Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Paras alle 50 000 euron sähköauto? Koeajossa Kia e-Niro

Kia e-Niro -täyssähköauto pitää lupauksensa 455 kilometrin toimintamatkasta. Sähköautouutuus tarjoaa tällä hetkellä parasta hinta-laatusuhdetta, mutta auton saatavuus Suomessa paranee vasta ensi vuoden puolella.
Paras alle 50 000 euron sähköauto? Koeajossa Kia e-Niro

Muutaman päivän ajelun ja 384 kilometrin jälkeen Kia e-Niron mittaristo kertoo jäljellä olevaksi toimintamatkaksi vielä 134 kilometriä. Aivan kuten perinteisten polttomoottoriautojen virallisiin kulutuslukemiin, myös sähköautojen luvattuihin toimintamatkoihin moni suhtautuu kuin poliitikkojen ennen vaaleja antamiin lupauksiin. Eihän ne koskaan päde! 

Mutta nyt kävi niin, että korealainen Kia e-Niro pääsi yllättämään positiivisesti: luvattu 455 kilometrin toimintamatka täydellä akulla on suorastaan helppo saavuttaa. Ennen ensimmäistä latausta ajettuun 384 kilometriin on koeajossa kuulunut muun muassa retki Helsingistä Hankoon ja takaisin. Suurimmaksi osaksi 100 km/h nopeusrajoitusalueella ajaminen ei ole sähköautolle sitä taloudellisinta matkantekoa, mutta siitä huolimatta perheautokokoluokan e-Niro näyttää keskikulutukseksi vain 12,7 kWh/100 km. Se on erinomainen tulos.

Kia e-Niroa voi pitää samaan konserniin kuuluvan Hyundai Kona electricin sisarmallina. Molemmat jakavat saman voimalinjan 64 kWh:n ajoakulla, mutta autoista löytyy yksi merkittävä ero, joka käy ilmi heti ensi-istumalta. Kia e-Niro on merkittävästi Kona electricia suurempi. Tai no, paperilla ero pituudessa on 19,5 senttimetriä ja akselivälissä kymmenen senttiä, mutta arkikäytettävyyden kannalta ero on oleellinen.

Siinä missä Hyundai Kona electricin kanssa joutuu tekemään paikoitellen kompromisseja esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, e-Nirossa samanlaisia ongelmia ei ole. Kia e-Niro on lähtöhinnaltaan 2000 euroa Hyundai Kona electricia kalliimpi, mutta sen verran suuremmista sisätiloista kannattaa maksaa. Tavaratilassa e-Niro vetää 451 litralla pidemmän korren, tilaa on Hyundaihin verrattuna 119 litraa enemmän.

Kia e-Niron suurin heikkous liittyy tällä hetkellä auton olemattomaan saatavuuteen. Maahantuojan mukaan asiakastoimituksissa päästään vauhtiin vasta ensi vuoden puolella.

Nopeaa latausta

Kotona ladattaessa kiinteästi asennettava latausasema lienee järkevin vaihtoehto. Tällöin auto pystyy vastaanottamaan sähköä enimmillään 7,2 kW:n teholla, joka riittää mainiosti yön yli lataukseen, sähköauton akkua kun harvoin ajetaan täysin tyhjäksi ennen lataamista.

Pidemmillä matkoilla e-Niroa kannattaa ladata CCS-pikalatauksella, jolloin yleisin käytössä oleva teho on 50 kW. Jos latauslaite mahdollistaa suuremman tehon, nopeiten e-Niron pystyy lataamaan 100 kW:n teholla.

Nopean pikalatauksen ja suuren ajoakun ansiosta Kia e-Niro soveltuu hyvin myös autoilijoille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta ladata autoa kotona. Koeajon aikana esimerkiksi Espoon Nihtisillan Fortum Charge&Drive -pikalatauspisteellä 49 minuutin sushibuffet-käynnin aikana auto vastaanotti 37,25 kWh:a energiaa. Koeajomme keskikulutuksella se tarkoitti 293 kilometrin toimintamatkaa.

Ajotavalla suuri vaikutus kulutukseen

Kia e-Nirosta saa täyden hyödyn irti, mikäli ottaa tavaksi käyttää ohjauspyörän taakse sijoitettuja kytkimiä, joilla vaikutetaan energiantalteenoton voimakkuuteen. Koska ikiliikkujaa ei ole keksitty, taloudellisinta ajo on silloin, kun saavutettu vauhti pystytään hyödyntämään mahdollisimman pitkään rullaamalla.

Niin sanotut läppävaihteet ovat huomattavasti yhden polkimen -taktiikkaa järkevämpi tapa säädellä auton hidastuvuutta, sillä rullauksen saavuttaminen pelkällä kaasupolkimella ei ole yhtä täsmällistä. Kia e-Nirossa vapaalla rullauksen (jolloin energiankulutus on nolla) lisäksi eri hidastuvuustasoja on kolme. Tämän lisäksi valittavissa on Auto-toiminto, joka osaa ottaa esimerkiksi kaupungissa tutkan avulla huomioon, miten edellä ajavat käyttäytyvät.

Ehkäpä yllättävin toiminta löytyi kuitenkin vahingossa. Pitämällä vasemmanpuoleista läppää painettuna pohjaan, auton saa jarruttamaan vielä 3-tasoa voimakkaammin, ja mikä parasta, auton saa tällöin myös täysin pysähdyksiin koskematta jarrupolkimeen. 

Tehoa on yllin kyllin

Kia e-Niron sähkömoottori tuottaa 204 hevosvoiman enimmäistehon ja 395 newtonmetrin väännön välittömästi paikoiltaan lähdettäessä. Rehellisyyden nimissä rauhallisessa arkiliikenteessä auton täyttä potentiaalia tulee harvoin hyödynnettyä, mutta onhan kiihtyvyys hauska silloin kun pedaalin pääsee polkaisemaan pohjaan. Parkkihallien betonilattioilla renkaiden vingutus käy lähes kevyellä pintakaasulla, mutta asvaltilla täysi voima välittyy tienpintaan asti.

Sähköautot ovat siitä petollisia menopelejä, että ne synnyttävät hyvin helposti ostohaluja. Niin myös Kia e-Niro. Sähköauton jälkeen perinteinen polttomoottoriauto tuntuu jo ajatuksen tasolla hölmöltä, kun kulutetusta energiasta ei saa pienintäkään osaa talteen.

Kia e-Niron hinnasto pyörii noin 45 000 – 49 000 euron välillä. Koska 50 000 euron hinta alittuu, autoon saa valtion tarjoaman sähköautotuen. Moni voisi pitää yli 40 000 euron hintaa Kian autosta kovana, mutta koeajon jälkeen se ei tunnu siltä.

Kia e-Niron arvoa muutaman vuoden päästä voi vain arvailla, mutta pieni spekulointi sallittakoon. Sähköautot ovat kehittyneet hurjaa vauhtia etenkin ajoakkujen osalta. Nyt saavutettu 64 kWh:n akkukapasiteetti alkaa olla jo sitä luokkaa, että akkujen kapasiteetin kasvu alkaa tasaantua. Sähköautoon ei yksinkertaisesti ole järkevää asentaa enää paljon isompia akkuja. Vielä muutama vuosi sitten noin 30 kWh:n akulla varustettuja autoja myytiin samaan hintaan kuin e-Niroa nyt, mutta todennäköistä ei ole, että seuraavan parin vuoden aikana akkukapasiteetti tulisi tuplaantumaan 64 kWh:sta.

Kallis vai ei? Riippuu näkökulmasta

Hyundai-Kia -konserni on onnistunut erinomaisesti tuomaan laajan sähkö- ja hybridiautomalliston markkinoille autovalmistajien etujoukoissa. Täyssähköautojen hyvät toimintasäteet on saavutettu ennen kaikkea hyvin toimivilla ja vähän kuluttavilla voimalinjaratkaisuilla, jolloin autoihin ei ole ollut tarvetta asentaa niin kalliita ja suurikapasiteettisia akkuja.

Kia e-Niron todellista noin 500 kilometrin toimintamatkaa voi hyvin verrata vaikkapa Teslan malleihin, joissa on 100 kWh:n akkupaketti, mutta suuremman kulutuksen vuoksi toimintamatka ei ole Kiaa pidempi.

Harva ehkä pitää 45 000 euron autoa ensivilkaisulla koko kansan autona, mutta pienikulutuksisen täyssähköauton käyttökuluja kannattaa verrata omilla ajomäärillä polttomoottoriautoon. Omasta sähkölaskusta voi laskea sadan kilometrin kustannuksen e-Nirolle 12,7 kWh:n kulutuksella.

Säästö bensalla kulkevaan kulkupeliin saattaa äkkiä olla noin kymmenen euron luokkaa sataa kilometriä kohden. Jos työajoista saa kilometrikorvauksia, valtaosa niistä meneekin yllättäen käyttökulujen sijaan kuukausierän lyhennykseen.

Kia e-Niro – tekniset tiedot

Hinta alkaen: 44 990 euroa

Akkukapasiteetti: 64 kWh

Moottorin suurin teho: 105 kW (204 hv) / 3800-8000 rpm

Suurin vääntö: 395 Nm / 0-2400 rpm

Auton sisäinen latauslaite: 7,2 kW

Pikalataus: CCS (100 kW)

Huippunopeus: 167 km/h

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,8 sekuntia

Perävaunumassa: Ei vetokykyä

Mitat: Pituus 4375 mm / Leveys 1805 mm / Korkeus 1570 mm / Akseliväli 2700 mm / Maavara 155 mm

Tavaratila: 451 / 1405 litraa

 

AUTOTALLI.COM

Katso Kia-malliston uudet autot

Katso Kia Niro-mallisarjan uudet autot

Katso Kia Niro Electric Business Luxury 64 kWh 204 hv mallin uudet autot

Katso myytävät Kia vaihtoautot

Katso myytävät Kia Niro vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin