Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tällainen on tulevaisuuden huoltoasema: robotti tankkaa ja ostokset hoituvat automaateista

Suomalainen Neste on tullut viime vuosina tunnetuksi innovatiivisista biopolttoaineistaan. Siinä missä autoon tankattavat tuotteet ovat kehittyneet paljon, itse tankkaustapahtuma on pysynyt vuosikymmeniä varsin samanlaisena. Neste näkeekin robotiikassa ja automaatiossa paljon mahdollisuuksia, mihin suuntaan huoltoasemakäyntejä voisi kehittää.
Tällainen on tulevaisuuden huoltoasema: robotti tankkaa ja ostokset hoituvat automaateista

Tuusulanväylää ajaneet ovat saattaneet kiinnittää huomiota viime viikkoina Vantaan Siltamäen kohdalla sijaitsevalle Nesteen miehittämättömälle kylmäasemalle ilmestyneeseen kimaltelevaan rakennukseen. Suuren merikontin muotoinen puurakennus on täysin uudenlainen Easy Deli -nimellä kulkeva huoltoasemakonsepti, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa.

Easy Deli Neste

Ostokset hoituvat itsepalveluautomaateista, tuotevalikoiman koostuessa erilaisista ruoka-, hygienia- ja autonhoitotuotteista. Easy Deli -nimen kerrotaan kuvastavan ostosten helppoutta sekä laadukkaita tuotteita. Käytännössä itsepalvelumyymälän ovella omalla maksukortilla tehdään halutun suuruinen katevaraus, minkä jälkeen tuotteet käydään poimimassa automaateista. Kunkin tuotteen luukku avautuu samalla maksukortilla millä katevarauskin tehtiin. 

Antaisitko robotin hoitaa tankkauksen?

Easy Deli -myymälä vaikuttaa palveluna hyvin käyttövalmiilta, mutta samaisen Neste-aseman pihasta löytyy toinen vielä futuristisempi palvelukonsepti: robottitankkaus. 

Robottitankkaukseen ajettaessa kuljettajan ei käytännössä tarvitse tehdä mitään auton tankatakseen. Järjestelmä vaatii, että auto on etukäteen rekisteröity palveluun ja polttoainekorkki on korvattu samanlaisella sisäänpäin taittuvalla läpällä, jollaista monet autovalmistajat jo muutenkin käyttävät.

Neste Easy Deli

Tankkaustapahtuma vie kaikkinensa muutaman minuutin. Ensin robottikäsi tarkistaa polttoaineluukun sijainnin, avaa luukun imukupilla, ottaa oikean polttoainepistoolin telineestä ja täyttää tankin. Väärää polttoainetta robotti ei autoon tankkaa, sillä auton oikea polttoainetyyppi määritellään siinä vaiheessa, kun se lisätään palvelun käyttäjäksi. Auto tunnistetaan autoon asennettavan sirun avulla.

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra kertoo, että robottitankkausta kokeillaan aluksi 50 autolla ja käyttäjät ovat Nesteen omaa henkilökuntaa. Mikäli pilotointi osoittautuu toimivaksi, tavoitteena on tuoda enemmän robottitankkauskäsiä liikenneasemille.

”Jo nyt asiakas voi maksaa tankkauksen Nesteen asemilla mobiilisti, ja tulevaisuudessa tankkaaminen voisi olla mahdollista kokonaan ilman, että asiakas poistuu autosta. Robottikäsi voi olla siis hyvä apu esimerkiksi liikuntarajoitteisille”, Kopra kommentoi.

Katso videolta, miten tankkaus onnistuu robotilta.

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin