Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Hyundai Ioniq 6 – Takaveto säästää hinnassa ja kulutuksessa

Hyundain takavetoinen Ioniq 6 tarjoaa noin 100 hevosvoimaa ja kaksi vetävää pyörää vähemmän kuin nelivetoversio. Hintaeroa on kuitenkin vain 5000 euroa. Kannattaako säästö?
Koeajo: Hyundai Ioniq 6 – Takaveto säästää hinnassa ja kulutuksessa

Korealaiset autonvalmistajat ovat lähteneet melko isolla vaihteella mukaan sähköautokisaan. Serkusmerkit Kia ja Hyundai ovat esitelleet autoja sellaisiin koko- ja hintaluokkiin jotka ovat olleet molemmille aiemmin hieman vieraita: liki 600-hevosvoimainen Kia EV6 GT on hyvä esimerkki sellaisesta.

Etäisesti sille sukua on siis myös Hyundai Ioniq 6. Se on valmistajansa tämän hetken suurikokoisin sähköautomalli, ja Suomessa tarjolla kahtena versiona: 65 390 euroa maksavana 325-hevosvoimaisena nelivetoversiona ja 60 390 euroa maksavana 229-hevosvoimaisena perusmallina.

Kummankin akkupaketti on 77-kilowattituntinen, ja tarjolla on vain yksi varustetaso, ylähyllyn tuotteeseen viittaava Ultimate. Takavedolle tehdas ilmoittaa kulutukseksi 14,3 kWh / 100 km, nelivedolle hieman suuremman mutta silti vielä kovin kohtuullisen 15,1 kWh / 100 km.

Suuri-pieni auto

Kuutonen on isokokoinen auto, mutta suuri koko rajoittuu harmillisesti muutamiin suureisiin. Kokonaispituutta autolla on 4 855 mm ja akseliväliä 2950 mm. Takapenkille onkin tällä tiedolla luvassa ruhtinaalliset polvitilat, ja 189-senttisellä testikuskilla on itselleen säädetyn etupenkin takana polvitilaa todella reilusti.

Ioniq 6:n kohdalla haaste tuleekin takapenkin korkeudesta. Samainen 189-senttinen kun ei mahdu matkustamaan takapenkillä kuin pää reilusti kenossa, sillä reilusti laskeutuva kattolinja syö tilan takapenkiltä korkeussuunnassa.

Jättikokoinen takapenkki tosin sopii hyvin esimerkiksi turvakaukalossa pieniä lapsia kuljettaville, pituussuunnassa kun tila ei lopu kesken.

Kuten kollega Henri Posa totesi jo aiemmin julkaistussa nelivetoisen Kuutosen koeajossa, on tavaratila niin ikään melko laaja, mutta hyvin matala. Metrin suuntaansa pituus- ja leveyssuunnassa olevalla kontilla on korkeutta vain reilut 46 senttimetriä.

On kuitenkin selvää, että Hyundailla on haluttu osallistua ”kilowatilla pisimmälle”-kisaan, sillä muodon ja mittasuhteet on Ioniq 6:n tapauksessa sanellut käytännössä pelkästään aerodynamiikka.

Leppoisaa menoa

Melkein kolmemetrinen akseliväli ja virtaviivainen muoto tarkoittavat maantieajossa, että Ioniq 6 kulkee pitkiä matkoja hyvin vakaasti. Se ei reagoi tuulenpuuskiin mitenkään ja ajaminen on leppoisaa ja helppoa.

Tuuli tosin kuuluu ohjaamoon: vaikka sivupeilit on korvattu erikoisen näköisillä, A-pilarin juuren sijoitetuilla kameroilla, kuuluu etupenkkiläisten korviin moottoritievauhdeissa suhinaa ehkä hieman enemmän mitä näin virtaviivaiselta autolta äkkiseltään odottaisi.

Nelivetoversioon verrattuna puuttuvat 255 newtonmetriä ja 96 hevosvoimaa sitten ovatkin vähän suurempia lukuja, kuin miltä ne vaikuttavat. Takaveto-Ioniq on luonteeltaan melko säyseä auto, huomioiden mitä sähköautomaailmassa on normaalisti totuttu tässä hinta- ja kokoluokassa odottamaan.

Erikoisin, mutta varmasti huolellisesti pohdittu päätös on myös ruunata Ioniqin voimalinjaa. Se lähtee nimittäin paikaltaan jopa hämmästyttävän verkkaisesti, ja vasta pieneen vauhtiin päästyään alkaa kiihtymään reippaammin. Silti suorituskyky on sitä mitä hieman alle 2000-kiloiselta, 229-hevosvoimaiselta autolta voi odottaa. Ei maata mullistava, mutta liikenteeseen riittävä.

Taloudellista tassuttelua

Ioniq 6:sen varsin aerodynaaminen muotoilu näkyy sitten kulutuslukemissa. Reippaassa moottoritieajossa se ilmoittaa haukkaavansa parikymmentä kilowattituntia sataa kilometriä kohti, mistä lukemasta varmaan saisi niistettyä yhden kilowattitunnin pois jos autolla ei ajaisi huomautusrajan tuntumassa.

Kun vauhti pudotetaan yleisrajoitusnopeuden tuntumaan, putoaa kulutus 15 kilowattitunnin tuntumaan alkukevään lämpimässä säässä, ja saman verran tavaraa kuluu suunnilleen kaupunkiajossakin. Lukemat ovat auton koko huomioiden oikein mainiot. Muodolla on tietysti oma osansa kulutuksen suitsimisella.

Piip-piip-piip. Piip. Piip.

Korealaisautolla ja lapinporokoirilla on sellainen yhteinen piirre, että ne kommunikoivat omistajansa tai kuljettajansa kanssa piippaamalla. Piippausten rytmillä, sijoittumisella ajotapahtuman kohtaan tai määrällä ne sitten viestivät milloin mistäkin. Omistajat yleensä eivät kommunikoi samalla tavalla niille takaisin.

Tuorein, tosin pian muitakin autoja koskeva viestitys liittyy heinäkuussa pakolliseksi uusiin autoihin tuleva ISA, nopeusrajoituksen ylittämisestä varoittava järjestelmä. Systeemi ei siis estä nopeusrajoituksen ylittämistä millään tavalla, vain piippailee ylityksen tapahtuessa sekä ainakin muutamia kertoja myös ylityksen ollessa käynnissä.

Rasittavinta on, että järjestelmän poiskytkeminen vaatii useamman napinpainalluksen ja valikoiden läpi surffaamisen, ellei poiskytkentää sitten hae sopivaan kohtaan valikkoa erikseen. Toinen erikoinen piirre on, että ainakin Hyundai myös lopettaa myös vallitsevan nopeusrajoituksen näyttämisen mittaristossa kun järjestelmän kytkee pois päältä. Tämä tietohan olisi ihan arvokas kuljettajalle, vaikka auton vahtimista ei jaksaisi kuunnellakaan.

ISA-järjestelmällä on muuten sellainenkin sellainen piirre, että se varoittaa kun mittarinopeus ylittää tien nopeusrajoituksen, eikä suinkaan kun auton todellinen nopeuys ylittää rajoituksen.

Ioniq 6:n akunlämmitys on havaittu erittäin toimivaksi. Ionityn supertehokkaalla pikalaturilla lämmitetty, melko tyhjäksi ajettu akku pystyi vastaanottamaan latausta peräti 235 kW:n teholla.

Oikein lämmitettynä Ioniq 6 kykeni nostamaan akun varaustason 15 prosentista 80 prosenttiin alle 20 minuutin latauksella, mikä on todella kova suoritus.

Mitä ja kenelle?

Ioniq 6 vaatii sekin oman, erityisen ostajasegmenttinsä, sillä kaikille sopivasta yleistyökalusta ei sen kohdalla ole kyse. Sillä pystyy kyllä matkustamaan lyhyillä lataustauoilla pitkiä matkoja päivän aikana, mutta pidempien aikuisten kuljettamiseen auto on auttamatta pieni takatilojen osalta. Samoin tavaratila jää pieneksi ja ahtaaksi.

Ehkä sopiva ostaja voisi olla se tarunhohtoinen hahmo, joka on alkanut matkustamaan jatkuvasti Lappiin sähköautolla vasta niiden yleistyttyä. Ioniq 6:lla kun sinne pääsee melko helposti, vaikka ei tulisi jatkuvasti edes tarve käydä vessassa.

Hinta: 60 390 € (testiauton hinta 61 992 €)

Tehdastakuu: 5 vuotta ilman km-rajaa. Korkeajänniteakun takuu 8 vuotta.

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu synkronimoottori

Teho: 168 kW / 229 hv

Vääntömomentti: 350 Nm

Kulutus (WLTP): 14,3 kWh / 100 km

Voimansiirto: Takaveto

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 77,4 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 10-100% AC, 10,5 kW (max): 7 h, 30 min

Latausnopeus 10-80% DC: 18 min

Latausteho DC (max): 350 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,4 s

Huippunopeus: 185 km/h

Mitat:

Pituus: 4855 mm

Leveys: 1880 mm

Korkeus: 1495 mm

Akseliväli: 2950 mm

Tavaratila: 401 litraa

Omamassa: 1986 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1500 kg

Hyundai Ioniq 6 uudet autot
Hyundai Ioniq 6 vaihtoautot

Teksti: Arttu Toivonen


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin