseen satasen vauhtiin 9,9 sekunnissa. Lataushybridimallissa voimaa on yli kaksi kertaa enemmän, 280 hevosvoiman verran millä kuvittelisi paukkuja riittävän varsin rivakkaan etenemiseen.

Ja kyllähän Alfa kellolla katsottuna onkin ihan ripeä auto: sataseen se kipittää tehtaan ilmoituksen mukaan 6,2 sekunnissa.

Haaste vain on siinä, ettei se tunnu siltä. Kaasupolkimen välityssuhde on kaikkea muuta kuin sporttinen, ja Alfan pedaalin saa survoa surutta melkein pohjaan asti, että auton saa liikkumaan jotenkin raikkaalla tahdilla. Puoliväliin painettuna kuljettaja saa ihailla liikennevaloista ohikiitäviä kuorma-autojakin.

Tähän voisi toki näsäviisastella jotain että ”pitääkö olla jatkuva kiire” tai että ”no paina sitten kaasu pohjaan”. Kyse ei ole kummastakaan näistä, vaan Alfa yksinkertaisesti tuntuu paljon vähemmältä kuin 280-hevosvoimaiselta Alfa Romeolta.

Positiiviselle puolelle menee ehdottomasti, että vaihteiston toiminnasta ei löydy minkäänlaista moitittavaa. Sen toisen Tonalen yhdeksännopeuksisen kaksoiskytkinaskin kiukuttelusta ei ole tässä täysin toisenlaisessa askissa jäljellä merkkiäkään.

Ajoittain kuitenkin Alfa

Stereotyyppiset käsitykset Alfa Romeoista sisältävät ne oletukset, että kyseessä on sekä ajettavuudeltaan että luotettavuudeltaan temperamenttinen ja tulisieluinen auto, jonka ostaja nautiskelee ajamisesta, ajo-ominaisuuksista ja suorituskyvystä ja suhtautuu ymmärtäväisesti Alfan oikutteluun.

Tämä stereotypia ei valitettavasti ole pelkkä stereotypia. Vuoden takaiseen verrattuna nimittäin Alfan tutka- ja kamerajärjestelmät olivat aivan yhtä herkkiä kiukuttelemaan edelleen.

Jos ulkona satoi lunta, adaptiivinen vakionopeussäädin sekä törmäyksenestojärjestelmä kytkeytyivät pois päältä. Tai jos oli kosteaa. Tai aurinko paistoi. Tai ei paistanut. Tai ei ollut kosteaa. Tai oli pimeää.

Alfa sytytti viikon aikana molempien järjestelmien oranssina hohtavat vikavalot päälle niin monta kertaa että sekosin jo laskuissa. Tyydyin ajamaan nopeusrajoitin päällä, korvaamassa vakionopeudensäädintä.

Yksittäinen ongelma tai yhteensopivuuden häiriö, mutta autoa maahantuojalle palauttaessa ja latausasemaan kytkettäessä Alfa myös totesi vielä, että latausjärjestelmässä on häiriö, ota yhteys huoltoon.

Hankala persoona

Alfa Romeo Tonalen ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu edelleen se, että auto on hyvän näköinen, todennäköisesti tämän kokoluokan katumaastureista kaunein. Sen materiaalivalinnat ovat osuneet kohdalleen, ja auto vaikuttaa ihan miellyttävän hyvin tehdyltä.

Haasteet ohjauksen, alustan ja lopulta myös auton alfamaisen kiukuttelun suhteen saavat kuitenkin miettimään onko kyseessä lopulta millään tavalla palkitseva ostos. Palkitseva auto se ei ainakaan oikein tahdo olla.

Hinta: 53 390 € (testiauton hinta 57 627,49 €)

Tehdastakuu: 5 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, lataushybridi

Iskutilavuus: 1332 cm3

Teho: 132 kW / 180 HV @ 5750 r/min

Vääntömomentti: 270 Nm @ 1850 r/min

Kulutus (WLTP): 1,3 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 29 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 6-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 90 kW / 122 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 250 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 15,5 kWh

Latauspistoke: Type2

Latausnopeus XX-100% AC, xx kW (max): xx h, xx min

Latausnopeus xx-80% DC: xx min

Latausteho (max): 7,4 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,2 s

Huippunopeus: 206 km/h

Mitat:

Pituus: 4528 mm

Leveys: 1841 mm

Korkeus: 1614 mm

Akseliväli: 2636 mm

Tavaratila: 385 - 1430 l

Polttoainesäiliön tilavuus: 42 l

Omamassa: 1910 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1250 kg

Alfa Romeo Tonale vaihtoautot
Alfa Romeo Tonale uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin