Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Peugeot e-308 – Kiva sähköperheauto

Jotkut sähköautomallit kisaavat suorituskyvyllä, toiset hinnalla, kolmannet toimintamatkalla. Peugeot e-308 on ihan kiva, mutta nykytilanteessa sen valttikortit kilpailijoista erottautumiseen ovat harvassa.
Koeajo: Peugeot e-308 – Kiva sähköperheauto

Jättimäisen Stellantis-konsernin ytimeen kuuluva Peugeot on viimeisten vuosien aikana hionut mallistoaan selvästi. Se tosin ei ole hionut sitä ainakaan muotojen puolesta sileämpään suuntaan vaan pikemminkin viilannut teräviä kulmia entistäkin terävämmiksi.

Mikä toki on hyvä asia, sillä esimerkiksi nykyinen 308 on särmikään ja tyylikkään näköinen laite. Se sopii ulkonäkönsä puolesta hyvin Peugeotin nykyiseen mallistoon eikä pelaa aivan turhaan varman päälle.

Ranskalaista autoa itselleen etsivä asiakas kun saattaa muutenkin olla enemmän individualisti kuin vaikkapa saksalaisen tai aasialaisen auton perässä kaupan ovista sisään marssiva.

Sähkövoimalinjassa selvä parannus

Samaisen konsernin tuotteiden kohdalla on tosin viimeisten vuosien aikana ollut sanomista, varsinkin mitä tulee sähkövoimalinjoihin.

Esimerkiksi joitain vuosia sitten esitellyn, ja Peugeotin sähköautojen kanssa saman voimanlinjan jakaneen Citroën ë-C4:n alkuperäinen 50 kWh:n voimalinja oli suomalaisessa talvessa lähinnä lähiseutuajoon sopiva, sillä tehtaan ilmoittamasta 350 kilometrin WLTP-toimintamatkasta hupeni valtaosa pakkasiin ja käsittämättömään tapaan laskea ja ilmoittaa jäljellä oleva toimintamatka.

Itseasiassa Peugeotin aiemmissa sähköautoissa alkoi suurten suomalaiskaupunkien välillä ajaminen olla jo haastavaa kylmällä kelillä, toimintamatka kun saattoi rojahtaa 150 kilometrin tuntumaan.

Nyt asiat ovat kuitenkin toisin. Konsernin kaikkiin tämän kokoluokan autoihinsa esittelemä 54-kilowattituntinen voimalinjapaketti on paljon muutakin kuin vain 4 kilowattituntia suurempi akku.

Tehoa on nyt entisen 136 hevosvoiman sijaan 156 hevosen verran. Energiatehokkuutta on hiottu paremmaksi, mutta ennen kaikkea tapa, jolla auto ilmoittaa toimintamatkansa on nyt todennäköisesti selvin päin koodattu.

Laatuvaikutelma kohdallaan

Peugeot kulkee hieman omia polkujaan mitä tulee ohjaamosuunnitteluun. Se rummuttaa vahvasti i-Cockpit -nimisen konseptinsa puolesta, missä digitaalinen mittaristo sijoitetaan ohjauspyörän yläpuolelle niin, että tavanomaisen ratin kehän läpi katsomisen sijaan tuijotetaan ratin kehän ylitse.

Ohjauspyörä on tätä myöden myös tietysti hyvin pieni. Siinä on säätövaraa kyllä riittävästi, mutta ainakin 189-senttisellä testikuskilla rattia on pakko pudottaa melko alas, että koko mittaristo näkyisi tehtaan tarkoittamalta osalta. Ainakin omaan makuuni ruori asettuu tuossa tilanteessa hieman liian lähelle reisiä, vaikka ratti olisi vedetty niin taakse kuin mahdollista.

Muuten ohjaamossa ja sisällä laatuvaikutelma on hyvin kohdallaan. Istuinten, kojelaudan ja ovipahvien materiaalit ovat hyvin mietittyjä ja laadukkaan tuntuisia, eikä mikään pidä ylimääräistä, halvan oloista mekkalaa edes todella huonokuntoisella tiellä ajettaessa.

Ajoasennon saa ehkäpä ratin sijoittelun viimeiset millit pois lukien oikein mukavaksi. Näkyvyys on kohtalainen muuten, paitsi takakulmissa paksut C-pilarit peittävät näkyvyyden tehokkaasti. Jos tähän yhdistetään ylös nostetut, isot takapenkin niskatuet, joutuu Peugeotilla peruutteleva luottamaan kamerakuvaan ja kaistaa vaihtava puolestaan lähinnä kuuloaistiinsa.

Täydellä latingilla

Kuten mainittu, Peugeotin uusi voimalinja on muutakin kuin vain vajaat 10 prosenttia edeltävää suuremmalla kapasiteetilla ladattu akkupaketti. Jos vanhalla, pienemmällä setillä oli vaikeuksia päästä talvipakkasella Tampereelta Helsinkiin ilman nopeusrajoitusten alle hissuttelua tai viimeistään Hyvinkäällä tapahtuvaa välilatausta, ei uudella moisia haasteita ole ollenkaan.

Täyteen ladattuna Peugeot lupailee mittaristossaan kylmänä pakkasaamuna noin 380 kilometrin toimintamatkaa, ja esimerkiksi kuluttavassa moottoritieajossa sen kulutus asettuu 20,4 kilowattitunnin tuntumaan ajotietokoneen mukaan.

Tämä tarkoittaisi, että moottoritietä pystyisi -10 asteen pakkasessa tahkoamaan hieman päälle 200 kilometriä ilman ensimmäistä latausta, mikä on selvästi parempi suoritus kuin vanhan voimalinjan noin 150 kilometriä. Tietysti reilut 200 kilometriä ei äkkiä ajateltuna ole kovin pitkä matka, mutta toisaalta noin 20 kilowattitunnin moottoritiekulutus on talvella hyvä suoritus miltä tahansa sähköautolta.

Kaupunki- ja taajama-ajossa Peugeotillakin pääsisi liki 300 kilometriä ilman lataustarvetta. Myös ajotietokoneessa ilmaistu jäljellä olevan toimintamatkan näyttö toimii nyt aiempaa loogisemmin.

Auton lämmitys liikkeellelähdön jälkeen rohmuaa tietysti akkua ja sitä kautta kilometrejä, mutta kun kabiini on saatu lämpöön, asettuu matkaennustusmittarikin laskemaan aiempaa loogisemman tuntuisesti jäljellä olevaa ajomatkaa.

Mutta sitten on se hinta

Peugeot e-308 on suunnilleen Golf-kokoluokan auto, ja se tarjoaa tietysti myös Golf-kokoluokan sisätilat. Koska alusta on vain sähköautoyhteensopiva, ei sähköautoksi alunperin dedikoidusti suunniteltu, ei esimerkiksi nykysähkärien pitkää akseliväliä löydy e-308:sta. Sisätilat jäävät sen myötä tavanomaiseksi. Toimintamatka on sinänsä linjassa muiden vastaavan luokan sähköautojen kanssa ja oikeasti ihan kelvollinen. Räjähtävää suorituskykyä Peugeotin tarjokas ei ostajalleen tarjoa, mutta tämä tuskin on ollut leijonakeulamerkin tavoitteena alunperinkään.

Allure-varustelulla sähköisen 308:n hintalapussa seisoo 45 990 euron lukema, ja meidän koeajamme auton Pack Vision (1250€) sekä lämmitettävän tuulilasin (250€) ja toimituskulujen jälkeen paperille printataan 48 090 euron summa. Se ei ole tänä päivänä enää ihan pieni summa tämän kokoluokan autosta. Vastaavan kokoisista autoista esimerkiksi Volkswagen ID.3 maksaa 42 500 euroa, sisarmalli Cupra Born puolestaan 38 390 euroa tuoreimpien hinnanalennusten jälkeen.

Jos haluaa valita autonsa hieman ristiriitaisemmilta valmistajilta, saisi kiinalaisen BYD Atto 3:sen 38 690 eurolla, MG:ltä melkein minkä tahansa mallin noin 30 000 eurolla ja lopulta myös Tesla Model 3:sen 43 990 eurolla. Valtaosaa näistä autoista yhdistää Peugeotin rinnalla kaksi asiaa: useimpien luvattu ja myös toteutuva toimintamatka on ranskalaiskilpailijaa parempi, mutta vastaavasti suurimmassa osassa autoja kokoonpanon laatu ja esimerkiksi materiaalit jäävät Peugeotin varjoon.

Suuri osa niistä on myös Peugeotia tilavampia ja suurin osa myös lämmittää akkunsa etukäteen suurteholaturille saavuttaessa. Peugeot ei sitä tee, mikä hidastaa sen talviajovauhtia.

Hinta: 45 990 € (testiauton hinta 48 090 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Hybridisynkronimoottori

Teho: 115 kW / 156 hv

Vääntömomentti: 270 Nm

Kulutus (WLTP): 14,9 kWh / 100 km

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 54 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 5 h

Latausnopeus 20-80% DC: alle 25 min

Latausteho DC (max): 100 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,8 s

Huippunopeus: 170 km/h

Mitat:

Pituus: 4367 mm

Leveys: 1852 mm

Korkeus: 1481 mm

Akseliväli: 2675 mm

Tavaratila: 361 litraa

Omamassa: 1759 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: - kg / - kg

Peugeot 308 vaihtoautot
Peugeot 308 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin