Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Parkkikiekko ei ole enää pakollinen – vältä kuitenkin nämä kaksi virhettä pysäköintiaikaa merkitessäsi

Uusi tieliikennelaki ei velvoita enää pysäköintiajan ilmoittamista parkkikiekolla. Saapumisaika tulee ilmoittaa ”selkeästi havaittavalla tavalla”.
Parkkikiekko ei ole enää pakollinen – vältä kuitenkin nämä kaksi virhettä pysäköintiaikaa merkitessäsi

Kesäkuun alussa 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki tuo helpotusta auton kanssa pysäköivälle, sillä jatkossa pysäköintiajan voi merkitä virallisen parkkikiekon kanssa vapaammin esimerkiksi kirjoittamalla saapumisajan paperilapulle. 

Vaikka saapumisajan merkitsisi minuutin tarkkuudella, pysäköintiaika lasketaan alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista.

Pysäköitäessä saapumisajan ilmoitustavasta riippumatta on tärkeää, että aika on helposti luettavissa tuulilasin läpi. Käytännössä lappu tai kiekko tulee siis edelleen sijoittaa kojelaudan päälle, ei esimerkiksi istuimelle.

Yksi vältettävä virhe on myös se, ettei samaan aikaan näkyvillä ole kuin yksi saapumisaika kerrallaan. Vanhoja lappusia ei voi siis varastoida kojelaudalle.

Mikäli pysäköinnin saapumisaikaan käyttää kevyttä paperilappua, kannattaa myös pitää huoli, ettei esimerkiksi auton ilmastointilaite tai oven sulkemisesta aiheutuva ilmavirta puhalla sitä pois kojelaudalta. Monissa autoissa on nykyään mahdollisuus lämmittää tai viilentää autoa etänä, mikä saattaa kytkeä tuulilasin puhaltimen päälle myös ovien ollessa lukossa.

Jos käytät parkkikiekkoa, käytä sitä oikein

Aseta pysäköintikiekko tuulilasin sisäpuolelle niin, että saapumisaika on selkeästi nähtävissä ulkoa.
Varmista, että auton kojelaudalla on vain yksi pysäköintikiekko tai -lappu kerrallaan, jotta pysäköintiajan seuranta pysyy selkeänä ja sääntöjen mukaisena.

Vaikka parkkikiekon käyttö on vapaaehtoista, sen oikeaoppinen käyttö voi säästää sinut mahdollisilta väärinkäsityksiltä tai sakoilta. Pidä mielessä, että pysäköintiaika lasketaan alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista. Esimerkiksi, jos saavut kello 14:32, pysäköintiaika alkaa virallisesti vasta kello 15:00. Tämä pieni yksityiskohta voi tehdä suuren eron pysäköinnin sallituissa ajoissa, erityisesti kiireisillä alueilla tai rajoitetun pysäköintiajan vyöhykkeillä.

 

Lue myös muut Uusi tieliikennelaki 2020 -aiheiset artikkelit.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin