Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Toyota Auris 1.6 Valvematic Active Business 2013

Toyotan mallistossa Aurisin tavoite on olla Corollaa nuorekkaampi vaihtoehto myydyimmässä kokoluokassa. Ensimmäinen sukupolvi ei tässä täysin onnistunut ainakaan myyntiluvuilla tarkasteltuna.
Koeajo Toyota Auris 1.6 Valvematic Active Business 2013

Toyota tähtää Suomessa uudella mallilla luokkansa myyntiykköseksi, minkä mahdollistaa kesällä tuleva farmarimalli. Toisen sukupolven Auris on edeltäjäänsä 5,5 cm matalampi ja hieman persoonallisemmin muotoiltu. Keulan erottuva ilme on samantyylinen kuin Yariksessa tai Verson uudistetussa mallissa. Peräpään linjauksissa on silmälle enemmän totuttelemista. Tuulilasi on hyvin loiva.

Aurisin ulkomitat ovat lähes sentilleen samat lähimpien kilpailijoiden kanssa. Lähinnä erottuu perinteinen 2,6 metrin akseliväli, josta useimmat kilpailijat ovat edenneet hieman ylöspäin. Tämä näkyy myös takaistuimen polvitiloissa, jotka edeltäjään verrattuna ovat pikemminkin kutistuneet ja ovat vain niukasti riittävät. Edeltäjään verrattuna istuma-asentoa on tuntuvasti madallettu. Pehmeällä takaistuimella polvet nousevat korkealle eikä reisitukea ole. Myös pääntilasta on lievää niukkuutta varsinkin sivusuunnassa.

Etuistuinten muotoilu on onnistunut niin Active-mallin perusistuimissa kuin Stylen urheilullisemmissa penkeissä. Tässä Toyota on ottanut suuren askeleen eteenpäin. Pieniä huomioita istuimista voi kuitenkin esittää: leveäselkäisille sivutukien väli saattaa jäädä kapeaksi, ristiseläntukea ei ole ja istuinosa saisi olla pidempi. Ohjauspyörän pituussäätöä ei käytännössä ole, moni saattaisi kaivata lisää säätövaraa takimmaisestakin asennosta taaemmaksi. Kokonaisuutena ajoasento on kuitenkin toimiva.

Tavaratila on entistä suurempi ja luokan keskiarvomitoissa, jos otetaan huomioon välipohjan alla oleva tila. Välipohjan avulla nostetaan tavaratilan lattia korkeahkon kynnyksen ja taitettujen takaselkänojien tasolle. Takaselkänojat taittuvat lähes vaakasuoraan. Hienoa on se, että hybridiversiossa tavaratila on yhtä suuri kuin muissakin malleissa.Näkyvyys eteen on hyvä. Takaikkuna on pieni ja takapilarit peittävät laajan alueen. Takalasinpyyhin pyyhkii pienen alueen matalan takaikkunan keskeltä.

Moottorivalikoima on lähes ennallaan. Bensamoottorit ovat 1,33- ja 1,6-litraiset ja dieselit 1,4- ja 2,0-litraiset. Koeajettu auto oli malliston suosituimmaksi ennustettu 1,6-litrainen Active. Moottori on vapaasti hengittävien 1,6-litraisten parhaimmistoa. Tyhjäkäynnillä se sammuu helposti tottumattoman käsissä. Muuten voimaa on kohtalaisesti, vaikka vääntöhuippu onkin korkealla. Kierroksia käytettäessä moottori murisee tuttuun Toyota-sävyyn. Sammutusautomatiikkaa ei tässä versiossa yllättäen ole. 6-vaihteisen manuaalin ohella 1,6-litraiseen saa portaattoman automaattivaihteiston.

Aurisin ajo-ominaisuudet ovat kehittyneet selkeästi edeltäjään verrattuna. Ohjaus on entistä jämäkämpi ja keskiasennossa melko tunnokas. Kaarrettaessa ohjaustehostin tulee mukaan ja tuntuma hieman heikkenee. Edeltäjän tapaa ohjaus on melko nopea. Matkanteko talvikelillä sujuu kuitenkin leppoisasti. Jousitus on eurooppalaistyylinen, jopa hieman pintakova, mikä talven töyssyissä heikentää mukavuutta.

Alhainen melutaso Hakkapeliitoilla oli positiivinen yllätys. Tuuli suhisee keskimääräistä voimakkaammin ja moottorin ääni häiritsee, jos aiotaan pysyä ahdettujen moottorien kintereillä.

Pitkään käytetyt varustevaihtoehtojen nimet on laitettu uusiksi ja varustetasoja onkin monta: Life, Active, Style, Comfort, Premium sekä Business-mallit kolmesta keskimmäisestä. Business-paketissa on kääntyvät ksenonvalot, pysäköintiavustin ja sähkölasit takana. Perusvarusteluun sisältyy mm. 7 turvatyynyä ja automaatti-ilmastointi. Activessa on vakiona navigaattori, peruutuskamera, vakionopeussäädin, kevytmetallivanteet, bluetooth ja nahkaratti. Stylessä on 17" pyörät ja takalasien tummennukset. Comfortissa on Activen lisäksi mm. sadetunnistin ja avaimeton kulku/käynnistys. Premium-varustelun sisältö on suunnilleen sama kuin Comfortissa Business-paketilla. Sisustuksen koristeluteemat vaihtuvat eri varustetasoissa.

Aurisin kojetaulun muotoilu on hyvin persoonallinen. Kojetaulun etupinta on erikoisen pysty ja vaikutelma massiivinen. Ratkaisusta voi joko pitää tai ei. Materiaalit ovat kovamuovisempia kuin ehkä yhdessäkään kilpailijassa, mutta viimeistelyn laatu on hyvä. Activen verhoilussa istuinten keskiosat ovat laadukkaat ja reunat halpaa peruskangasta. Hallintalaitteissa ei ole lähdetty kikkailuihin, vaan kaikki on selkeää. Keskikonsolia hallitsee navigaattorin näyttö. Hansikaslokero on käyttökelpoinen, ovikotelot pienehköt ja keskikyynärnojan alla oleva lokero myös hieman kapea.Auris on selvästi edeltäjäänsä kilpailukykyisempi tuote, ja sillä on mahdollisuudet menestykseen. Hinnat ovat linjassa kilpailijoiden kanssa eikä autossa ole olennaisia heikkouksia. Myös hybridimalli tulee ottamaan merkittävän osan myynnistä, sen myyntiä rajoittaa hieman vetokoukun asennuskielto. Varastoitavaan valikoimaan on otettu 1,6-litraisia sekä kaksi hybridiversiota, mutta dieselit ovat aina tehdastilaustavaraa. Mallisto jää kaipaamaan lähinnä bensaturboja.

Suorituskyky 7,9

1,6-litrainen on sarjassaan parhaimmistoa, mutta bensaturbojen väännöstä se jää kauas.

Mukavuus 8,5

Active Business -varustelu on lähes kattava. Etuistuimet ovat hyvät. Takaistuimella on monia kilpailijoita niukemmin polvitilaa.

Luotettavuus 8,0

Luotettavuus on hyvä, mutta tiepalvelua ei ole turvana.

Ajomiellyttävyys 9,0

Ajettavuudessa ei ole olennaisia puutteita. Jousitusmukavuus on keskinkertainen. Äänieristys on varsin hyvä.

Ulkonäkö 8,0

Ulkomuoto on linjakas, mutta kaikki yksityiskohdat eivät ole tyylikkäitä. Kojetaulun muotoilu on persoonallisen massiivinen.

Polttoaineen kulutus 8,8

Kulutus on kilpailijoiden tasolla. Huoltovälit ovat lyhyehköt.

Valmistuslaatu 7,9

Viimeistelyn laatu on kunnossa. Sisustus on hyvin muovinen.

Sisätilojen suunnittelu 8,0

Tavaratila on kooltaan keskimääräinen ja välipohjan kanssa lattia on melko korkealla.

Luokkansa paras 9,5

Auris on varma valinta vailla olennaisia heikkouksia.

Kokonaisarvio 8,4


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin