Koeajo Dacia Sandero 1.6 Hi-Flex Laureate | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Dacia Sandero 1.6 Hi-Flex Laureate

Dacia Sandero perustuu vuonna 2004 esiteltyyn Loganiin, joka oli suunnattu ensisijaisesti kehittyville markkinoille. Loganin tekniikka laitettiin keväällä 2008 myös toisiin kuoriin, kun esiteltiin hieman pienempi Sandero.
Koeajo Dacia Sandero 1.6 Hi-Flex Laureate

Logan-perheen ja Sanderon avulla Dacian vuosituotanto Romaniassa on noussut lähes 300 000 autoon. Lisäksi autoja kootaan monissa muissa maissa. Dacian saapumista Suomeen on viivästyttänyt tuotantokapasiteetin rajallisuus, viimeksi eri maiden romutustukien takia. Nyt myyntiin on saatu bensamoottoriset mallit.

Sanderon tavaratila on kokoluokassaan tavanomainen ja muodoltaan selkeä. Pohjan alta ei löydy lisälokeroita. Varapyörä on auton alla. 2-osainen takaselkänoja on vain Laureate-mallissa.

Näkyvyys on hyvä lukuun ottamatta paksujen takapilarien aiheuttamaa katvetta takaviistoon. Ulkopeilit saisivat myös olla suuremmat. Kääntöympyrä on luokassaan suurehko.

Toistaiseksi Sandero on saatavilla vain 1,6-litraisella bensamoottorilla (64 kW/87 hv) varustettuna. Moottori syö myös etanolipolttoainetta (E85). Moottori on ollut Renaulteissa käytössä 90-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella. Ominaisuudet ovat jääneet selkeästi sen aikakauden tasolle. Moni 1,3- ja 1,4-litrainen tarjoaa nykyään pirteämpää suorituskykyä ja etenkin tuntuvasti pienempää kulutusta. Rauhallisessa taajama-ajossa moottori toimii asiallisesti. Maantiellä auttavat jonkin verran lyhyet välitykset.

Sanderon ajo-ominaisuudet ovat taajaman tuntumassa liikuttaessa asiallista perustasoa. Ohjauksessa on parempi tunto kuin monessa Renaultissa. Maantiellä kaipaisi kuitenkin täsmällisempää otetta ohjaukseen. Suuntavakavuus sinänsä on hyvä.  Ohjaus vetelee ripeissä kiihdytyksissä melkoisesti. Varsinaiset ongelmat alkoivat kuitenkin uraisella soratiellä. Ihan heti ei tule mieleen uutta autoa, jonka meno olisi ollut yhtä hoippuvaa kuin Sanderon.

Jousitus on pikkuautoluokassa asiallinen. Menossa on mukana turhaa nypytystä, mutta tavanomaiset hieman isommat epätasaisuudet menevät mukavasti.

Melutaso on kitkarenkailla kohtuullinen silloin, kun ei liikuta karkealla pinnalla. Rengasmelun taso nimittäin vaihtelee melkoisesti tienpinnan laadun mukaan. Moottorin ääni on karkea reippaasti kiihdytettäessä.

Sandero on 90-lukulaisen tuntuinen auto, jonka ominaisuudet jäävät suurelta osin tyydyttävälle tasolle. Moottori ei ole nykypäivän vaatimusten mukainen. Tilaa on mukavasti. Ilmastoinnilla ja radiolla varustettuna Laureate-mallin hinta nousee lähelle 14 000 euroa. Tällä rahalla saa mainioita ja vähän ajettuja pari vuotta vanhoja autoja. Dacian eduksi voisi ajatella uuden auton takuun. 14 000 eurolla saa kuitenkin myös muutamia parempia uusia autoja ja perustetta Sanderon ostamiselle on vaikea keksiä. Selityksenä Dacian menestykselle muutamissa maissa saattaa olla olennaisesti Suomea kilpailukykyisemmän hinta-aseman lisäksi jonkinlaista anti-näyttämisenhalua. Ei haluta erottua ja koreilla uudella autolla ja toisaalta ollaan tyytyväisiä perustarpeet täyttävään autoon, jossa ei ole kaikkea sitä vikaantuvaa elektroniikkaa mitä muissa autoissa.

Suorituskyky: 6,6

Sanderon 1,6-litrainen on perustarpeet täyttävä puurtaja.

Mukavuus: 6,9

Sandero on malko niukasti varusteltu vielä Laureate-tasollakin. Istuimet ovat asialliset. Takaistuimella on ulkomittoihin nähden hyvät tilat.

Luotettavuus: 6,3

Takuu on kolme vuotta. EuroNCAP:ssä vain kolme tähteä.

Ajomiellyttävyys: 7,8

Ajo-ominaisuudet ovat varsinkin pienissä nopeuksissa hyvät, mutta uraisella soratiellä käytös on epävakaata. Jousitus on toimiva. Melutaso on normaalia pikkuautotasoa. Näkyvyys on hyvä, kääntöympyrä suurehko.

Ulkonäkö: 6,3

Muotoiluun ei ole erityisemmin panostettu. Tämä näkyy tyyliseikkojen lisäksi korkeassa ilmanvastuksessa.

Polttoaineen kulutus: 6,9

Kulutus on liian korkea eikä vanhanaikainen moottori ole miltään osin ympäristöystävällinen.

Valmistuslaatu: 4,9

Kaikki on tehty halvalla eikä tätä tosiasiaa ole yritetty peitellä.

Sisätilojen suunnittelu: 6,7

Tavaratila on luokassaan normaalikokoinen. Turvallisuusvarustelu on niukka.

Luokkansa paras: 7,2

Ominaisuudet ovat pääosin tyydyttävää tasoa, mutta hinta on liian lähellä parempia kilpailijoita.

Kokonaisarvio: 6,6


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin