Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Romutuspalkkion ehtoja höllennetään: tällaiseen autoon saat tuen – voimaan jo joulukuussa

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen henkilöautojen määräaikaisesta romutuspalkkiosta vuosille 2020 ja 2021.
Romutuspalkkion ehtoja höllennetään: tällaiseen autoon saat tuen – voimaan jo joulukuussa

Ensi vuodelle kaavailtua henkilöautojen romutuspalkkiota ehdittiin kritisoida muun muassa liian tiukasta päästörajasta. Eilen hallituksen eduskunnalle antamassa esityksessä ehtoja on kuitenkin höllennetty, ja romutuspalkkiota voi hyödyntää nyt myös alle 120 g/km (WLTP) päästävään perinteiseen polttomoottoriautoon. Luonnollisesti myös erilaiset kevyt- ja täyshybridiautot lukeutuvat tuen piiriin, mikäli niiden päästöraja vain alittaa 120 grammaa kilometriltä. 

Tällaisessa tapauksessa palkkion suuruus on 1000 euroa, kun taas täyden 2000 euron tuen voi saada täyssähköautoon tai ladattavaan hybridiautoon, jonka päästöt ovat alle 95 g/km. Myös kaasuauton tai korkeaseosetanolia tai metaania käyttävän henkilöauton hankintaan saisi 2000 euron palkkion.

Lisäksi aiemmista romutuspalkkiokampanjoista poiketen esityksessä on nyt mukana myös tuki sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun hankintaan. Tällöin tuki olisi 1000 euroa tai enintään hankintahinnan verran.

Hallituksen esityksen mukaan laki astuisi voimaan 1.12.2020 ja olisi voimassa 31.3.2022 asti. Hakemus romutuspalkkion saamiseksi tulisi kuitenkin jättää 31.12.2021 mennessä.

Hallitus varaa romutuspalkkiota varten 8 miljoonaa euroa ja tuki kohdistuu uutena rekisteröitäviin ajoneuvoihin.

Hallituksen esityksessä arvioidaan, että romutuspalkkion voi arvioida lisäävän autokaupan liikevaihtoa vuonna 2021 useilla kymmenillä miljoonilla euroilla ja vaikuttavan siten positiivisesti toimialan yrityksiin.

 

Romutuspalkkion myöntämisen edellytykset hallituksen esityksessä eduskunnalle:

Liikenne- ja viestintävirasto voi myöntää romutuspalkkion sellaiselle luonnolliselle henkilölle, joka on hankkinut omaan käyttöönsä uuden aiemmin ensirekisteröimättömän henkilöauton, uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun, jos hän on toimittanut viimeisen kalenterivuoden aikana sekä välittömästi ennen romutusta liikennekäytössä olleen henkilöauton, jonka omistajaksi hän on ollut merkittynä liikenneasioiden rekisteriin yhtäjaksoisesti vähintään 12 kuukautta välittömästi ennen romutusta ja joka on ensirekisteröity vuonna 2010 tai aikaisemmin, romutettavaksi jätelain (646/2011) 58 §:ssä säädetyllä tavalla. 

Romutuspalkkio voidaan myöntää, jos: 

1) hankitun auton käyttövoimana on joko kokonaan sähkö tai sen toisena käyttövoimana on sähkö ja hiilidioksidipäästöt ovat enintään 95 grammaa kilometriltä määriteltyinä niiden tyyppihyväksyntävaatimusten mukaisesti, jotka olivat voimassa ensirekisteröinnin ajankohtana voimassa olleen Euroopan unionin lainsäädännön mukaan;  

2) hankitun auton käyttövoimana on joko kokonaan tai sen toisena käyttövoimana on korkeaseosetanoli tai metaanista koostuva polttoaine;  

3) hankitun auton hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriltä määriteltyinä niiden tyyppihyväksyntävaatimusten mukaisesti, jotka olivat voimassa ensirekisteröinnin ajankohtana voimassa olleen Euroopan unionin lainsäädännön mukaan;  

4) hankittu sähköavusteinen polkupyörä on varustettu polkimin tai käsikammin ja on varustettu sellaisella enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla, joka toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa; tai  

5) hankittu joukkoliikenteen kausilippu tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävä yhdistämispalvelu on tarkoitettu avustuksen saajan käyttöön kotimaan raide- tai tieliikenteeseen. 

Romutuspalkkion myöntämisen edellytyksenä on lisäksi, että: 

1) romutuspalkkion saaja on saanut romutettavaksi toimittamastaan autosta jätelain 59 §:ssä tarkoitetun romutustodistuksen ja merkitty uuden hankitun auton omistajaksi tai haltijaksi; 

2) romutustodistus on annettu aikaisintaan 1.12.2020 ja viimeistään 31.12.2021; ja 

3) valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä. 

Romutuspalkkio voidaan myöntää samasta romutetusta henkilöautosta ainoastaan kerran.  

Romutuspalkkio voidaan myöntää yksinomaan sähköä käyttövoimana hyödyntävän henkilöauton hankkineelle, vaikka hankintaan olisi myönnetty muuta avustusta valtion varoista. 

 

AUTOTALLI.COM

Selaile uusia myytäviä kaasuautoja, ladattavia hybridiautoja ja täyssähköautoja. Katso myös kaikki alle 120 g/km hiilidioksidia päästävät automallit.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin