Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Renault Espace E-Tech – Täydellinen muodonmuutos

Vuodesta 1984 lähtien Renault Espace on ollut eurooppalaisen tila-auton perikuva. Älä anna nimen hämätä, sillä tila-autovuodet ovat nyt historiaa ja Espace on muuttunut katumaasturiksi
Koeajo: Renault Espace E-Tech – Täydellinen muodonmuutos

Edellisestä sukupolvesta lähtien on edetty vähemmän käytännölliseen suuntaan ja nyt kuudennessa sukupolvessa Espace on puhtaasti katumaasturi. Jäljellä on lähinnä nimi – ja mahdollisuus seitsemään paikkaan.

Perusrakenteena toimii Renaultin ja Nissanin jakama CMF-CD, joka löytyy myös Renault Australista ja Nissan Qashqaista sekä ehkä vielä enemmän tätä Espacea muistuttavasta Nissan X-Trailista. Espace ja X-Trail ovat nimittäin näistä autoista niitä suurempia.

Seitsemänpaikkainen katumaasturi

Katumaasturimaisuuden tunnistaa jo Espaceen noustessa, sillä autossa istutaan korkealla. Kuljettajan reisituki jää silti hieman laihaksi ja sillä voi olla merkitystä tämänkaltaisessa pitkiin matkoihin soveltuvassa autossa.

Reisituki jää kevyeksi toisellakin istuinrivillä, joten tila-automaista erinomaista istuinta ei löydy täältäkään. Pääntila ei lopu kesken.

Keskimmäinen istuinrivi on säädettävissä sekä selkänojan kallistuskulman osalta että pituussuunnassa 22 senttimetrin verran ja taaimmaisessa asennossa on muuten mukava istuskella. Tällöin kolmannen rivin voi kylläkin unohtaa.

Koeajoyksilö on nimittäin seitsemänpaikkainen ja keskirivillä on syytä tehdä jonkinlainen kompromissi, jotta kolmannelle riville mahtuu.

Kolmannelle riville kulun vaikeus rajoittaa käytön sopivan ikäisten lasten käyttöön, vaikka teoriassa tilaa riittää keskimittaiselle aikuiselle.

Seitsemällä matkaajalla lastatun auton tavaratilaksi jää alle 160 litraa eikä se ole paljon. Tavaratilan välipohjan alla on takareunassa syvä potero.

Viidellä hengellä, eli kolmas rivi kaadettuna, tämä versio tarjoaa 477–677 litraa. Molemmat istuinrivit kaatamalla vetoisuutta riittää 1 714 litran verran.

Toisaalta viisipaikkaisessa versiossa kontti vetää 581 litraa ja keskirivin kaatamalla peräti 1818 litraa. Ne kuulostavat jo hyviltä lukemilta. Paikkamäärän valinta ei muuten vaikuta hintaan.

Ehkä olisi syytä muistaa kyseessä olevan katumaasturi, eikä suinkaan tila-auto.

Google vastaa

Tyylikäs Renaultin nykyohjaamo on tallella myös Espacessa käytettävyydeltään mainioilla ohjauspyörän painikkeilla.

Sekä digimittariston että keskikonsolin kosketusnäytön koko on 12 tuumaa, mutta jälkimmäinen näistä asennettuna pystysuuntaan. Tuo tietoviihdejärjestelmän näyttö on sen verran kaukana, että vaatii hieman kurottelua.

Itse tietoviihdejärjestelmä on pääosin erinomainen ja Android-pohjaisena monella tapaa ihanteellinen. Esimerkiksi Googlen kalenteria käyttäville autosta löytyy natiivisovellus tuota varten.

Pikatoimintojen osalta se tarjoaa mahdollisuuden ohjelmoida esimerkiksi kaikki lämmittimet (istuimet, ohjauspyörä ja tuulilasi) kytkettäväksi päälle yhdestä painikkeesta.

Myös puhekomentoja tuetaan.

Koodissa on kuitenkin vielä hiomista, sillä toisinaan joidenkin pikakomentojen käyttö vaatii kaksi painallusta. Nämä olivat kuitenkin kovin pieniä juttuja eikä oleellisia ohjelmiston jumittamisia tai muuta olennaista ilmennyt kertaakaan koeajon aikana.

Koeajoauton osalta suureen tila-automaiseen katumaasturiin on ympätty sporttista ilmettä etsivä Esprit Alpine -varustetaso. Tämä on mielestäni hieman kuin syöttöporsas jumppatrikoissa.

Materiaalit ja viimeistely ovat korkealla tasolla, joten itse varustelussa ei missään nimessä ole mitään vikaa. Ei, vaikka varsinainen lippulaivavarustelu on Iconic.

Nelipyöräohjattu 4Control

Jousituksen jämäkkyys on nykyään jokseenkin tavanomaista, mutta ranskalainen pehmeys on syytä unohtaa. Tämä onkin Renaultin tietoinen nykysuuntaus jäykempien ja ajettavuudeltaan tarkempien autojen suuntaan.

Espacen nelipyöräohjaus (4Control) on voimakkaammilla asetuksilla lähes koominen, sillä auto kääntyy täysin luonnottomasti takarenkaiden kääntyessä matalissa nopeukissa eri suuntaan etupyörien kanssa. Itse asiassa liike on niin voimakas, että liukkaalla säällä se irrottaa auton perän tiestä aika helposti.

Korkeammissa nopeuksissa pyörät kääntyvät samaan suuntaan ja selvästi maltillisemmin.

Koeajosääksi sattui poikkeuksellisen liukkaita kelejä ja päädyin säätämään nelipyöräohjauksen säätimen siksi useimmin minimiin. Suomen leveällä tiestöllä en suuremmin kaivannut kääntyvyyttä, vaikka siitä voi olla parkkipaikkapyörityksessä iloa.

Itse asiassa hyödyt saattavat ilmetä muualla. Nelipyöräohjauksen toteuttaminen on nimittäin vaatinut kehittyneemmän pyöräntuennan taka-akselille, joka saattaa tarjota perusmalleja parempaa ajettavuutta.

Renault Espace ei ole meluisa auto, mutta hiljaisuus ei kuitenkaan kuulu sen vahvuuksiin ainakaan Esprit Alpine -varustelun 20-tuumaisilla renkailla. Vakiokoko on 19 tuumaa.

Rengasmelun sijaan talvella häiritsee lämmityslaitteen puhallin. Automaattiasetuksella se pyörii reipasta vauhtia ja pitää ääntä. Ainakin koeajoyksilössä kolmosnopeuskin vihelsi kuultavasti ja siten lievästi häiritsevästi.

Hybridiauto

Tätä autoa ei ladata pistokkeesta, vaan se hyödyntää voimalinjan sähköistä puolta akun kanssa jarrutusenergian talteenottoon ja muuten energian säästämiseen.

Ranskalaisen vinosuunnikkaan täyshybridien (E-Tech full hybrid) voimalinja on energiatehokas ja sulava. Esimerkiksi vaihteenvaihdot ovat käytännössä huomaamattomia.

Se muistuttaa käyttäjälle Toyotan hybridejä, mutta tekninen toteutus on huomattavasti monimutkaisempi monitilavaihteistoineen.

Tässä Espacessa polttomoottori tosin tuntuu toisinaan tärinänä sisään muun muassa ohjauspyörän kautta ja tällöin tarkkakorvainen voi havaita myös jurnuttavaa ääntä.

Kyseessä on harmillinen kauneusvirhe muuten hienosti toimivassa voimalinjassa.

Kuljettajaa avustavista järjestelmistä aktiivinen vakionopeudensäädin osaa napata nopeusrajoituksen automaattisesti, toki vaihtelevalla menestyksellä. Hienona piirteenä sen saa säädettyä ajamaan aina haluamansa verran nopeusrajoituksen yli tai ali, esimerkiksi 3 kilometriä tunnissa rajoitusta kovempaa mittarivirhettä kompensoimaan.

Lopulta ajotietokone näyttää koeajon keskikulutukseksi 7,3 litraa 100 kilometriä kohden, mutta auton puolustukseksi on kerrottava sen sisältäneen myös todella lyhyitä matkoja ja kylmiä kelejä.

Näimme usein myös vitosella alkavia lukemia, joka on hieno saavutus näin suurelle bensiiniautolle. Kokonaisuudessa voimalinja on varsin taloudellinen.

Alle 50 000 euroa

Seitsemänpaikkaisena alle 50 000 euron katumaasturina Espacen hybridi saattaa osua juuri sopivaan, houkuttelevaan, koloseen.

Tämän koeajoyksilön hinta on saatu 50 000 euron yläpuolelle ruksimalla siihen heijastusnäyttö (850 euroa), matriisiajovalot (1 066 euroa), panoraamalasikatto (1 174 euroa) sekä muun muassa 360-asteen kameran sisältävä pysäköintipaketti (958 euroa).

Renault Espace E-Tech full hybrid 200 techno esprit Alpine 4Control

Hinta: 47 990 € (koeajoauton hinta 53 489 €)

Tehdastakuu: 4 v / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Millerin työkierron kolmesylinterinen ahdettu rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 1199 cm3

Polttomoottorin teho: 96 kW / 130 hv @ 4500 r/min

Polttomoottorin vääntömomentti: 205 Nm @ 4 500 r/min

Sähkömoottorin teho: 50 kW

Sähkömoottorin vääntö: 205 Nm

Hybridijärjestelmän yhteisteho: 146 kW / 199 hv

Kulutus (WLTP): 4,7 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 107 g / km

Voimansiirto: etuveto, monitila-automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h/s: 8,8

Huippunopeus km/h: 174

Mitat:

Pituus: 4722 mm

Leveys: 1843 mm

Korkeus: 1645 mm

Akseliväli: 2738 mm

Tavaratila: 159–1 714 litraa
Testiauton rengaskoko: 235/45 R20

Polttoainesäiliön tilavuus: 55 l

Omamassa: 1698 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1500 kg

Renault Espace vaihtoautot
Renault Espace uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin