Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Kia Niro - järkivalinta hybridiä etsivälle

Koeajossa Kia Niro - järkivalinta hybridiä etsivälle

Ensivaikutelma Nirosta on erittäin positiivinen. Sisätilat ovat hintaluokka huomioiden laadukkaan näköiset ja tuntuiset. Tila on hyödynnetty hyvin ja säätövaraa riittää pidemmällekin kuljettajalle, toisin kuin vielä muutamia vuosia sitten monissa Kia-malleissa. Kylmäkäynnistettäessä auton 1.6-litrainen bensiinimoottori hyrähtää lämpiämään, mutta muutaman ajokilometrin päästä auto ottaa jo askelia pelkän sähkön voimin. 

Kia Niro on mielenkiintoinen malli ennen kaikkea sen takia, että se tuo hybridiautoilun henkisesti lähemmäs suurta yleisöä, vieläpä aina vain suositummassa crossover-sarjassa. Kialla on nyt näytönpaikka pitkät perinteet hybriditekniikasta omaavan Toyotan rinnalla. 

Kia Niro

Niron tekniikka on hyvin pitkälti samaa kuin Hyundai Ioniq hybridissä. Pellin alta löytyy vapaasti hengittävän bensiinimoottorin lisäksi sähkömoottori, joka saa virtansa suhteellisen pienikokoisesta 1,56 kWh:n ajoakusta. Perinteinen hybridi kun on kyseessä, autoa ei pysty lataamaan pistokkeesta, vaan se hoituu automaattisesti liike-energian talteenotolla sekä bensiinimoottorilla virtaa tuottamalla. 

Kia Niro

Mikäli hybridiautoihin on tutustumassa ensimmäistä kertaa, Niron sähköajon suhteen ei kannata pitää yllä liian kovia odotuksia. Sähkön voimin pääsee ajamaan lyhyitä etappeja, mutta todellinen säästö syntyy liikkeellelähdöissä ja kaupunkiolosuhteissa matelevassa liikenteessä. Niroa liikutellaan kuusivaihteisen kaksoiskytkinautomaatin välityksellä, joka toimii pääosin erittäin pehmeästi.

Voimansiirto onkin yksi suuremmista eroista Toyotan hybriditekniikkaan verrattuna. Toyotan tekniikka perustuu portaattomaan automaattivaihteistoon, joka on tuntumaltaan varsin erilainen. Paperilla esimerkiksi uusi Toyota C-HR ja Kia Niro ovat suorituskyvyiltään melko tasaväkisiä, eli lopulta kyse on enemmän makukysymyksistä. Toyotalle täytyy tosin antaa pisteet siitä, että vaihteistosta pystyy valitsemaan perinteisen D-ajovaihteen lisäksi B:n, jonka kanssa moottorijarrutus on voimakkaampi, akkuja ladataan tehokkaammin ja jarrut kuluvat vähemmän. Nirosta tällaista ominaisuutta ei löydy. 

Kia Niro

Hybriditekniikka käytännön ajossa

Koeajon aikana hieman yllättäenkin parhaan hyödyn sähkömoottorista tuntui saavan noin 50-60 kilometrin tasaisessa ajossa. Esimerkiksi tietyömaiden miinoittamalla Kehä1:llä matka Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Leppävaaraan taittui peräti hämmentävän alhaisella 3,3 litran keskikulutuksella. 

Liikennevaloista lähdettäessä kaasupoljinta saa painaa todella varovaisesti, jotta polttomoottori ei käynnisty antamaan autolle lisää potkua. Käytännössä takana ajavien hermoja säästääkseen kiihdytyksissä täytyy kaasuttaa sen verran kovaa, ettei pelkällä sähköllä pärjää. Sen sijaan matelevassa ruuhka-ajossa hybridi pääsee paremmin oikeuksiinsa. 

Koeajon aikana polttoaineen kulutus vaihteli yllä mainitun 3,3 litran ja 6,8 litran välillä, joten haitari on melkoinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on korkea crossover, jonka ilmanvastus nostaa kulutusta suuremmilla nopeuksilla. 

Kia Niro

Yksityiskohdat kunnossa

Kia Niron ajettavuutta on kehuttu monelta suunnalta, eikä suotta. Ohjaus on tunnokas ja palautus toimii mainiosti. Hyvä ajettavuus yhdistettynä kaksoiskytkinautomaatin vaivattomuuteen tekee Nirosta aidosti nautinnollisen ajaa. 

Niin edessä kuin takanakin on hyvin tilaa aikuisille. Niron kohtuullisen kulmikas muoto ja korkeus takaa hyvän pääntilan myös takamatkustajille. Tavaratila 427 litran perustilavuudellaan riittänee suurimmalle osalle kuluttajia. 

Koeajossa miellytti myös monet pienet toiminnallisuudet kuten se, että mittaristossa kerrotaan tuulilasinpyyhkijöiden asento säädintä käytettäessä. Sinällään pieni yksityiskohta, mutta lisää turvallisuutta etenkin jos ajo on satunnaista. Mikä tärkeämpää, yksityiskohtiin panostaminen kertoo myös siitä, että Kia on onnistunut viilaamaan autojensa perusominaisuudet sen verran hyvään kuntoon, että suunnittelijoilla on ollut aikaa keskittyä lisätoimintojen kehittämiseen. 

Kaiken kaikkiaan Niroa voi pitää erittäin mielenkiintoisena ja hinta-laatusuhteeltaan hyvänä vaihtoehtona pientä kulutusta ja crossoverin tiloja kaipaavalle. 

Katso koeajoauton tekniset tiedot.

Myytävät Kia Niro vaihtoautot ja uudet autot.

Kia Niro

Kia Niro

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin