Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: KGM Korando – Tuttu merkki uudella nimellä

SsangYong on tehnyt nyt tavallaan kolmannen tulemisensa Suomen markkinoille. Nimi on muutettu, samoin voimalinjavaihtoehdot on myllätty kokonaan. Mutta auto siinä ympärillä on vanha.
Koeajo: KGM Korando – Tuttu merkki uudella nimellä

Melko tarkkaan viisi vuotta sitten, tammikuun lopulla 2019 eteläkorealainen SsangYong julkaisi nelossukupolven Korandon, keskikokoisen katumaasturin joka oli tarjolla alunperin joko bensiini- tai dieselmoottorilla, etu- tai nelivetoisena ja manuaali- tai automaattivaihteistolla.

Melko tavallista kauraa siis. SsangYong kuitenkin merkkinä oli selvästi pienempi kuin korealaisvalmisteinen parivaljakko Kia ja Hyundai. Se myös keskittyi nimenomaan keskihintaisiin ja sitä hieman halvempiin katumaastureihin siinä missä maanmiehensä pyrkivät rakentamaan mallistonsa läpi koko paletin.

KGM, OK?

SsangYong rynnisti ensimmäisen kerran Suomeen 1990-luvun alussa, ja sitten uudelleen vuonna 2015. Kovin massiiviseen lentoon sen myynti ei koskaan lähtenyt, ei meillä eikä muualla.

Vuosikymmenen vaihteessa yritys hoippui konkurssin partaalla ja joutui selvitystilaan, kunnes se yhdistettiin niin ikään korealainen KG Groupin kanssa vuonna 2022. Valmistajan nimeksi vaihtui tuolloin KG Mobility (eli KGM), mutta hetken aikaa oltiin käsityksessä että itse tuotteiden nimi säilyisi SsangYongina.

Syyskuussa 2023 kuitenkin selvisi, että myös autojen merkki muuttuu: mallisto ja logo pysyvät ennallaan, mutta vastaisuudessa SsangYong-merkki korvataan KGM-kirjainyhdistelmällä.

Samalla uuden tulemisen merkiksi maahantuoja myös ilmoitti, että vastaisuudessa kaikki Suomeen tuotavat KGM:t ovat täyssähköisiä.

Lainaa Kiinasta

Meille koeajoon saapunut auto on siis näennäisesti KGM Korando eMotion, kuten asiakkaille nyt toimitettavat autotkin. Tämän yksilön kohdalla tosin maahantuoja kertoi, että se on niin varhaisesta päästä tuotantoa, että arvokilvessä valmistajaksi on mainittu vielä SsangYong, vaikka itse auto on jo KGM.

Täyssähköinen Korando on aina etuvetoinen, ja sen 207 hevosvoimaa sekä 339 newtonmetriä tarjoilevan voimapaketin akku on energiasisällöltään 61,5 kWh. Akku edustaa muuten korealaisessa autossa puolestaan kiinalaisosaamista, sillä se tulee BYD:iltä.

WLTP-arvioiduksi toimintamatkaksi sille kerrotaan 340 kilometriä, ja kaupunkiolosuhteissa auton pitäisi yhdellä latingillä mennä 498 kilometriä saman standardin mukaan mitattuna.

Huippunopeudeksi sähkö-Korandolle kerrotaan 156 km/h, kiihtyvyyden suhteen KGM on omaksunut erikoisen ja varmasti hyvin olennaisen tavan ilmoittaa lukuarvo sekunnin sadasosien tarkkuudella.

Korando-kuskit voivatkin vastaisuudessa briljeerata huoltoasemaparlamentin täysistunnossa sillä, että KGM kiihtyy sataseen täsmälleen 7,98 sekunnissa.

Millainen se on autona?

Varustetasoja on kaksi, joista arvokkaampi Quartz osui koeajoautoksi. Edullisemmasta Crystalista puuttuu esimerkiksi LED-ajovalot, ratinlämmitys, puhelimen langaton lataus ja navigaattori.

Myös turvavarusteissa on kahden mallin välillä jonkinlaisia eroja. Kuolleen kulman avustin, risteävän liikenteen varoitus ja poistumisavustin loistavat poissaolollaan Crystalissa. Muuten erot ovat melko pieniä.

Hieman päälle 4,4-metrinen Korando tarjoaa luokkaansa hyvin tyypillisen oloiset sisätilat. Ajoasento on ihan kelvollinen, mutta tietynlaisia persoonallisuuksia sen ohjauspyörä saattaa häiritä.

Ratin kehän paksuus nimittäin vaihtelee, ollen selvästi ohuempi ylhäältä kuin vaikkapa puolista alaspäin. Ohjauspyörän lämmitys on teholtaan selvästi markkinoiden alhaisimmasta päästä, mutta tässä se ei ole haitaksi.

Talvikelillä lämmitystä voi nimittäin pitää päällä koko ajan ilman että ratti muuttuu kiusaannuttavan kuumaksi.

Ajoasento on melko tyypillinen aasialaiseksi autoksi. Perusvalitusaihe eli liian lyhyt istuimen reisituki häiritsee vain osaa kuljettajista, mutta ristiseläntuen säädön puuttuminen ehkä useampia.

Takapenkkitilat ovat tämän kokoluokan autoon niin ikään tyypilliset. Kangasverhoilu on ehkä aavistuksen ohuen tuntuista eikä anna aivan sitä ylellisintä vaikutelmaa luokassaan.

Mikä kaikki häiritsi?

Tavaratila on muodoltaan aavistuksen epämääräinen. Siirrettävä välipohja tulee vain hintavamman version mukana. Takapenkin kaataminen tavaratilan kasvattamiseksi onnistuu helposti, mutta takaturvavyöt jäävät penkin ja rakenteiden väliin kun selkänojia nostaa taas pystyyn.

Tavaratilaan liittyy toinenkin välillä kiusallinen ominaisuus. Luukussa on todellinen hands-free -avaus, sillä se tunnistaa lähelle saapuneen Korando-kuskin ja avaa pienen piippauskonsertin jälkeen auton takaluukun automaattisesti, halusi tämä sitä tai ei.

Kyse ei siis ole monissa autoissa tarjolla olevasta jalkaohjauksesta, vaan yksinkertaisesti siitä että auto tunnistaa paikalle osuvan henkilön taskusta auton avaimet.

Tee siinä sitten lumitöitä, ensin auton päältä ja sitten pihalta, ilman että tuuletat Korandon sisätiloja noin viittä-kuutta kertaa.

Korealaisautojen into piippailla muutenkin on Korandossa ylimmillään. Auto kommunikoi aivan kaikesta kuljettajalleen piippauksilla, joihin turtuu sen verran nopeasti ettei niihin pian enää jaksa kiinnittää huomiota ja niiden merkitys katoaa.

Tarjolla on tietysti myös introsoundeja auton avaamiseen ja lukitsemiseen. Korando myös ilmoittaa selvällä englanninkielellä ”charging started” kun auto alkaa ottamaan sähkövirtaa vastaan. Tämä tapahtuu nimenomaan auton ulkopuolelle, jos nyt joltain ohikulkijalta moinen tapahtuma jäisi huomaamatta.

Entä tien päällä?

Korando on oikeastaan poikkeuksellisen kevyt sähköautoksi, sillä sen omapainoksi on ilmoitettu 1765 kg. Siksi se ei tunnu sähköautolta sanan negatiivisessa merkityksessä: liukkaillakin keleillä hidastaminen onnistuu kutenkin muillakin vastaavan kokoluokan autoilla.

Lähialueilla pyörittäessä se ei erotu joukosta oikein mitenkään. Ajettavuus taajaman sisällä on ihan kelvollinen, mutta moottoritiellä ja huonommilla väylillä Korandon alusta kumahtelee välillä terävissä saumoissa. Alusta ja iskunvaimennus ovat viritykseltään melko neutraalit: niitä ei oikein voi kuvailla yltiömukaviksi, mutta ei erityisen sporttisiksikaan.

Maantiellä paljastuu toinen hieman outo puoli: Korando ei ole kovin lämmin auto. Koeajot suoritettiin vajaan -10C asteen lämpötiloissa, mutta esimerkiksi moottoritiellä lämpöä ei tule mitenkään ylenpalttisesti vaikka lämpötilasetuksen ruuvaisi täysille. Ongelmaan ei vaikuttanut sekään, oliko ilmastoinnin nappuloista valinnut toiminnoksi A/C eli ilmastointi tai Heat, eli lämmitys.

Toki tilannetta voi paikata istuinlämmittimillä ja sillä ohjauspyöränlämmityksellä, kumpiakin on takapenkkiläisille tarjolla todella nihkeästi tässä autossa.

Ajettavuudeltaan Korando on tyypillisen aasialainen: ei järin tunnokas, mutta ajaa asiansa.

Entäpä se sähköpuoli?

Halvempi Crystal-painos maksaa 37 990 euroa, paremmin varusteltu Quartz puolestaan 40 990 euroa. Vaikka kumpikaan ei ole se markkinoiden halvin edes kokoluokassaan, ovat ne kuitenkin melko edullisia luokassa ei-kiinalaiset-sähköautot.

Edullinen hinta selittyy osin auton sähköominaisuuksilla. Akkupaketin sisäinen laturi on ainoastaan 6,6-kilowattinen, joten mitenkään ylettömällä vauhdilla sillä ei pysty lataamaan kauppakeskuksissa tai edes kotona, vaikka toki yön yli akun saisikin kotona tyhjästä täyteen.

Standardi alalla vain on tänä päivänä 11 kilowattia, ja 22-kilowattisia kiitellään kilpaa lehtien sivuilla.

Pikalataustehoksi kerrotaan 100 kW, jolla akun pitäisi ihanneolosuhteissa latautua 20-80% 33 minuutissa. KGM:ssä ei ole akun esilämmitystoimintoa, joten pakkaskelillä jäähtyneen, pariinkymmeneen prosenttiin tyhjätyn akun lataaminen 80 prosentin tuntumaan vie nelisenkymmentä minuuttia, lataustehon jäädessä 75 kilowatin tuntumaan.

Joillekin ero toki voi olla merkityksellinen, mutta akku oli ajettu sadasta prosentista 20 prosentin tuntumaan juuri moottoritiellä.

Kylmät kelit toki tarkoittavat ilmoitettua kovempaa energiankulutusta. Joulun tienoon keleillä moottoritiekulutus nousee 25 kWh:n tuntumaan, sekalaisessa ajossa päästään 18-19 kWh:n tietämille mistä osin voi kiittää juuri auton keveyttä.

Hinta: 40 990 € (testiauton hinta 42 670 €)

Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagneettimoottori

Teho: 152,2 kW / 204 hv

Vääntömomentti: 339 Nm

Kulutus (WLTP): 18,1 kWh / 100 km

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Li-ion

Kapasiteetti: 61,5 kWh (brutto) / 55,3 kWh (netto)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 6,6 kW (max): 11 h

Latausnopeus 20-80% DC: 33 min

Latausteho DC (max): 100 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,98 s

Huippunopeus: 156 km/h

Mitat:

Pituus: 4465 mm

Leveys: 1870 mm

Korkeus: 1635 mm

Akseliväli: 2675 mm

Tavaratila: 551 litraa

Omamassa: 1675 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 500 kg / 1500 kg

KGM Korando vaihtoautot
KGM Korando uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin