Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Volvo XC40 D3 AWD (vm. 2019) – yksinkertaisen toimiva

Volvon katumaasturimalliston pienin ja edullisin XC40 on kokoluokkaansa tilavampi ja käytännöllisempi. Auto on oiva esimerkki siitä, kuinka yksinkertainen voi olla toimivin.
Koeajossa Volvo XC40 D3 AWD (vm. 2019) – yksinkertaisen toimiva

Jos auto tulisi valita vain ja ainoastaan arkikäytön helppoudella, Volvo XC40 olisi vahva ehdokas. Absoluuttisissa mitoissaan auto sijoittuu kompaktien katumaasturien luokkaan, mutta sisätilat on hyödynnetty esimerkillisen hienosti. 

Yksinkertaistamalla tilasuunnittelua Volvo on onnistunut luomaan matkustamon, jossa yleisilme on selkeä ja kaikelle on oma paikkansa. Hyvänä esimerkkinä käyvät etuovien tavaralokerot, jotka on muotoiltu yhdeksi suureksi ja syväksi tilaksi ilman hankalia muotoilukikkailuja. Niihin sujahtaa vaivattomasti esimerkiksi ohut läppärikotelo. Ovien tilat on pystytty hyödyntämään kilpailijoita paremmin siirtämällä ovien kaiutinelementit a-pilareiden kohdalle.

Myös keskikyynärnojan alta löytyy reilusti säilytystilaa, ja keskikonsolin irrotettava kannellinen roska-astia pitää osaltaan sisätilojen järjestystä yllä. Volvo XC40:ssä etumatkustajille on tilaa ruhtinaallisesti, mutta yllättäen myös takapenkeille mahtuu pidempikin kohtuullisen vaivattomasti. Takaistuimilla istutaan ryhdikkäästi, mutta tilaa on miellyttävän paljon joka suuntaan. Kiitosta täytyy antaa myös leveistä takaovista, jotka helpottavat paitsi kulkemista taakse, myös lastenistuimen kanssa puljaamista. Sen sijaan erikoinen puute on se, ettei takamatkustajille ole lainkaan omaa kattovaloa.

Volvo XC40:n hinnat alkavat Business-varustetason autoissa noin 37 500 eurosta (T3). Edullisin automaattivaihteinen malliversio maksaa vajaat 42 000 euroa (D3) ja vastaavasti edullisin neliveto-automaatti noin 45 800 euroa (D3 AWD). Koeajoautomme edusti viimeksi mainittua, ja kokonaishinta lisävarusteineen kohosi piirun verran yli 50 000 euroon. Hinta vastaa varsin hyvin esimerkiksi vastaavankokoista ja tehoista BMW X1 -mallia.

Ajettavuudeltaan 150 hevosvoimaa ja 320 Nm huippuvääntöä tuottava dieselmoottori on vaivaton yhdessä 8-vaihteisen automaattivaihteiston kanssa. Pykälää raskaampiin vetotarpeisiin XC40-mallistosta löytyy myös 190 hevosvoimainen D4 AWD sekä bensiinimallien huipulta 247 heppainen T5. Nelivetoiseksi autoksi koeajamamme D3 AWD on kuitenkin varsin pihi, joten lisätehojen tarvetta kannattanee punnita. Koeajossamme kulutuslukemat vaihtelivat 4-7 litran välillä.

Auton lainaaminen kaverille helppoa

Tämän hintaluokan autolta voisi jo melkein odottaa istuinten nahkaverhoilua, jollaisen toki tähänkin autoon saa, mutta Volvon kangaspäällysteiset penkit osoittautuivat mukaviksi ja sopivan upottaviksi. Ajoergonomia on XC40:ssä muutenkin kohdillaan ja ohjauspyörän reilut säätövarat saavat pitkältä kuljettajalta kiitosta. Huomaamaton mutta näppärä esiintaitettava käsilaukkupidike löytyy hansikaslokeron kannen alta.

Pystysuuntaisesti asennettu 9,3 tuuman kosketusnäyttö on tuttu muista Volvon automalleista ja tietoviihdejärjestelmän käyttölogiikka on kohtuullisen vaivatonta oppia. Valitettavasti navigointi (1094€) tai Apple CarPlay -valmius (411 €) eivät kuulu auton vakiovarusteluun. Kosketusnäyttö reagoi ripeästi komentoihin, mutta lähes kaikkien säätöjen (ml. ilmastointi) vieminen lasipinnan taakse jakaa mielipiteitä.

 

Noin 500 euron hintainen lisävarusteinen Volvo On Call -palvelu ja siihen yhdistetty digitaalinen avain on suosittelun arvoinen. Digitaalinen avain on punakuorinen, muuten tavallisen avaimen tavoin toimiva, jonka auton omistaja pystyy kytkemään Volvo On Call -puhelinsovelluksesta käyttöön ja pois. Punainen avain sijoitetaan autossa esimerkiksi hansikaslokeroon, jolloin autoa voi lainata perheenjäsenelle tai kaverille etänä. 

Käytännössä auton käyttöönotto tapahtuu esimerkiksi niin, että lainaaja soittaa auton omistajalle auton luota, omistaja avaa auton ovet omalla puhelinsovelluksellaan ja aktivoi punaisen avaimen käyttöön. Huomioitavaa on se, että On Call -järjestelmä täytyy valita autoon jo tilausvaiheessa.

Työn puolesta paljon ajavalle On Call -sovelluksesta on myös se hyöty, että se automatisoi ajopäiväkirjan tekemisen.

Nastojen rapina voimakasta

Alkutalveen ajoittunut koeajomme osoitti nastarenkaiden järjettömyyden pääkaupunkiseudun teillä. Rengasmelu ja nastojen rapina oli korviinpistävän voimakasta. Muissa arvosteluissa XC40 on kerännyt kehuja hiljaisuudestaan, mikä kielii siitä, että rengasvalinta kannattanee kohdistaa kitkoihin.

Muutoin Business-varustellussa XC40:ssä on otettu talviolosuhteet hyvin huomioon. Autoon kuuluu vakiona esimerkiksi polttoainetoiminen lämmitin ajastimella sekä lämmitettävät takaistuimen reunapaikat, tuulilasin pesusuuttimet ja ohjauspyörä.

Lisävarustelistalta auton tilausvaiheessa kannattaa valita ainakin 165 euron hintainen tavaratilan jakaja, joka avataan helposti yhdellä kädenliikkeellä. Tilanjakaja muodostaa tavaratilan perälle seinällisen osaston ja etuosaan avautuu syvä lokero kolmen kassikoukun kera. Missään aiemmin koeajamassani autossa päivittäisostosten kuljettaminen ei ole ollut yhtä vaivatonta.

Volvo XC40:ää ei ole suotta kehuttu ja palkittu muun muassa arvostetulla Car Of The Year 2018 -tittelillä. Automalli on tasaisen hyvä ja tiloiltaan kokoluokkaansa suuremman tuntuinen. Ulkoapäin melko kantikkaan näköinen auto kätkee sisälleen poikkeuksellisen toimivat tilat.

Volvo XC40 -mallia ensirekisteröitiin Suomessa vuonna 2018 yhteensä 948 kappaletta.

 

Volvo XC40 D3 AWD Business aut – tekniset tiedot

Hinta alkaen:45 778 euroa

Moottori:2.0-litrainen dieselmoottori

Vaihteisto:8-vaihteinen automaatti

Suurin teho:110 kW (150 hv) / 3750 rpm

Suurin vääntö:320 Nm / 1750-3000 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,4 sekuntia

Huippunopeus:200 km/h

Yhdistetty polttoaineen kulutus:6,3 l/100 km (WLTP)

CO2-päästöt:166 g/km (WLTP)

Mitat:pituus 4425 mm / leveys 1863 mm / korkeus 1652 mm / akseliväli 2702 mm

Tavaratila:380 litraa

Suurin sallittu perävaunumassa:750/2000 kg

 

Katso Volvo XC40-mallisarjan uudet autot

Katso Volvo XC40 D3 AWD Business aut mallin uudet autot

Katso myytävät Volvo XC40 vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin