Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mazda MX-5 – Suuria tunteita pienessä paketissa

MX-5 on erittäin onnistunut kokonaisuus, vaikkakin pieniä puutteita on havaittavissa.
Koeajo: Mazda MX-5 – Suuria tunteita pienessä paketissa

Sitä sanotaan, että ihminen ei voi rakastua kovin useaa kertaa elämässään. Mazda MX-5:n ratin taakse istahtaessa ja liikkeelle lähtiessä näistä rakastumisen mahdollisuuksista tulee käytettyä hyvin todennäköisesti yksi.

Mazdan legendaksi muodostunut urheiluauto ei ole mitään muuta kuin silkkaa iloa, hauskuutta ja kauneutta. Tämä on todiste siitä, että tie sydämeen käy muunkin kuin vatsan kautta.

Tämä tekee myös surulliseksi.

Polttomoottoriautot jäävät jossain vaiheessa historiaan, eikä tällaista tunnemyrskyä mitenkään voisi kuvitella saavansa sirisevällä sähköautolla. Tämä myös tarkoittaa, että MX-5:n kaltainen kaunis luomus jonka pienen, mutta riemastuttavan polttomoottorin ilot jäävät ajan jalkoihin.

Juuri tämän takia tällaisesta täytyy nauttia, kun sellaiseen vielä on mahdollisuus.

”Parannus masennukseen”

MX-5 on maailman suosituin kaksipaikkainen urheiluauto. Miatanakin tunnettua MX-5:ttä on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta, eikä syyttä.

Japanissa Hiroshiman tehtaalla valmistettava pikkupirpana on kieltämättä yksi parhaista, jollei peräti paras asia mitä japanilaiset insinöörit osaavat tehdä. Mikäli tätä ei vielä usko niin näin myös Jeremy Clarkson totesi vuoden 2016 mallista.

– Tämä auto parantaa masennuksen. Et vain voi olla huonolla tuulella, kun ajat sitä, Clarkson totesi Sunday Timesin artikkelissaan.

Clarksonin tiedepohjasta masennuksen parantamiseen en ole varma, mutta Miataa ensimmäistä kertaa käynnistäessä ja liikkeelle lähtiessä ei voi kuin hymyillä ja alkaa nauramaan. Kovin kaukana totuudesta Clarkson ei siis voi olla.

MX-5 malliston hinta alkaa 34 998 eurosta. Vertailukohtana todettakoon, että 10 vuoden ajan jokaviikkoiset terapiakäynnit 70 euron käyntihinnalla tulee maksamaan 36 400 euroa. Mikäli tällaisen hankintaa haluaa perustella, niin MX-5:n hankinta tulee tietyssä mielessä jopa halvemmaksi kuin terapia, mikäli tämä säilyy käytössä pidempään kuin 10 vuotta.

Toki kaikkia ongelmia autonhankinnalla ei pysty ratkaisemaan, eikä MX-5 nyt ihan täysin täydellinen kuitenkaan ole, vaikka runsaasti saakin nyt suitsutusta.

Ei järin käytännöllinen, mutta...

MX-5:llä ajaessa huomaa, että tämä on suunniteltu puhtaasti hauskanpitoon. Kyseessä ei siis ole perheauto, eikä mikään tilaihme.

Tavaratila vetää kaksi reppua tai pienemmän perheen kauppaostokset juuri ja juuri. Istuimet on suunniteltu hieman pienemmälle kaverille sekä osa keskikonsolin nappuloista on sijoitettu hieman epämukavasti vaihdekepin taakse.

Alle 190-senttiselle Mazdasta saa löydettyä mukavan ajoasennon, mutta hieman matalalle asettuva tuulilasin yläpalkki voi joissain tilanteissa vaatia kuikuilua ympäriinsä, erityisesti jos katto on kiinni.

Keskikonsolin käyttöliittymä ei edusta ihan tätä, saati edellistä vuosikymmentä ja on erittäin kömpelö käyttää. Windows XP -henkinen käyttöliittymä huokuu toki nostalgiaa, mutta tällaista suunnittelua ei odottaisi näkevän vuonna 2023.

Perustoiminnot käyttöliittymästä toki löytyvät ja nämä saa toimintaan, kunhan jaksaa naputella hyvän aikaa sekä miettiä. Helpointa on kuitenkin parittaa käyttöliittymä älypuhelimeen Android Autolla tai Carplaylla ja ottaa toiminnot sieltä. Auton oma navigaattori oli lievästi sanottuna tuskaista asettaa navigoimaan kohteeseen.

Tarjoaa paljon iloa

MX-5 on kuitenkin hauskanpitoon tehty urheiluauto ja tällä oikeastaan tekeekin mieli ottaa katto auki ja ajaa seikkailuun eikä jäädä näpräämään navigaattoria. Positiivinen ongelma MX-5:ssa onkin, että tällä tekisi mieli ajaa niin kauan kuin mahdollista.

Aurinkoisena päivänä katto auki ajellessa on syytä muistaa aurinkorasva, sillä naamaan käyvä tuulenvire voi tehdä hämäävän tunteen viileydestä ja seikkailun päätteeksi voi naaman punoitus olla muutakin kuin ilon tuottamaa poskien punoitusta.

Rättikatto toimii manuaalisesti, mutta on nopeampi ratkaisu kuin mekaanisesti laskettavassa versiossa. Rättikaton saa laskettua vajaassa 10 sekunnissa, kun mekaanisessa versiossa tässä menee noin 15 sekuntia. Nämä ovat kuitenkin eri autoja luoteeltaan.

Pienellä moottorilla

Mitään superauton tehoja MX-5:n 2,0 litrainen bensiinikone ei tarjoile, mutta se osaa yllättää. Nelisylinterinen 184 hevosvoimaa (135 kW) tuottava voimanpesä potkaisee 0–100 km/h vauhtiin 6,5 sekunnissa ja nousee suurille kierroksille kauniisti murahtaen.

Suomen rajoituksissa suuremmista tehoista ei oikein pääse nauttimaan, eikä MX-5:lla sellaista jää kaipaamaankaan. Keveytensä ja alustansa puolesta 184 hevosvoimaa tuntuu vähintään tuplasti suuremmalta. MX-5 painaa keveimmillään vain 1 032 kg, joka on todella vähän.

Bensapumpulla myös huomaa keveyden edut. MX-5:sen 45-litraista tankkia tarvitse useasti täytellä. Koeajossa keskikulutus jäi 7,4 litraan satasella, mikä on suhteessa yllättävän vähän siihen nähden, että miten paljon koeajoa tehtiin kaupungissa. WLTP lupailee MX-5:lle varsin maltillista 6,9 l / 100 km yhdistettyä kulutusta.

Vaihteet uppoavat kuin kuuma veitsi voihin sporttisen 6-pykäläisen manuaalin avulla. Taloudellisempi kuski seuraisi ajotietokoneen suosituksia vaihteiden vaihtamisesta, mutta eipä se sitten niin hauskaa ole.

Alusta

Yksi MX-5:n maagisimmista puolista on sen alusta, joka tuo tarkan tunteen tiestä. Auto ohjautuu tarkasti sekä kevyesti sinne, minne haluaakin.

Koeajon paremmin varusteltu Homura-malli on varustettuna sporttisella Bilsteinin alustalla sekä vanteiden takaa pilkistävillä punaisilla Brembon jarrusatuloilla. Nämä tosin vaativat sen, että kyseiseen varustetasoon mahtuvat ainoastaan takovanteet, jotka Homuraan ovat tuottaneet BBS.

Mukulakivikaduilla kyyti ei kuitenkaan ole mitenkään mukavimmasta päästä ja töyssyt kyllä tuntuvat takalistossa, mutta eipä tätä töyssyille ole suunniteltu. Asfaltilla MX-5 onkin omiaan.

Mikäli pelottaa, että auto karkaisi innostuksen huumassa käsistä niin kokematon autoilija voi klikata päälle Kinematic Posture Control -järjestelmän, joka pitää auton kiinni tiessä eikä pito lähde karkaamaan. Tämä tulee vakiovarusteena 2,0-litraisiin malleihin.

Tähdet 24/30

Hinta *****

MX-5 tarjoaa paljon iloa pienellä rahalla. Käyttötarkoitukseensa edullisin vaihtoehto, mitä markkinoilla on.

Laatuvaikutelma ****

Tekniikaltaan ja ulkoasultaan MX-5 on erinomainen, mutta mikään premium-luokan luksusautohan tämä ei ole.

Ajettavuus *****

Muuten tämä ansaitsisi kaksi tähteä, mutta tila-autoksihan tätä ei ole tarkoitettu. Recaron istuimet ovat mukavat, mutta suuremmalle kaverille auton tilat voi tehdä hieman tiukkaa. Mazdalla osataan pakata paljon iloa pieneen pakettiin.

Kulutus ja toimintamatka *****

Toista tällaisella kulutuksella olevaa avoautoa ei ole. Ainoa sakotus tähän voisi tulla oman kaasujalan käytöstä, mutta innokkaallakaan poljennalla ei tätä saa nostettua kulutusta mitenkään älyttömiin.

Viihdejärjestelmät **

Viihdepuoli on toimiva, mikäli oman puhelimen saa paritettua autoon. Auton omat järjestelmät ovat ajastaan pahasti jäljessä, ja ne kyllä toimivat, kunhan niiden kanssa jaksaa taistella. Onneksi MX-5 itsessään tarjoaa niin paljon viihdettä, ettei lisäjärjestelmiä kovin kaipaa.

Turvallisuus

Viimeisimmässä Euro NCAP -testissä MX-5 on saanut neljä tähteä viidestä. Testi on tehty 1,5-litraiselle koneelle, ja on vuodelta 2015. Tiedot ovat siis vanhentuneet.

Vuoden 2015 korimalli on kuitenkin samaa sukupolvea kuin vuoden 2023 malli, joten kovin paljoa ominaisuudet tuskin ovat muuttuneet.

Ahosolan kommentti

Tässä hintaluokassa ei ole MX-5:lle kilpailijaa ja vastaavaa kokemusta on vaikea löytää. MX-5 on silmiä hivelevän upea luomus ulkoa ja kääntää kyllä katseet – koeajon aikana neljä henkilöä huudahti kadulta kehuja ja ottivatpa jotkut kuviakin. Urheiluautoa kaipaavalle lähes täydellinen valinta. Hyppää rattiin ja rakastu.

Mazda MX-5 2,0 (184) Skyactiv-G Homura MT

Hinta: 48 774 € (koeajoauton hinta 49 501 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Nelisylinterinen vapaasti hengittävä rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 1 998 cm3

Teho: 135 kW / 184 hv @ 7000 r/min

Vääntömomentti: 205 Nm @ 4500 r/min

Kulutus (WLTP): 6,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 155 g / km

Voimansiirto: takaveto, 6-vaihteinen manuaalivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,5 s

Huippunopeus: 219 km/h

Mitat:

Pituus: 3 915 mm

Leveys: 1 918 mm

Korkeus: 1 230 mm

Akseliväli: 2 310 mm

Tavaratila: 127 litraa

Koeajoauton rengaskoko: 205/45R17

Polttoainesäiliön tilavuus: 45 l

Omamassa: 1 102 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 kg / 0 kg

Mazda Mx-5 uudet autot
Mazda MX-5 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin