Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz GLC 300e – Erittäin vaikuttava auto

Mercedeksen uuden GLC 300e:n ulkonäkö sai ohikulkijat pysähtymään ja kehumaan auton kauneutta. Kauniin kuoren alta paljastuu myös todella hyvä auto.
Koeajo: Mercedes-Benz GLC 300e – Erittäin vaikuttava auto

Mercedes-Benz on kertonut kaventavansa mallistoaan eikä ihme. Suositussa D-segmentissä on C-sarjan sedan, farmari, farmarin maastokykyisempi All-Terrain ja edeltäjästä oli myös coupé, jonka nyt CLE korvaa. Viimeisin tulee saataville myös avoautona.

Samaan kokoluokkaan menee myös katumaasturimalli GLC, jonka sijaan koeajossamme on nyt versio samasta loivemman katon lisähinnalla ja hämäävällä ”Coupé” -lisänimellä. Katumaasturissa on nimestään huolimatta 5-ovea eikä se voi kuin haaveilla olevansa coupé.

Tästä silti tuskin luovutaan. GLC Coupé tarjonnee yhtiölle tässä luokassa hyvät katteet, sillä onhan se merkilleen kokoluokkansa kallein korimalli. Aika näyttää kuinka Mercedes-Benz mallistoaan leikkaa, mutta sen on sanottu tapahtuvan lähinnä heikomman katteen päässä.

GLC 400e ja GLC Coupé 300e

Mercedes-Benzin GLC on joka tapauksessa erittäin vaikuttava auto.

Tällä kertaa puhumme GLC:n vähemmän käytännöllisessä korimallista ja lataushybridivaihtoehdoista pienempitehoisena. Nyt koeajettavan auton ilmanvastuskerroin (0,27) on hitusen perinteisempää SUV-mallia alhaisempi.

Molemmat lataushybridivaihtoehdot (300e ja 400e) jakavat käytännössä saman nelivetoisen 4Matic-voimalinjan aina M254-polttomoottoria myöden. Sähkömoottori on sijoitettu moottorin ja vaihteiston yhteyteen, joten auto käyttäytyy vedon osalta samoin voimanlähteestä riippumatta.

Suuremman luvun malli tarjoaa yksinkertaisesti enemmän tehoa (+50kW) sitä kaipaaville.

Onneksi molemmat nauttivat samasta isokokoisesta 31,2 kilowattitunnin akusta, jonka avulla saavutetaan WLTP-lukemien lisäksi myös todellisessa elämässä yli 100 kilometrin toimintamatka pelkällä sähköllä.

Sähköllä satanen rikki

Siirrytään siis sanoista tekoihin. Pääsimme todellisessa tilanteessa sähköllä 102 kilometriä, vaikka reitti sisälsi runsaasti myös moottoritieajoa.

Sähköajon keskikulutus liikkui hieman 20 kilowattitunnin yläpuolella 100 kilometriä kohden.

Se on lataushybridikatumaasturille vielä varsin kohtuullinen lukema moottoritietä sisältäneen ajoprofiilin huomioiden. Näillä kun ei päästä energiatehokkaampien sähköautojen kulutuslukemiin.

Eikä akun palauttamisessa täyteen tarvitse kärvistellä lisävarusteisen (+660e) 60 kilowatin pikalatauksen kanssa.

Kokeilussamme lataustapahtuma on ohi melkein puolessa tunnissa, vaikka huipputeho jääkin hieman 60 kilowatin alle. Latauskäyrä on varsin suora, joten lataaminen on ripeää ja kätevää.

Kuinka kuluttaa?

Myös pidemmän matkan taittaminen sujuu hienosti. Esimerkiksi 167 kilometrin yhtäjaksoinen matka kulutti keskimäärin 13,5 kilowattituntia sähköä ja 3,1 litraa bensiiniä 100 kilometriä kohden.

Hybridivoimalinjan yhdistetty energiamäärä on tuollaisessakin tapauksessa varsin kohtuullinen.

Kokeilimme luonnollisesti myös ajamista täysin tyhjällä akulla. Silloin kulutus oli, moottoritiestä koko ajan pienenevää Helsingin keskustaan asti jatkuvaa tietä, työmatka-ajossa 8,2 litraa / 100 kilometriä.

Näinhän autoa ei tule käyttää, mutta se kertoo toisen ääripään, jonka avulla jokainen voi arvioida omien ajojensa kulutuksia.

Mercedes-Benz GLC:n lataushybridivoimalinja mahdollistaa siis pidempienkin matkojen taittamisen järkevillä kulutuksilla – ja sitä myöden kuluilla.

ISA käskee

Eräs ajokokemukseen vaikuttava asia on vuodesta 2024 eteenpäin uusissa autoissa pakolliseksi tuleva niin sanottu älykäs nopeusavustin (ISA). Tämän Euroopan unionin päätöksen myötä auton on pakko varoittaa kuljettaa nopeusrajoituksen ylittymisestä ja piippailua on jo monessa nykyään myynnissä olevassa mallissa.

Varoitus tulee päälle, mikäli mittarinopeus ylittää nopeusrajoituksen – eli vaikka auton todellinen nopeus saattaisi olla nopeusrajoituksen alapuolellakin. Samoin varoituksesta pääsee nauttimaan silloinkin, mikäli auto jostain syystä luulisi nopeusrajoitusta alhaisemmaksi kuin mikä se todellisuudessa on.

Siksi osa kuljettajista saattaa haluta kytkeä järjestelmän joskus pois päältä. Tähän Mercedes-Benz tarjoaa ensiluokkaisen ratkaisun.

Tietoviihdejärjestelmän kosketusnäytön vasemmassa ylänurkassa sijaitsee perusnäkymässäkin pieni nopeusrajoituskuvake, jota kerran hipaisemalla järjestelmä kytkeytyy pois päältä. Siis yhdellä kosketuksella, kulkematta lainkaan valikoihin.

Sileillä pinnoilla

Stuttgartin tähtikeulan takana on pitkä rivi insinöörejä, joiden työ auton alustan hiomisessa ei ole mennyt hukkaan. GLC tarjoaa hienon kompromissin ajettavuuden ja mukavuuden suhteen.

Ehkä suuret 20-tuumaiset vanteet tuntuvat lievästi läpi ja pienemmillä kokemus voisi parantua entisestään. Sitä enemmän suurille vanteille asennetut renkaat tuntuvat vaikuttavan ääneen.

Melutaso on hyvä ja hintaluokassaankin vielä kohtuullinen, mutta asvaltin laatu vaikuttaa paljon.

Sileillä kestopäällysteillä, joita Saksasta enemmän löytyisi, GLC kulkee sukkasillaan, mutta kaikkein karkeimmilla melutaso nousee suhteellisesti joitakin muita autoja enemmän. Silti äänenpaine pysyy monia muita autoja alempana – kuten hinta toki antaakin odottaa.

Komea sisältä

Muokattavissa oleva mittaristo on digitaalinen ja keskikonsolista löytyy MBUX-tietoviihdejärjestelmän pystysuuntainen noin 12-tuumainen kosketusnäyttö.  Puheohjaukselle ja verkon yli tapahtuville päivityksille (OTA) löytyy tuki.

Jälkimmäisen alareunasta löytyvällä liukupinnalla on tosin ihan hirveä kokemus säätää äänenvoimakkuutta ilman haptista palautetta. On pakko keskittyä tuijottamaan näyttöä koko operaation ajaksi eikä äänenvoimakkuus meinaa silti säätyä sopivaksi. Tätä ei paranisi tehdä lainkaan ajon aikana.

Lisäksi tietoviihdejärjestelmän valikkorakenne on paikoitellen hieman epäselvä ja vaatii totuttelua löytää haluamaansa paikkaan – ratkaisuja saattaa tosin toisinaan olla useitakin.

Ominaisuuksiakin löytyy toisaalta runsaasti, kuten esimerkiksi offroad-tila. Tämä tarjoaa muun muassa näkymän auton alle, joka perustuu pysäköintikameroiden historiatietoon.

Kaksivärinen Artico-tekonahkaverhoilu (+200e) ja kojetaulun alumiiniraidoitettu avohuokoinen puu (+510e) luovat varsin vaikuttavan ilmestyksen ohjaamoon. Lopputulos kertoo kaverille, että rahaa on käytetty.

Laatuvaikutelmana on kokonaisuudessaan vaikuttava laatu.

Auton pitkään lisävarustelistaan lukeutuvat urheiluistuimet tarjoavat hyvän ajoasennon ja niissä viettää pitkääkin matkaa ilolla.

Samoin takapenkki on tilava ja sinne mahtuu jopa 190-senttinen matkaaja toisen samanlaisen taakse.

Sivuprofiilista näkee, että muka-coupé leikkaa tavaratilaa perushintaiseen GLC-malliin verrattuna. Tappiota tulee noin 80 litraa, joka on yli 20 prosenttia tämän mallin 390 litraisesta kontista.

Vastaava GLC SUV on 470 litran tavaratilallaan halvempi ja parempi ratkaisu perhekäyttöön sekä lemmikkien tai harrastevälineiden siirtelyyn.

(Ei) paljon rahaa

Auton palautusta edeltävien imurointien, pesujen ja tankkausten aikana se sitten tapahtuu.

Eräs toinen polttoaineasemalle saapunut ohikulkija pysähtyy kehumaan autoa. ”No nyt on hieno Mersu!” hän huudahtaa.

– Paljon maksaa?

Vastaan hinnan olevan reilut 100 000 euroa

– No eihän se ole paljon rahaa.

Minulle se olisi, mutta eihän tätä ole köyhille tarkoitettukaan.

Rahapuolta katsoessa on hyvä huomata, että hinnasto on päivittynyt tämän koeajoyksilön tilauksen jälkeen. Jutun kirjoitushetkellä GLC 300e 4Matic A Business Coupé on saatavilla houkuttelevammin hinnasta 68 350 euroa alkaen – tosin vain rajattu erä autoja.

Se kuulostaa merkittävästi järkevämmältä kuin koeajoyksilön yli 100 000 euron pyynti, josta reilut 5 000 euroa kuluu yksittäiseen ulkonäköpakettiin. Lähes 2 000 euron hintainen patagonian punainen metalliväri on kyllä kieltämättä komea.

Mercedes-Benz GLC 300 e 4Matic A Coupé

Hinta: 81 891 € (koeajoauto 103 627 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Akkutakuu: 6 vuotta / 100 000 km                          

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turboahdin, lataushybridi

Iskutilavuus: 1999 cm3

Teho: 150 kW / 204 hv @ 6100 r/min

Vääntömomentti: 320 Nm @ 2000–4000 r/min

Kulutus (WLTP): 0,5 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 12 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 9-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 100 kW / 136 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 440 Nm

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisteho: 230 kW / 313 hv

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisvääntö: 550 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 31,2 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 2 h, 30 min

Latausnopeus 0-100% DC: noin 30 min

Latausteho DC (max): 60 kW (lisävaruste)

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,7 s

Huippunopeus: 220 km/h

Mitat:

Pituus: 4764 mm

Leveys: 1890 mm

Korkeus: 1615 mm

Akseliväli: 2888 mm

Tavaratila: 390 litraa

Testiauton rengaskoko: 225/55-20 (ed.) 285/40-R20 (ta)

Polttoainesäiliön tilavuus: 49 l

Omamassa: 2360 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 2000 kg

Mercedes-Benz GLC vaihtoautot
Mercedes-Benz GLC uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin