Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Tesla Model S 60 kWh 2014

Suomessa viime vuoden lopulla myyntiin tullut Tesla Model S on auto jota on vaikea verrata mihinkään muuhun automalliin. Auto on urheilullisen näköinen, tarjoaa väljät tilat kuljettajalle ja neljälle matkustajalle ja kulkee sähköllä. Tavaratiloja on kaksi – edessä ja takana. Tämän järjestelyn mahdollistaa taka-akselin yhteyteen sijoitettu sähkömoottori eli auto on takavetoinen. Moottorille virtaa ruokkii matkustamon alle sijoitettu litteä litium-ioni-akusto.
Koeajo Tesla Model S 60 kWh 2014

Teslassa on monia ratkaisuja, jotka tuskin olisivat menneet läpi perinteisten automerkkien suunnitteluorganisaatioissa. Hyvä esimerkki tästä on kojetaulun keskelle sijoitettu valtava kosketusnäyttö. Kun muut autonvalmistajat miettivät sijoittaisiko pienen multimedianäytön ylös kojetauluun vai keskikonsolin yläosaan, muodostaa Teslan jättikokoinen 17-tuuman näyttö käytännössä koko kojetaulun keskiosan. Etukäteen oudolta tuntuva mitoitus paljastuu autoon istahtaessa mainioksi asiaksi. Tässä on kerrankin kunnollisen kokoinen navigaattori.

 

Vaihdeviiksi ja vakionopeudensäätimen viiksi on lainattu Mersulta

Näytön kuvan terävyys ja värit miellyttävät silmää eikä näyttö häiritse ajamista. Näytöllä on sen verran tilaa, että navigaatiokuvan lisäksi apukuski voi samaan aikaan näytön toista puoliskoa käyttäen hakea netistä vaikkapa pysähdyspaikkojen tietoja. Ohjauspyörän takana näkyy toinen iso näyttö, jossa auton perinteiset mittarit energiankulutuskäyrineen toimivat graafisina esityksinä.

Vääntö on viiveettä käytössä

Koska Tesla on kookas ja näyttävä premium-luokan sähköauto, tulee ennen koeajoa monenlaisia kysymyksiä mieleen. Onko ajaminen vaikeaa? Mistä löytää sähkönkulutukseen ja auton muuhun toimintaan liittyviä tietoja? Liikkeelle lähdettäessä suupielet kääntyvät ylöspäin, sillä Teslalla ajaminen onkin paljon helpompaa kuin polttomoottoriautolla. Vaihteenvalitsin, ohjauspyörän viiksi ja istuimien- ja ikkunoiden säätönappulat ovat tutun näköisiä, koska ne ovat kotoisin Mercedes-Benziltä. Vaihteita on vain yksi eteen ja yksi taakse, sähkömoottorille ei muuta tarvita. Polkimiakin on siis kaksi: ”kaasu” ja jarru. Mitään muuta ei oikeastaan tarvitse tietää. Käytettävissä olevan sähkövarauksen määrästä kertoo helpoiten näytön yläkulmassa oleva sympaattinen vihreä patterinkuva, joka on samanlainen kuin kännyköissä.

Helppokäyttöisyyden lisäksi toinen iso yllätys on Teslan kiihtyvyys. Ensimmäisen liittymään painetun rivakan kiihdytyksen jälkeen tietää kyllä miksi. Perusmallinkin kiihtyvyys murjaisee niskan pääntukeen aivan eri tavalla kuin polttomoottoriautossa. Paras vääntö on viiveettä käytettävissä.


Kahvat työntyvät esiin ovista kun avaimen haltija lähestyy autoa

Teslan matkustamossa tunnelma on ylellinen. Tilaa on reilusti ja äänimaailma on hiljainen. Kaliforniassa kehitetyltä autolta voisi odottaa rengasmelua Suomen huonoilla teillä, mutta Tesla tuntuu rengasmelultaan hiljaisemmalta kuin monet eurooppalaiset premium-autot. Sähkömoottorista ei kuulu juuri mitään ääntä. Ohjaus, alusta ja jarrut toimivat niin kuin pitääkin, koska niihin ei koeajon aikana tullut kiinnitettyä huomiota.

Tesla S:n hankintaa pohtiva voi miettiä asiaa monelta kannalta. Hyviin puoliin kuuluu huollontarpeen vähäisyys, sähkömoottori ei tarvitse öljyjen tai jakohihnan vaihtoja. Pakoputkea tai hiukkassuodatintakaan ei siis ole. Omistaminen tulee huollon suhteen edulliseksi, vaikka auton hankintahinta onkin monen ulottumattomissa. Koska Tesla ei ole hybridi, vaan siinä on pelkkä sähkömoottori, vaatii sillä ajaminen toistaiseksi enemmän etukäteissuunnittelua kuin polttomoottoriautolla ajo. Yleisiä latauspisteitä tulee kuitenkin koko ajan lisää. 500 kilometrin ajo maksaa nykyisillä sähkön hinnoilla noin 10 euroa.

Tilaa ja tulevaisuuden tekniikkaa

Tesla S:n alumiinikorin uumeniin mahtuu mukavasti viisi tai joillakin markkina-alueilla jopa seitsemän matkustajaa. Takatavaratilan koko on sähköautoksi hulppea 745-1645 litraa. Etutavaratilaan mahtuu 150 litraa.

Akustosta on saatavana kaksi versiota. 60 ja 85 kilowattitunnin akkujen ero näkyy paitsi hinnassa myös auton suorituskyvyssä. 60 kWh-mallin voimat ovat 302hv/225kW, joten silläkin liikutaan erittäin ripeästi. Perusmallillakin pääsee satasen vauhtiin 6,2 sekunnissa. 85kWh (362hp/270kW ) mallin suorituskyky on jo vaikuttavaa luokkaa. 0-100km/h kiihdytys onnistuu 5,6 sekunnissa. Kaikkein terävin versio on Performance Plus, joka nostaa lukemat nopeiden urheiluautojen tasolle (416hv/ 310Nm / 4,4 s).


Takapenkillä on mukavasti tilaa kolmelle

Auton hiilidioksidipäästöt ovat nolla grammaa kilometrillä. Toki auto tarvitsee toimiakseen latausta pistorasiasta, ja sähkön tuotannossa syntyy päästöjä. Tavallisesta voimavirtapistorasiasta akut saa ladattua täyteen noin 8 tunnissa. Twin Chargers pikalatauslaitteella voi ladata 100km ajomatkaan tarvittavan varauksen noin tunnissa. Tesla-latausaseman Supercharging-laitteella saa jo 30 minuutin latauksella 320km toimintasäteen.

Tesla S painaa vähän yli kaksi tonnia, josta akkujen osuus on noin 950 kiloa. Ison auto liikutteluun täyden latauksen pitäisi riittää 375-500km ajoon mallista riippuen.

Tesla S hinnat alkaen 60 kWh 89 990 euroa, 85 kWh 102 990 euroa, 85 kWh Performance Plus 119 900 euroa.

Suorituskyky: 10

Sähkömoottorin tarjoilema väkevä maksimivääntö on käytössä välittömästi ja sen kyllä huomaa. Auto kiihtyy 0-100 km/h 6,2 sekunnissa ja tehokkaimpana versiona jopa 4,4 sekunnissa.

Mukavuus: 9,2

Autossa on väljät sisätilat ja vakiovarustus kattava. Suuren kosketusnäytön käyttö on selkeää ja helppoa. Hallintalaitteita, kuten vaihdevipu ja sähköikkunoiden painikkeet on lainattu Mersulta.

Luotettavuus: 9,1

Takuu on ilahduttava 4 vuotta tai 80 000 km kaikilla malleilla. Akustojen takuu on 85kWh mallille 8 vuotta ilman kilometrirajoitusta ja 60kWh mallille 8vuotta/200 000 km. Euro NCAP ei autoa ole vielä testannut, mutta Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston (NHTSA) teettämässä testissä Tesla S sai täydet viisi tähteä.

Ajomiellyttävyys: 9,1

Ajo-ominaisuudet ovat mainiot. Jousitus toimii hienosti. Näkyvyys on ilahduttavan hyvä. Hiljaisen sähköauton renkaista kantautuu melua sisään ainoastaan moottoritienopeuksissa. Ison auton pyörittely parkkihallissa vaatii tarkkuutta.

Ulkonäkö: 9,5

Ulkoa auto on sulavalinjainen ja urheilullinen. Sisätiloissa ollaan suuren kosketusnäytön äärellä kuin tulevaisuuselokuvassa. Muotoilu on kokonaisuudessaan tyylikäs.

Polttoaineen kulutus: 10

Polttomoottorisiin autoihin nähden Teslan huoltokustannukset ovat hyvin pienet ja 500 kilometrin ajo maksaa nykyisillä sähkön hinnoilla noin 10 euroa.

Valmistuslaatu: 9,5

Tesla S on hyvin viimeistelty ja materiaalit tuntuvat laadukkailta.

Sisätilojen suunnittelu: 9,5

Tavaratilaa on akuston ja moottorin sijoittelun vuoksi varsin hyvin.

Luokkansa paras: 9,0

Tesla S on automaailman ulkopuolella suunniteltu rohkea oman tien kulkija ja tulevaisuuden suunnannäyttäjä, joka on kaikkea muuta kuin tylsä sähköauto. Oikeastaan ainoa miinus on auton suolainen hinta.

Kokonaisarvio: 9,4


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin