Lippulaivamalliakin pidempi akseliväli – täyssähköinen Hyundai IONIQ 5 Suomeen jo kesällä | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Lippulaivamalliakin pidempi akseliväli – täyssähköinen Hyundai IONIQ 5 Suomeen jo kesällä

Täysin uusi Hyundai IONIQ 5 -täyssähköauto saapuu Suomeen tulevana kesänä 72,6 kWh:n akkuversiona.
Lippulaivamalliakin pidempi akseliväli – täyssähköinen Hyundai IONIQ 5 Suomeen jo kesällä

Hyundai esitteli tänään täysin uuden IONIQ 5 -sähköautomallin virtuaalisessa maailmanensi-illassa. Osa auton teknisistä yksityiskohdista oli vuotanut julkisuuteen jo etukäteen, mutta paljon uuttakin paljastui.

Yksi auton kohokohdista tulee väistämättä olemaan lähes hillittömän pitkäksi venytetty tasan kolmemetrinen akseliväli. Se on peräti kymmenen senttimetriä suurempi kuin valmistajan lippulaivamallissa Palisadessa, joka on suuri katumaasturi. Hyundai itse kehuukin IONIQ 5:n tarjoavan suuren D-segmentin automallin tilat keskikokoisen katumaasturin ulkokuorissa.

Muotoilultaan Hyundai IONIQ 5 onkin hauska yhdistelmä perinteistä hatchbackia hieman korotetulla maavaralla. Kuvissa auto näyttää enemmän ensiksi mainitulta, mutta luonnossa auto tulee todennäköisesti näyttämään kookkaammalta crossoverilta.

IONIQ 5 sähköauto

IONIQ 5:n sisätiloja leimaa avaruus, jota korostaa yhdellä suurella lasielementillä toteutettu lasikatto. Yksi erikoisuus on lisäksi sähköisesti 14 senttimetrin verran liikuteltava keskikonsoli. Täysin tasainen lattia tarjoaakin tilaa niin etumatkustajien väliin kuin taakse keskipaikalle. Ahtailla parkkipaikoilla kuljettajan penkille voi käydä kummalta puolelta autoa tahansa lattiaan asti ulottuvan keskikonsolin puuttumisen ansiosta.

Tavaratilaa IONIQ 5:ssä on 531 litraa, joka laajenee 1600 litraan takapenkit kaatamalla. Myös takapenkit liikkuvat eteen-taakse 13,5 senttimetrin verran. Lisäksi ”konepellin” alta edestä löytyy toinen 57 litran tavaratila.

Uusi 800-voltin latausjärjestelmä 

Täysin uuden E-GMP -alustarakenteen ansiosta IONIQ 5:een on ollut mahdollista tuoda sekä 400- että 800-voltin pikalatausteknologiat. Toimintajännite on 800 volttia, mutta autoa on mahdollista ladata myös 400 voltin pikalatureilla ilman erillisiä adaptereita tai lisäosia.

800 voltin pikalataus tarkoittaa ennen kaikkea aiempaa huomattavasti nopeampaa lataustehoa. IONIQ 5:n pikalataus onnistuukin suurimmillaan 350 kilowatin teholla, samaan kykenee tällä hetkellä oikeastaan vain Porsche Taycan.

Kun käytettävissä on 350 kW:n laturi, IONIQ 5 kykenee lataamaan sadan kilometrin toimintamatkaan vaadittavan energian vain viidessä minuutissa.

Automallista tullaan esittelemään kaksi eri akkuvaihtoehtoa, mutta alkuun Suomeen tuodaan niistä suurempaa 72,6 kWh:n mallia. IONIQ 5:n WLTP-toimintamatkaksi kerrotaan 470-480 kilometriä. Kyseisen mallin voi ostaa joko taka- tai nelivetoisena. Nelivetoisuus on toteutettu kummallekin akselille sijoitetuista sähkömoottoreista.

Hyundai IONIQ 5 -malliston huipulta löytyy nelivetomalli, joka pinkaisee nollasta sadan kilometrin tuntinopeuteen 5,2 sekunnissa. Kyseisen mallin takamoottori tuottaa 155 kW:n tehon ja etumoottori 70 kW. Vääntöä takaa löytyy puolestaan 350 newtonmetriä ja edestä 255 Nm.

Uutta on myös IONIQ 5:n mahdollistama Vehicle-to-Load -tekniikka, mikä tarkoitaa käytännössä virran ulosottoa akusta. Autoa voikin käyttää eräänlaisena virtapankkina esimerkiksi sähköpolkupyörälle tai vaikkapa leiriytymistarvikkeiden lataamiseen. Tehoa pystyy ottamaan irti autosta 3,6 kW:a, mikä vastaa tavallista kotoa löytyvää 16 ampeerin sulaketta. Lisäksi IONIQ 5:llä pystyy vetämään jopa 1600 kilon kärryä, joten autoa tultaneen näkemään myös leirintäalueiden parkeissa.

Kuljettajaa avustavia uusia järjestelmiä

Hyundai IONIQ 5 on varustettu kattavalla määrällä uusimpia kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Uutta on esimerkiksi mahdollisuus ohjata auto parkkiruutuun kauko-ohjattuna. Kyseinen ominaisuus toimii myös taskuparkkiin ajettaessa. Lisäksi ahtaissa paikoissa avustaa 360 asteen kamerajärjestelmä.

Autossa on myös uusimman sukupolven Highway Driving Assist 2 -järjestelmä, joka avustaa maanteillä edistyneen vakionopeudensäätimen tapaan. Järjestelmä osaa avustaa myös kaistanvaihdoissa.

Muita kuljettajaa avustavia järjestelmiä ovat muun muassa automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä (Forward Collision-Avoidance Assist, FCA), katvealueen varoitusjärjestelmä (Blind Spot Collision Avoidance Assist Warning, BCA), älykäs nopeusrajoitusavustin (Intelligent Speed Limit Assist, ISLA), kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä (Driver Attention Warning, DAW) ja kaukovaloautomatiikka (High Beam Assist).  

Kuljettajalle tarjoillaa tietoa 12-tuumaiseen digitaalimittaristoon sekä siihen liitettyyn 12-tuumaiseen tietoviihdejärjestelmän näyttöön. Lisäksi tärkeimmät ajoon liittyvät tiedot tuodaan tuulilasin HUD-heijastusnäyttöön, joka pitää sisällään nyt myös ensimmäistä kertaa Hyundailla lisättyä todellisuutta.

Se, mitä tämä lysti tulee maksamaan, tarkentuu ennen kesällä tapahtuvaa virallista lanseerausta. Todennäköisesti hinnan voi kuvitella asettuvan suurin piirtein kilpailijoiden Volkswagen ID.3:n ja ID.4:n luokkaan.

Hyundai IONIQ 5 -tekniset tiedot

ioniq 5 tekniset tiedot yhteenveto

Kuvat: Hyundai

 

AUTOTALLI.COM

Selaile uusia myytäviä Hyundain täyssähköisiä automalleja.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin