Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Nissan X-Trail e-Power on nelivetoinen ja tilava hybridi

Täysin uusi 7-paikkainen ja nelivetoinen X-Trail saa Qashqaista tutun, mutta yhä erikoisen, sarjahybridivoimalinjan.
Koeajo: Nissan X-Trail e-Power on nelivetoinen ja tilava hybridi

Nissan X-Trail on kuin suurempi ja maastoautomaisempi Qashqai. Se voi tarjota 7 paikkaa (+895 euroa) esimerkiksi niille, joita Qashqai muuten kiinnostaisi.

Erityisesti tänä päivänä 7-paikkaisia autoja on aiempaa vähemmän tila-autotarjonnan kavennuttua. Esittelimme hiljattain vaihtoehdon Volkswagen Multivanin koeajon muodossa.

Se on ehkä puhtaammin juuri seitsemälle autoa tarvitsevan valinta, kun X-Trail enemmänkin paikkailee hetkellistä lisäpaikkojen tarvetta esimerkiksi lasten harrastuskuljetuksissa.

Uusi X-Trail

Jämerältä työkalulta näyttävä uusi X-Trail on hieman vajaat 4,7 metriä pitkä, kuten esimerkiksi Toyota bZ4X -sähköauto tai perinteisen voimalinjan Škoda Kodiaq. Akseliväli (2705 mm) on tosin lähempänä polttomoottorimaailmaa.

Auton saa ostettua siis 5- tai 7-paikkaisena, mutta se ei vaikuta kokonaispituuteen. 

Pienestä akusta huolimatta omamassaa on kertynyt lanteille yli 2 tonnin verran.

Mikä ihmeen e-Power?

X-Trail etenee aina vain ja ainoastaan sähkömoottoreiden liikuttamana, jota Nissan haluaa kovasti painottaa. Käyttövoimana toimii kuitenkin aina bensiini.

Autossa on edistyksellinen muuttuvalla puristussuhteella (VCR) varustettu kolmesylinterinen turbomoottori MR15 DDT, joka tuottaa generaattorina sähköä joko auton pienelle ajoakulle tai suoraan sähkömoottoreille.

Moottorin vaatimuksina Nissanilla oli sekä kyky tuottaa riittävä hetkellinen teho sähkömoottoreille että hyvä hyötysuhde generaattorikäytössä. Ensin mainittuun moottorin teho ei tosin täysin enää X-Trailin nelivetoversiossa riitä.

Mekaanista yhteyttä moottorin ja pyörien välillä ei ole – eikä siten myöskään perinteistä vaihteistoa.

Auton 2,1 kilowattitunnin akkua ei voi ladata, mutta jarrutusenergian talteenottoa on helppo hyödyntää. Polttoainetta kuluu juuri sen verran kuin sähköä tarvitsee tuottaa auton liikuttamiseen – tosin sillä hyötysuhteella, millä polttomoottori sähköä pystyy tuottamaan.

Näin ollen auton sähkömoottori syö vertauskuvainnollisesti bensiiniä.

Etuakselilla tässä e-4orce-versiossa on 150 kilowatin (204 hv) ja taka-akselilla 100 kilowatin (136 hv) tehoinen sähkömoottori. Polttomoottorin huipputeho on 157 kilowattia (210 hv), mutta ajoakuista lisämehua puristamalla järjestelmän huipputeho voi tämän hetkellisesti ylittää.

Yksinkertaisuudessaan Nissan haluaa esitellä sähkömoottoreilla liikkumisen sulavuutta ihmisille, jotka haluavat edelleen tankata bensiiniä ja olipa ainakin Qashqain tapauksessa perusteena myös auton hintaluokan painaminen selvästi vastaavan sähköauton alapuolelle.

Tavanomaista kulutusta

Nissan sanoo etujen olevan sähköisessä kokemuksessa. Näihin liittyvät merkin mukaan yhden polkimen ajo, nopea reagointi, aina tarjolla oleva vääntö sekä saumaton kiihtyvyys.

Valitettavasti näitä kaikkia ei voi niellä mutisematta.

Yhden polkimen ajoahan Nissan nimenomaan ei enää tarjoa, kun ePedal ei hidasta pysähdyksiin saakka. Hidastuminen häviää noin 10 kilometrin tuntinopeudessa, jolloin tuntuu lähes kuin auto singahtaisi eteenpäin.

Tätä en halua tällaisenaan käyttää, joten minkäänlaista yhden polkimen ajoa ei ole.

Sen sijaan on myönnettävä, että voimalinjan välitön reagointi ja täysin saumaton toiminta ihastuttavat minkä tahansa sähköauton tavoin. Siltä osin ajokokemus on erittäin miellyttävä.

Nissan lupaili e-Power-voimalinjan julkaisun yhteydessä, että MR15-tunnuksella kulkeva polttomoottori on riittävän hiljainen kaikissa tilanteissa.

Pääosin ajo on seesteistä ja taustalla varsin tiheästi työtä tekevä polttomoottori ei häiritse. Sen havaitsee, mutta asiaan ei kiinnitä huomiota.

Toisinaan dinosaurus tärähtää tulille kuin katupora kairaisi kaukaisuudessa tietä. Ääni on tällöinkin etäinen, eikä erityisen kova, mutta se on luonteeltaan epämiellyttävä.

Polttomoottorin ollessa sammuksissa sähkövoimalinjasta pystyy havaitsemaan erittäin hennon korkeataajuuksisen äänen, mikäli kuulijan korvien ääniala sinne vielä yltää.

Yhdestä asiasta on myös Nissania nälvittävä. Tämä e-Power-voimalinja ei tarjoa minkäänlaista esi- ja etälämmitysmahdollisuutta – se olisi eräs olennainen osa sähköautokokemusta, jollaista Nissan mainostaa.

Auton ajotietokoneen näyttämä koeajokulutus 8,6 l/100 km ei ole erityisen pieni, joten tässä suhteessa e-Power ei yllätä.

Kyseessä on suuri nelivetoauto massiivisella otsapinta-alalla. Lisäksi koeajon aikaan vallitsivat vielä nollakelit, ja lumisohjoa riitti kahlattavaksi – jälkimmäinen lisää merkittävästi vierinvastusta.

Nämä huomioon ottaen kulutus ei ole todella suurikaan.

Mikä ihmeen e-4orce?

Koeajossa on X-Trailin lippulaivana toimiva nelivetoversio erikoisella e-4orce-nimellä, jonka ääntämistä jokainen voi itsekseen pohtia.

Neliveto toimii vakuuttavan eleettömästi ohjaten voimaa pyörille, jolla pitoa on - mutta niin että auto etenee vakaasti ratin osoittamaan suuntaan. Tässäkin suhteessa sähköisen voimalinjan toiminta on upeaa.

Muutenkin auton hidastaminen pysähdyksiin ja kaikki liikkeellelähdöt sujuvat saumattoman sulavasti, kuten jo aiemmin totesimme.

Eikä hyvästä ajokäytöksestä joudu kärsimään mukavuuden saralla. Pääosin X-Trail toimii luokassaan hyvällä tavalla tavanomaisesti, mutta se ylittää suuretkin hidastetöyssyt suorastaan upeasti. Tämä on ominaisuus, jolle löytyy käyttöä monessa Suomen kaupungissa.

Taustalla toimivat hyvät pelimerkit, sillä X-Trail käyttää takana CMF-C-perusrakenteen mahdollistamana monivarsituentaa. Etuakselilla on perinteisemmin MacPherson.

Sohjossa ja liukkaalla käy tosin valitettavasti ilmi, että varsinaista ohjaustuntoa X-Trail ei juurikaan tarjoa. Tätä on missään muissa olosuhteissa todella vaikea arvioida, mutta Suomen talvi tuo erot selvästi esille.

Todella hieno Nissan

Sisätiloihin valittu ruskea teema ja siihen yhdistyvät premiumnahkapenkit tikkauksilla (ei lisähintaa Tekna-varustetasossa) tuovat arvokkuutta Nissanin kabiiniin. Väriyhdistelmä on tyylikäs, vaikka nahka vaihtuu istuimista kojelautaan ja oviin siirryttäessä tekonahkaan.

Samaa ei voi kehua kojelaudan kovin muovisesta koristelistasta, joka huijaa itseään hinnastossa nimellä: ”Musta puinen kojelaudan verhoilu”.

X-Trail kohottaa japanilaismerkin imagoa monellakin tapaa. Sen 10,8-tuumainen heijastusnäyttö sekä 12,3-tuumainen tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö edustavat nykypäivää Qashqain tavoin.

Täydellisyydestä ei toki tarvitse puhua. Navigaattoriin osoitteen syöttävälle tarjotaan kaikki samannimiset osoitteet listana, jossa ei ole näkyvissä kaupunkia, postinumeroa tai mitään muutakaan lisätietoa.

Siinähän sitten arvailet sadasta samannimisestä tiestä, että mikä mahtaisi olla se haluamasi. Etenkin, kun reunassa olisi tilaa esimerkiksi postinumerolle.

Lisäksi ohjauspyörän lämmitys on hieman hidas ja tehoton, mutta onneksi sellainen on. Ongelmaa ei huomaisi, mikäli ohjaamon voisi esilämmittää haluamaansa lämpötilaan.

Muuten autossa on vielä loistavalla tavalla perinteisiä painikkeita siellä, mistä niistä on hyötyä. Loput löytyvät kosketusnäytön takaa, kuten kuuluukin.

Kolmella rivillä

Edessä istuu mukavasti, sillä penkissä on yhdessä auton alustan kanssa jonkinlaista pintapehmeyttä. Istuinosa ei ole pitkä, mutta reisituki riittää vielä allekirjoittaneelle.

Tilat tarjoavat monikäyttöisyyttä. Teoriassa autoon saa lastattua jopa 7 henkilöä, joista osan on oltava pienikokoisia.

Keskimmäinen istuinrivi liikkuu pituussuunnassa ja sen selkänojan kallistusta saa säädettyä. Takimmaiset istuimet kaatuvat ja nousevat pystyyn helposti.

Takaovet aukeavat ilahduttavan isosti. Keskimmäisellä istuinrivillä istuu aikuinenkin mukavasti, kunhan sen säätää itselleen sopivaksi. Reisitukea voisi tosin olla enemmän.

Keskimmäiseltä istuinriville löytyy laitapaikoilta myös istuinlämmitys.

Taaimmainen istuinrivi on käytettävyydeltään tyypillisesti haastavampi, mutta saattaa joskus pelastaa perheen pienimpien reissun harrastuksiin joukkuekavereiden änkiessä matkaan.

Valmistajan suositus säästää kolmas rivi korkeintaan 160 senttimetrisille vaikuttaa realistiselta. Viimeinen istuinrivi syö tästä 90 litran verran tavaratilaa istuimet alas taitettuna.

Tavaratilan takareunassa on pieni lokero irtotavaralle. Vajaan 500 litran vetoisuus ei ole erityisen suuri, mutta on muistettava seitsemännen rivin istuimien vievän tilaa alas taitettunakin.

Nissan X-Trail e-Power e-4orce Tekna

Hinta: 59 900 € (koeajoauton hinta 62 150 €)

Tehdastakuu v/km: 3/100 000

Tekniikka:

Polttomoottori: Muuttuvapuristeinen kolmesylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 1477 - 1497 cm3

Polttomoottorin teho: 157 kW / 210 hv @ 4600 r/min

Sähkömoottoreiden teho: 63 kW edessä + 94 kW takana

Sähkömoottoreiden vääntö: 330 Nm edessä ja 195 Nm takana

Hybridijärjestelmän yhteisteho: 157 kW / 210 hv @ 4600 r/min

Hybridijärjestelmän yhteisvääntö: 330 + 195 Nm @ 0-3505 r/min

Ajoakun kapasiteetti: 2,1 kWh

Kulutus (WLTP): 6,4 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 146 g / km

Voimansiirto: neliveto, ei vaihteistoa

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,2 s

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat:

Pituus: 4680 mm

Leveys: 1840 mm

Korkeus: 1725 mm

Akseliväli: 2705 mm

Tavaratila: 485-1298 litraa

Testiauton rengaskoko: 235/55 R19

Polttoainesäiliön tilavuus: 55 l

Omamassa: 2024 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1650 kg

Nissan X-Trail uudet autot
Nissan X-Trail vaihtoautot

Teksti: Henri Posa


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin